Skip to main content
f21fd17d-82b5-42ec-94f7-1892e801ede7.jpg.webp

SIGURANȚA COPIILOR ÎN VACANȚĂ

Toți copiii iubesc vacanța de vară. Excursii la mare și la munte, tabere pline de aventură, ore nesfârșite petrecute în aer liber. Cum menținem siguranța copiilor pe perioada vacanței?

Deși este o perioadă relaxantă, în vacanță trebuie să acordăm o atenție sporită siguranței celor mici. Copiii se pot aventura pe drumuri pe care nu le cunosc, se pot pierde de grupul de adulții care îi însoțesc și astfel se pot rătăci. La nivel european, 1 din 6 copii trece printr-o experiență de separare și pierdere temporară de părinții săi. În medie, la fiecare câteva minute, un părinte trăiește fiorul dispariției copilului din câmpul său vizual și din apropierea sa.

Ce putem face pentru a ne pregăti, în egală măsură părinți și copii, pentru astfel de situații extrem de stresante?


Iată de ce trebuie să ținem cont pentru a preveni dispariția copiilor în timpul vacanței:


​» Comunicați în permanentă cu copiii! Încurajați-i să vă spună cu cine se joacă și să vă informeze de fiecare dată când se îndepărtează de dvs.

» Educați-i pe copii în legătură cu limitele și comportamentele sănătoase și de protecție! Copiii trebuie să știe că corpul lor le aparține și că este în regulă să spună NU, dacă o altă persoană sugerează un comportament, o atingere sau o activitate cu care ei nu se simt confortabil sau care implică un risc.

» Stabiliți reguli pentru plimbările în locurile noi și/ sau aglomerate! Luați puncte de reper ușor de reținut și agreați un punct de întâlnire către care să mergeți în cazul în care un membru al familiei se pierde de restul grupului. Arătați-le copiilor cum arată o persoană de încredere de la care se pot cere ajutor și informații – un polițist sau un bodyguard! În mall-uri și magazine mari și vânzătorii pot oferi sprijin. 

» Informații de bază! Este important ca fiecare copil să știe: numele complet, numele părinților, adresa, numărul de urgență 112 și, ideal, numărul de telefon al unuia dintre părinți. Nu subestimați capacitatea de memorare a copiilor, chiar și a celor de 3-4 anișori.

» Vizibilitate maximă! Culorile vesele și puternice nu doar că îi ajută pe copiii noștri să fie adorabili, dar ne ajută și pe noi să îi identificăm rapid în locuri aglomerate.

» Brățări de identificare! În cazul copiilor foarte mici, care încă nu vorbesc, ajută să avem brățări de identificare cu numărul de telefon al unuia dintre părinți. Copiii trebuie să știe că, atunci când se rătăcesc temporar de un părinte, pot căuta un polițist/ bodyguard/ vânzător căruia îi pot arăta brățara.

» Numere de urgență! Există 2 numere unice europene pe care le putem folosi pentru a semnaliza dispariția unui copil: 112 și 116000. Cel din urmă oferă gratuit și în limba națională sprijin profesional, de natură socială, psihologică, administrativă și legală, necesar în orice situație de dispariție. 

» Respectați reglementările legale în situațiile de divorț cu custodie comună! Este nevoie de acordul scris și legalizat al părintelui, prin procedură notarială, înainte ca celălalt părinte să părăsească țara însoțit de copil. În absența acestui acord, plecarea cu copilul poate fi considerată tentativă de răpire, iar autoritățile pot interveni pentru reglementarea în acord cu prevederile legale. 

» Fii pregătit, ca părinte! Verificați  ultimul loc în care l-ați văzut pe copil, locurile de care știți că este atras în mod obișnuit (magazine de jucării, piscine, locuri amenajate colorat, însoțite de muzică veselă, în care sunt alți copii etc.) sau locul de întâlnire agreat anterior în familie. Contactați poliția și apelați numerele de urgență!

Și nu uitați! Educația și planificarea eficientă sunt garanția vacanțelor frumoase și sigure!
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE