Skip to main content
bf43c1c0-3f25-487d-b548-d6be81179db9.jpg.webp

PREVENIREA BULLYING-ULUI

Bullyingul este un fenomen răspândit în școlile din România, lasă răni adânci, iar efectele pe care le produce sunt pe termen lung. Este datoria noastră a tuturor să le oferim copiilor un mediu sigur, în care fiecare copil să fie tratat cu respect.

Sunt cele 10 minute de pauză, în care 1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului, în mod repetat.


Cercetările recente cu privire la problematica bullyingului arată că este dificil să considerăm că acest comportament apare doar din cauza unor caracterisitici individuale. Bullyingul este un fenomen complex, de grup, care apare în funcție de istoria clasei, cultura, normele și modelele sociale care s-au dezvoltat în interiorul ei. Gradul de înțelegere, practicile, modalitatea prin care este abordat un comportament de tip bullying poate contribui fie la susținerea lui, fie la descurajare și oprire.       

· 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;       
· 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;       
· 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;       
· 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.       
 

LINE-MEDIUM


Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii și se referă la comportamente variate care umilesc și exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullying-ul are consecințe pentru toată lumea – chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați.       

 

LINE-MEDIUM        
Organizația Salvați Copiii, cu sprijinul Kaufland România a lansat campania „Dreptul la pauză” ce urmărește conștientizarea părinților și profesorilor referitor la importanța rolului lor în reducerea fenomenului de bullying și informarea acestora și a copiilor cu privire la modalitățile concrete prin care se pot implica pentru crearea și buna funcționare a  grupurilor de acțiune antibullying în fiecare școală. Din iunie 2020, toate școlile au obligația de a crea grupuri de acțiune antibullying care au rolul de prevenire, identificare și soluționare a situațiilor de bullying.       

logo_Kaufland_pentru_site_SC.png       

Principalele obiective ale campaniei sunt:

  • informarea publicului larg cu privire la importanța transformării școlilor în comunități bazate pe încredere în care participarea tuturor este valoroasă pentru asigurarea unui climat în care copiii se simt în siguranță;
  • conștientizarea adulților cu privire la efectele devastatoare pe care le are acceptarea socială a violenței asupra relațiilor dintre copii și impactul asupra dezvoltării socio-emoționale a acestora;
  • promovarea exemplelor de bună practică a școlilor care au inițiat grupuri de acțiune antibullying sau intervenții similare;
  • responsabilizarea adulților implicați în creșterea și educarea copiilor prin accentuarea mesajului că deși bullyingul este o situație întâlnită în grupurile de copii, este responsabilitatea adulților să creeze contexte și modele comportamentale prin care acest fenomen să fie prevenit și/sau diminuat în școli.

Salvați Copiii militează pentru Dreptul la Pauză al tuturor elevilor din România.

Materialele campaniei „Dreptul la pauză” sunt disponibile pe site-ul http://www.scolifarabullying.ro/dreptullapauza și pe canalul de Youtube Salvați Copiii România.       
 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Prevenirea bullying-ului în școli și grădinițe

Bullying-ul este o capcană, în care sunt deopotrivă prinși toți copii - agresori, victime sau martori.
Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE