Skip to main content
81b188fa-def6-4445-a1a0-b67f25184821.jpg.webp

Salvați Copiii dotează secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Oradea

Marți 13 Februarie 2018
Numai în anul 2017, la maternitatea din Oradea s-au născut 3.708 de copii, dintre care 410 prematuri (rata de prematuritate ajunge la 11%), 84 fiind cazuri grave, cu o greutate mai mică de 1.500 de grame. În 2014, Salvați Copiii a donat maternității din Oradea un bilirubinometru și două pulsoximetre, în valoare totală de 6.500 de euro.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România a explicat de ce dotarea maternităților este un obiectiv prioritar pentru combaterea mortalității infantile:”În România, locul unde te naști poate face diferența dintre viață și moarte. Sunt maternități unde un copil prematur, al cărui trup fragil cântărește 850, 900 de grame, nu are nicio șansă să crească mare. Sunt însă maternități unde acești copii au trăit și au recuperat decalajul, iar acum își serbează a treia, a patra, a cincea aniversare. Diferența este dată de cât de dotată este maternitatea unde vin pe lume. De aceea, vom continua și în 2018 programul nostru, avem în plan echiparea altor 33 de maternități și secții de nou-născuți din România si extinderea secțiilor de terapie intensivă nou-născuți de la Maternitatea Cantacuzino din București, Maternitatea Târgoviște și Spitalul Municipal de Urgență Târgu-Mureș”. 

 În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, cu o investiție totală de 3.120.000 euro.

Conf. Dr. Valeria Filip, șef secție neonatologie, a punctat importanța unei intervenții cât mai adecvate în cazul nașterilor premature: ”Anul trecut medicii de la maternitatea noastră au adus pe lume copii care aveau puțin peste 1.000 de grame. Acești copii sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de toate condițiile, pentru a-și putea dezvolta organele. Sunt nou-născuți încă nepregătiți pentru mediul extern și în cazul lor primul minut de viață este extrem de important. Am reușit să îi salvăm, pentru că suntem maternitate de grad trei, dar nașterea lor ar fi devenit o dramă dacă s-ar fi produs într-o maternitate fără dotările esențiale. Este important programul Organizației Salvați Copiii și rezultatele chiar se măsoară în vieți salvate”.
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE