Skip to main content
c5abf4fe-58a2-4edb-b8b9-3d8b3aeb2f9f.jpg.webp

Cum este trăită perioada de doliu la copii

Miercuri 26 August 2020
Atunci când cineva drag din viața ta moare, multe sentimente apăsătoare se strecoară brusc în sufletul tău. Uneori, în același timp. Pot fi momente în care să nu știi ce simți. Este în regulă. În unele zile te poți simți furios, în altele singur sau chiar liniștit. Poți simți uneori vinovăție și dorința să fi putut face ceva să ajuți persoana pe care ai pierdut-o, la fel cum pot exista zile în care să uiți de cel drag și să te bucuri de un joc sau o activitate preferată.

Multe sentimente vin în valuri atunci când pierdem pe cineva drag. Fiecare simte și trăiește diferit doliul. Nu există un mod corect sau greșit de a simți. Este în regulă să plângi și este la fel de în regulă să nu plângi. Te poți simți trist/ă sau furios/oasă, șocat/ă sau confuz/ă. Este posibil să simți durere în corp sau să te simți obosit/ă sau amețit/ă. Toate aceste stări sunt normale!

De ajutor este să împărtășești experiența ta persoanelor de încredere. De asemenea, timpul petrecut cu prietenii sau sportul te pot ajuta să treci mai ușor prin procesul de pierdere. Uneori, în acele clipe în care în tine se rostogolesc gânduri și emoții greu de liniștit, încearcă să le scrii, să le desenezi sau să le dai voce.

Mai jos, am pregătit pentru tine câteva activități pe care te încurajez să le încerci atunci când îți este greu:


Scrisoare către mine

Ia un pix și o coală de hârtie și scrie-ți o scrisoare. Tot ce ai de făcut este să completezi spațiile libere:
Este amuzant atunci când noi doi

Un lucru pe care mi-aș dori să îl știi despre mine este

Mi-aș dori ca noi doi

Simt

Sper ca

Îți mulțumesc pentru

 
Cu drag
..............
 
PS: Vreau să îți mai spun că

 


Poemul meu

Scrie numele unei persoanei dragi care s-a îmbolnăvit sau care a decedat. Apoi, folosind literele care compun numele său, așterne pe hârtie câteva cuvinte sau propoziții care te duc cu gândul la această persoană. Uite un exemplu:
Tolerant
Energic
Ocrotitor
Fervent
Iubitor
Loial
 
Ce îmi amintește de …................
Mirosul de ....................................................................................................................................
5 lucruri care îmi aduc aminte de  ....................... sunt ..................................................................
4 sunete care mă duc cu gândul la ....................... sunt ..................................................................
 
Mă întreb. Îmi doresc. Sper
Uneori mă întreb

Îmi doresc

Sper

 
Ce fac cu emoția asta?
Notează sau desenează emoția, sentimentul pe care îl simți și apoi încearcă să răspunzi la întrebarea Ce aș putea să fac cu .....? Uite un exemplu care să te ajute:
Starea emoțională – Dor. Îmi lipsește .......
Ce pot să fac cu starea mea – M-ar ajuta o îmbrățișare de la cineva apropiat. Mă uit la pozele cu persoana dragă care nu este acum lângă mine. Spun ce simt etc.
 
Dacă ai nevoie să discuți cu un specialist în această perioadă, ne găsești aici: https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/situatii-de-urgenta/coronavirus/family-tel
 
Adaptare
Psiholog, Alexandra Rițiu
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE