Skip to main content
6efb582a-2a0a-4c47-a3bd-62de638cbc9e.jpg.webp

Activități pentru vacanță petrecută acasă: cum îi ținem ocupați pe cei mici

Duminică 18 Aprilie 2021
Așteptate cu sufletul la gură de cei mici, vacanțele se dovedesc deseori a fi o provocare pentru părinți. Mai ales în cazul copiilor preșcolari sau din școala primară, care se plictisesc mai repede și se pot concentra un timp limitat pe o anumită activitate, lista de activități pentru vacanță trebuie să fie lungă și extrem de creativă. Mai mult, în cazul multor familii, disponibilitatea părinților sau a bunicilor de a petrece timp împreună cu cei mici este limitată, iar activitățile ideale trebuie să fie suficient de sigure și intuitive pentru ca aportul adulților să fie redus.  

Importanța activităților
Copiii au nevoie de suficientă stimulare pentru a face față nivelului crescut de energie și curiozității care îi caraterizează. Nu este important însă doar volumul, ci și calitatea acestor activități. Părinții trebuie să înțeleagă că obiectivul nu este obținerea unui copil liniștit, tăcut și permanent ocupat, ci îndrumarea acestuia către activități distractive, interesante, educative, care îi vor umple zilele de vacanță într-un mod constructiv. În lipsa unei astfel de abordări, atât în cazul copilului, cât și al părinților, vor apărea frustrarea, nervozitatea, plictisul, nerăbdarea.

Programul școlar este, în majoritatea cazurilor, suficient de complex încât majoritatea copiilor, chiar și cei care merg încă la grădiniță, resimt o diferență imensă atunci când vacanța aduce zile întregi fără un program prestabilit. Presiunea este cu atât mai mare cu cât vacanța este așteptată ca acea perioadă de pauză, relaxată și distractivă, care ne permite să ne jucăm și să explorăm cât e ziua de lungă. Soluția vine însă ușor cu puțină planificare și creativitate din partea părinților și cu câteva sfaturi, detaliate mai jos, din partea psihologilor Salvați Copiii.


Timpul petrecut împreună
În vacanță, cei mici se așteaptă să petreacă mai mult timp împreună cu părinții, bunicii și alte rude sau prieteni apropiați. Dacă această perioadă presupune însă timp petrecut acasă, în care părinții trebuie să jongleze și cu alte activități, cum facem să evităm întreruperile activităților adulților cum sunt orele dedicate serviciului sau timpul petrecut în bucătărie?

Recomandarea noastră este să stabiliți, împreună cu copiii, o oră sau două pe zi, care le sunt dedicate. Le puteți explica faptul că, la fel ca și ei, părinții și bunicii au activități importante, pe care nu le pot realiza împreună cu ei, însă există câteva momente din zi pe care le vor petrece exclusiv împreună. Este important ca acest timp să fie concentrat pe nevoile copilului și pe activitățile desfășurate împreună cu acesta, fără alte distrageri precum telefonul mobil sau televizorul.

Puteți seta, de exemplu, o oră de activități de calitate dimineața, și o oră seara, timp în care vă jucați, citiți, desenați sau pictați împreună, astfel încât copilul să simtă că nu vă „împarte” cu nimeni altcineva (prieteni, alți membri ai familiei, serviciu, etc.). Dacă aveți copii de diferite vârste, încercați să îi implicați în activități comune sau, măcar, să fie prezenți simultan în aceeași camera pentru a le putea oferi atenție în mod egal.


Ajutor la treburile casnice
Încă de când sunt bebeluși, celor mici le place să se joace cu obiecte pe care le pot muta, sorta, împărți pe culori. Orice lucru din casă poate deveni o jucărie interesantă. Este un mod extrem de util prin care își exersează simțul tactil, cunoștințele legate de culori, învățarea numerelor, abilitatea de a apuca și ține corect în mână un obiect. Pe măsură ce cresc, astfel de activități devin atractive fiindcă le permit să stea pe lângă părinți și să imite tot ce fac aceștia.

Implicarea copiilor în treburile casnice nu este deloc o abordare greșită, și este injust să gândim că îi punem pe cei mici la muncă. În moduri distractive, ei pot lua parte la activități și se vor bucura enorm că petrec timp împreună cu părinții. Oferiți-le sarcini ușoare, care nu îi pot pune în pericol, și care le permit să se afle în aceeași cameră cu voi și să își umple timpul cu ceva interesant: pot sorta hainele pe culori, pot împerechea șosete, pot număra pastele care vor fi folosite în mâncare, își pot ordona singuri jucăriile în funcție de mărime, iar lista poate continua la nesfârșit. Secretul stă în abilitatea părinților de a face toate aceste sarcini distractive și atrăgătoare.


Ora de lectură
Mulți specialiști în psihologia copiilor recomandă să ne obișnuim copiii cu perioade din zi dedicate activităților statice, relaxante, numite în limba engleză silent time. Începem cu 5-10 minute, și ajungem treptat la 1-2 ore pe zi, pe măsură ce copiii cresc. Este un exercițiu excelent pentru a le antrena concentrarea, atenția, răbdarea, și pentru a îi face să se simtă confortabil chiar și atunci când nu simt că se joacă activ, alergând sau sărind.

O activitate la îndemână, potrivită mai ales pentru serile în familie, este ora de lectură. În această perioadă învățăm copiii să stea cuminți, alături de părinți și frați, dacă este cazul, pentru a asculta și a participa la cititul unei povești. Dacă aveți doi sau mai mulți copii cu diferențe mai mari de vârstă, puteți încerca din când în când și varianta în care fratele mai mare citește, iar frații mai mici și părinții ascultă. În timp, copiii pot rămâne să își citească unii altora cu voce tare sau pot citi individual, cărțile și poveștile preferate.

Obișnuiți cu astfel de activități liniștite încă din primii ani de viață, copiii școlari vor putea petrece fără probleme timp de calitate cu o carte în mână pentru una-două ore, fără a simți plictiseala.


Desenează o poveste
Un exercițiu interesant de creativitate care îi va ține pe copii captivați pentru mai multe zile este scrierea sau desenarea unei povești. În funcție de vârsta copilului, creați dintr-un caiet sau câteva foi capsate o mică broșură sau carte, care va deveni o poveste inventată de el. Poate scrie, desena, picta, atât timp cât își imaginează o poveste de la cap la coadă, asemănătoare cu cele pe care i le citiți.
Îi puteți explica faptul că are libertate totală de a își imagina orice personaj, orice aventură, și că abia așteptați ca în câteva zile, să vă povestească ce a creat. Pentru a îl motiva și mai mult, îi puteți spune că respectiva cărticică va fi un cadou pentru cineva drag din familie.


Fișe de lucru distractive
Diversitatea internetului ne permite să găsim o mulțime de fișe distractive, pe care le putem printa cu un cost minim și pe care copiii pot petrece câteva ore din zi. Important este aici să alegem fișe de activități orientate mai degrabă către latura creativă, pentru ca cei mici să nu aibă impresia că lucrează pentru școală, la teme impuse de învățători sau profesori.

Căutați fișe cu jocuri precum labirint, potrivirea formelor, găsirea diferențelor între două imagini, colorat sau pictat cu ghidaj prin numere, mici experimente vizuale sau logice etc. Astfel de teme sunt atractive, simple și vor necesita o intervenție minimă din partea adulților.


Videoclipuri educative
Televizorul sau tableta sunt poate cel mai mare dușman al părinților, atunci când copiii par că nu își doresc să se implice în nicio activitate. Este important să înțelegem că expunerea copiilor la ecrane nu este un lucru periculos, dacă reușim să fim atenți la două aspecte: cât și ce.

Cât este important fiindcă nu ne dorim ca cei mici să petreacă ore în șir în fața televizorului, deși îi captează suficient de mult încât nu par deloc plictisiți. Îi putem lăsa să utilizeze televizorul, tableta sau telefonul mobil pe perioade limitate, distribuite de-a lungul zilei, între care le explicăm că trebuie să își odihnească ochii și să încerce alte activități la fel de distractive.

Ce îi lăsăm să privească este la fel de important, iar recomandarea noastră este să vă rezervați puțin timp, periodic și mai ales înaintea vacanțelor, pentru a alege o serie de programe la care cei mici au acces și care reprezintă surse educative de informare. Puteți găsi online o mulțime de site-uri și canale cu materiale video pentru:
  • Transmisiuni Live de la grădini zoologice
  • Explicații și experimente distractive și interesante legate de știință, matematică, literatură, create special pentru copii
  • Documentare scurte și atractive pe diferite teme
  • Filme de animație potrivite vârstei lor, cu durata de 15-20 de minute
  • Povești ilustrate
  • Exerciții și jocuri de logică
Exploratorul: goana după comoară

Căutarea comorii este o activitate iubită de toți copiii, mai ales între 4 și 10 ani, cu atât mai mult cu cât la finalul aventurii descoperă sau primesc un lucru pe care și-l doresc. Fie că e vorba de o jucărie nouă sau un cadou, de o ciocolată pe care o poate consuma rar sau de o oră la televizor, alegeți un „premiu” sau o comoară care să fie atractivă și care să merite implicarea în această activitate. Apoi ascundeți lucrul respectiv în casă și creați o serie de pași și indicii până la el, exact ca într-un proces de căutare a unei comori.

De exemplu, puteți lăsa bilețele care îi direcționează pe cei mici până la următorul indiciu, punându-le creativitatea și ingeniozitatea la contribuție. Poate fi și o muncă minunată în echipă, dacă aveți doi sau mai mulți copii.
 
Toate aceste tipuri de activități completează perfect jocurile deja preferate de copii și vă pot ajuta să diversificați activitățile în perioada de vacanță. Nu uitați, desigur, și de timpul de calitate petrecut afară, la soare și aer curat.
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE