Skip to main content
copii-singuri-acasa.jpg

Ziua mamei, în lipsa ei

Vineri 26 Februarie 2021

Povestea lui Darius poate fi povestea oricărui copil din România. Era un copil vesel, plin de inocență și lipsă de griji și se bucura de iubirea părinților. Nici lipsa dulciurilor sau a portocalelor zemoase pe care le vedea la ceilalți copii de pe stradă nu-l supăra foarte tare și uneori nici frigul din casă iarna nu-i ștergea zâmbetul. Cu toate acestea, părinții săi știau că Darius va crește și va înțelege că nu este ca toți ceilalți. Erau conștienți că nu vor avea bani să-l susțină în școli sau să-i ofere hrana și hainele pe care el și le dorește, așa că au decis că cel mai bine pentru viitorul familiei este să plece în străinătate să muncească.
 
Decizia au luat-o cu greu pentru că niciunul nu voia să părăsească copilul, casa, țara. Într-o zi, în timp ce îi punea în rucsac niște hainuțe și pe Tobi, ursulețul preferat al lui Darius, mama i-a spus că va merge la mătușa Geta. Atunci avea doar cinci ani și a sărit în sus de fericire pentru că-i plăcea să se joace cu verișorii săi, însă ce avea să-i spună mama apoi, a fost dureros. Darius avea să rămână la mătușa Geta o perioadă de câteva luni pentru că ea și tata se vor duce să muncească departe, pentru un viitor mai bun al familiei. L-au rugat să nu plângă pentru că se va descurca și că ei vor fi lângă el, la telefon.
 
Deși plin de întrebări și disperare, copilul nu a avut puterea să spună nimic, nici măcar să plângă. Confuz, a pășit într-o lume cu totul nouă; chiar dacă era casa mătușii Geta la care mergea destul de des, nu s-a gândit niciodată că va veni vremea ca locuința mătușii să devină și casa lui. Și verișorii alături de care se juca de când se știe păreau acum niște străini, diferiți total de el. Ei nu înțelegeau ce este în sufletul lui Darius, pentru că primeau răspuns de fiecare dată când strigau ”mama”.
 
Când a venit în centrul Salvați Copiii, era un copil retras. Nu se arunca în conversații și nici nu iniția jocuri. Doar stătea liniștit și serios pe scaunul lui sau privind pe geam. Dacă vreun copil avea o problemă, îi spunea matur să nu plângă. Prin jocurile de grup, copilul a început să fie mai prietenos, mai deschis și pare că mai uită de dorul părinților atunci când vede că nu este singur. În urma activităților remediale și de consiliere pe care le-a primit la Salvați Copiii cu sprijinul PEPCO Romania, Darius a învățat să fie iar copil și a început să se bucure din nou de un spațiu al lui. El a înțeles că părinții nu l-au părăsit și că poate să le povestească celor de la centru despre ceea ce simte el.
 
Apropierea de ziua mamei l-a întristat din nou. Întrebarea cum îi va face el mamei un cadou a încolțit apăsător în mintea sa. Ar vrea să-i trimită o scrisoare în care să-i spună cât o iubește și să-i picteze o ramă, dar cum? Echipa Salvați Copiii i-a promis că-l va ajuta să facă rama și să i-o trimită mamei împreună cu ultima lui fotografie, în dar de 8 Martie.
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE