Skip to main content
20ac37ce-9de1-4f87-9133-69454eb30ac6.jpg.webp

Ce poți face în 2022 pentru a susține respectarea drepturilor copilului

Joi 6 Ianuarie 2022
Când campaniile noastre extrem de ambițioase devin realitate datorită oamenilor cu suflet mare, ne întărim convingerea că acolo unde există o comunitate puternică, niciun vis nu este imposibil. Împreună am cumpărat ambulanțe noi pentru cel mai mare spital de copii al României, am renovat secții întregi din maternități, am dus echipamente medicale acolo unde specialiștii nu aveau cu ce să își facă meseria, am luat de mână mii de copii și le-am arătat cât de magic este universul educației, am propus legi, am pus noi întrebările incomode. În loc să așteptăm ca lucrurile să se întâmple, punându-ne speranța în stat și autorități, ne-am asumat că putem contribui la schimbare.

În prag de an nou, Salvați Copiii România te încurajează să crezi că se poate. Și că implicarea ta chiar poate face diferența, chiar și prin lucruri mici ce nu îți răpesc mai mult de câteva minute din zi sau mai mult de câțiva lei atunci când ai posibilitatea de a te implica. Mai mult, dacă fiecare dintre noi ar face puțin mai mult bine chiar și în jurul nostru, printre cei apropiați, efectele s-ar observa în întreaga societate.

Fii tu vocea lor
În multe familii vulnerabile, copiii sunt lipsiți de apărare fiindcă nimeni nu are curajul de a le spune povestea. Poți anunța Salvați Copiii sau autoritățile oricând observi că un copil trăiește în sărăcie, că nu mănâncă sau că are probleme grave de sănătate, că este abuzat fizic sau emotional, că nu este lăsat să meargă la școală și trimis la muncă sau că locuiește singur, doar cu alți frați și fără un adult. În astfel de situații și în altele similare, ne ajuți să intervenim și să ne asigurăm că acel copil este protejat, sănătos, îngrijit, că are access la educație, la servicii medicale și crește într-un mediu echilibrat.
Un alt mod la îndemână prin care te poți implica este să notifici orice caz de bullying în mediul online sau offline. Dacă observi pe stradă, la școală, în parcuri, pe rețelele de socializare cazuri de hărțuire, batjocură sau izolare socială, anunță profesorii, părinții  sau dacă este posibil, discută direct cu respectivii copii și atenționează-i că acest tip de comportament nu este permis.

Ascultă și oferă sfaturi
Cu toții avem printre rude, prieteni sau cunoscuți familii cu copii de diferite vârste și realitatea ne arată că, deși ne-am dori ca viețile tuturor celor care ne sunt dragi să fie lipsite de probleme, violența, abuzurile, problemele financiare și lipsa de comunicare pot fi întâlnite în toate mediile sociale. Fără a ne implica mai mult decât este necesar, putem oferi sfaturi și le putem fi alături copiilor care au dificultăți la școală, care au părinți divorțați sau plecați la muncă în străinătate, care sunt hărțuiți de colegi sau de copiii de aceeași vârstă cu ei, care suferă un abuz emotional sau care au o copilărie dificilă din cauza lipsurilor materiale.

Dacă abordăm situația cu tact, apropierea noastră față de familia respectivului copil ne poate ușura implicarea, fiindcă intențiile noastre nu sunt puse la îndoială. Dincolo de ajutorul material, cea mai la îndemână modalitate prin care putem interveni este comunicarea – discută cu părinții, ascultă-le problemele și îngrijorările, ajută-i să conștientizeze provocările în care crește copilul lor și oferă sfaturi și soluții din experiența proprie.

Înscrie-te ca voluntar
Prin voluntariat poți contribui activ la schimbarea în bine a vieții copiilor. În funcție de timpul și disponibilitatea ta te poți implica mai des sau mai rar în diferite tipuri de acțiuni. Ca voluntar Salvați Copiii poți participa la campanii de informare în școli, poți oferi sprijin la teme și organiza activități recreative cu copiii care provin din medii defavorizate, ne poți ajuta în cadrul evenimentelor punctuale și poți propune oricând idei de programe și proiecte în comunitatea ta.
Pentru mulți copii înscriși în programele noastre, voluntarii sunt cei care transformă o zi mohorâtă în una fericită, într-un mediu sigur, cald și primitor, unde nu există foame, frig și neputință, iar joaca și școala sunt distractive și interesante.

Ajută-ne să ducem vestea mai departe
Pagina de Facebook Salvați Copiii România este locul unde adunăm o comunitate frumoasă de oameni implicați. Cu siguranță folosești și tu rețelele de socializare și obișnuiești să împărtășești cu prietenii tăi diferite lucruri interesante, amuzante sau utile. Deși poate părea ceva lipsit de importanță, trebuie să știi că pentru noi orice apreciere sau distribuire a postărilor noastre este extrem de prețuită. Comunitatea ne ajută să ducem vestea mai departe, pentru ca tot mai mulți oameni să afle de programele Salvați Copiii și de modalitățile prin care pot ajuta copiii din țara noastră.
Faptul că distribui un videoclip, că urmărești un eveniment LIVE, că accesezi un link și semnezi o petiție, că apreciezi o fotografie pe care o publicăm sau că te implici în discuțiile din comentarii poate să cântărească la fel de mult ca o donație, așa că te invităm cu inima deschisă pe oricare dintre conturile noastre oficiale, pe Facebook, Instagram, Youtube.

Înlocuiește o dată pe lună cafeaua cu o donație
Donațiile sunt mereu bine venite și apreciate, indiferent de valoarea lor, fiindcă ne ajută să strângem fondurile necesare pentru susținerea tuturor proiectelor Salvați Copiii de educație, sănătate, protecție și drepturile copiilor. Însă un obicei la îndemână pe care te invităm să îl adopți în 2022 este să donezi 2 euro lunar prin SMS la 8844 cu textul SALVEZ.

Doar o dată pe lună, renunță la o cafea sau la un suc în oraș pentru ca micuții să câștige o șansă în plus la viață. Este o sumă care poate nu va face o diferență majoră în viața ta, însă ne aduce pe noi mai aproape de înfăptuirea tuturor schimbărilor pentru care ne luptăm #ZideZi.

Pe salvaticopiii.ro găsești toate modalitățile prin care te poți implica în soarta copiilor României. În 2022, la fel ca în ultimii 31 de ani, Salvați Copiii are planuri mari, planuri ce nu pot deveni realitate fără ajutorul tău. În numele copiilor care astăzi visează la un viitor mai bun, îți mulțumim!
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE