Skip to main content
f225f627-4356-436c-b90c-00fb24dc96fc.jpg.webp

Salvați Copiii salută decizia autorităților de a înființa Avocatul Copilului

Joi 16 Noiembrie 2017
Salvați Copiii România salută decizia autorităților de a face un pas consistent în protecția drepturilor copilului în România, prin adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, aflat zilele acestea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, prin care este numit un Avocat al Copilului. România va fi cea de-a 36-a țară europeană cu o instituție independentă ori cu un departament specializat destinat copiilor.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România, a subliniat importanța majoră ca România să ia măsuri consistente și susținute, prin care situația copilului în România să fie îmbunătățită: ”Copilul este resursa prioritară a oricărei societăți, iar de felul în care arată sistemul de protecție și de garantare a drepturilor copilului depinde întreaga societate. Nu este loc aici de lucruri făcute pe jumătate și nici de cuvinte frumos scrise pe hârtie, ci de acțiuni concrete, asumate pe agenda guvernamentală. De peste două decenii, Salvați Copiii militează pentru înființarea unui Avocat al Copilului, căruia copiii să i se poată adresa atunci când drepturile le sunt încălcate. Ne bucurăm că suntem atât de aproape acum de acest deziderat și suntem deciși să monitorizăm în continuare felul în care copilul este protejat în România și să acordăm tot sprijinul, acolo unde este nevoie”. 

> Află mai multe despre Avocatul Copilului

Înființarea Avocatului Copilului în România a constituit unul din obiectivele importante de advocacy ale Organizației Salvați Copiii, concretizată, încă din 2001, prin derularea a numeroase evenimente publice pe această temă, marcate de prezența și suportul unor înalți demnitari și reprezentanți internaționali, inclusiv Avocatul Copilului din Suedia (2001 și 2007) și Comisarul privind Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (2007) și transmiterea de recomandări legislative cu privire la proiectele de lege din 2011, 2013 și 2016. Rapoartele alternative ale organizației noastre, transmise periodic Comitetului ONU privind Drepturile Copilului (1993, 2002, 2008 și 2016), au fost urmate sistematic de recomandări adresate statului român de a include, în strategiile și planurile sale operaționale, înființarea instituției ori specializarea unuia dintre adjuncții Avocatului Poporului. De asemenea, am susținut proiectele de lege din 2011, 2013 și 2016 de înființare a unei instituții independente ori de specializare a unuia dintre adjuncții Avocatului Poporului în problematica drepturilor copilului, înaintate Parlamentului României, contribuind cu amendamente și participări în ședințele comisiilor de specialitate.

> Citește comunicatul de presă
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE