Pandemia globală cauzată de noul coronavirus a dus la o exacerbare a fenomenului știrilor false, cu efecte îngrijorătoare asupra tuturor, însă cu precădere asupra copiilor și tinerilor care riscă să fie supraexpuși la informații ce pot deveni o sursă de stres pentru ei.
O consultare națională realizată de Salvați Copiii în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a relevant faptul că, în contextul actual al COVID-19:
*Analiza a fost realizată printr-un sondaj online efectuat în perioada 10 – 16 aprilie, la care au răspuns un număr de 819 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani din 32 de județe și București
Având în vedere utilizarea crescută a rețelelor sociale și a Internetului de către copii, dar și de către părinți în perioada actuală, proliferarea știrilor false și efectele nocive precum dezinformarea sau nerespectarea regulilor de distanțare pe care acestea le pot avea, este esențial să fim conștienți de acest fenomen și să știm să-l identificăm.
Pentru a contribui la o informare corectă și pentru a combate fenomenul știrilor false, Organizația Salvați Copiii vine în întâmpinarea părinților și copiilor oferind consiliere specializată, recomandări și o serie de webinarii dedicate.
În cadrul seriei de webinarii „Știrile False pe înțelesul tuturor” vom avea ocazia să aflăm mai multe despre fenomenul știrilor false de la următorii invitați speciali:
- Ileana Rotaru, Conferențiar universitar, Doctor. Ileana este cadru didactic universitar cu peste 15 ani vechime, cercetările sale concentrându-se pe teme trasdisciplinare din domeniul comunicării, sociologiei și științelor educației. Ileana este totodată autorul a variate articole științifice și cărți în domeniul educației media și abordează impactul comunicării virtuale.
- Ariel Constantinof, blogger și antreprenor. Ariel scrie pe blog și dezvoltă conținut pentru mediul online de peste 14 ani. Pe lângă dezvoltarea unor proiecte antreprenoriale de succes, Ariel susține workshopuri, organizează evenimente, se implică în campanii de comunicare și a prezentat o emisiune televizată numită “România 2.0”.
- Iulia Ionescu, jurnalist și blogger. Iulia este pasionată de tehnologie și social media și are peste 10 ani experiență în jurnalism, realizând numeroase reportaje și emisiuni televizate. În prezent este gazda emisiunii iLikeIT de la ProTV.
Completează formularul disponibil aici până la data de 04.05.2020 pentru a primi link-ul de acces.
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Știrile false - Recomandări
Știrile false sunt conținuturi create cu scopul deliberat de a dezinforma și pot avea o sumedenie de efecte nocive, atât la nivel individual, cât și social. Responsabilitatea de a le opri este noastră, a tuturor. Primul pas spre schimbare pozitivă este să cunoști toate formele pe care acest fenomen le poate lua.