Skip to main content
639394cc-eddf-44e7-8e21-a1344f4e3b8e.jpg.webp

Suceava

În cei peste 25 de ani de activitate, Filiala Suceava a derulat programe care au venit în sprijinul copiilor din instituțiile de protecție, a copiilor aflați în situații dificile și a familiilor acestora, respectiv specialiștilor care lucrează cu și pentru copii.

În cei peste 25 de ani de activitate, Filiala Suceava a fost printre primele filiale Salvați Copiii înființate, iar de-a lungul timpului a fost aproape de comunitate și a răspuns nevoilor acesteia. Dincolo de statistici întotdeauna au fost oamenii, cei cărora ne-am adresat și cei care au pus un pic din sufletul și din timpul lor pentru a oferi o șansă fiecărui copil. 

Mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit îi dă fiecăruia dintre noi posibilitatea de se implica și de a contribui la o viață mai bună pentru copii. Sprijină proiectele filialei Suceava, printr-un gest simplu și ușor, care nu costă nimic!    
  
Descarcă FORMULARUL 230

Formularul completat și semnat se trimite, până la data de 25 mai​ 2022:

  • ​prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
  • îl depui direct la registratura administrației financiare de care aparții cu domiciliul (aici ai lista administrațiilor);
  • folosești serviciul online ANAF, Spatiul Privat Virtual, disponibil aici.
  • îl aduci la sediul filialei și noi ne ocupăm de trimiterea lui la administrația corespunzătoare.

Info suplimentare: [email protected]; tel. 0230 525 559.


Și noi avem drepturi 

Proiect de referință pentru întreaga activitate a filialei, inițiativa a pornit de la o nevoie majoră: nevoia copiilor de a-și cunoaște drepturile. Începând din 1994, Filiala Suceava a implementat acest program la nivelul județelor Suceava și Botoșani, mii de copii fiind informați despre drepturile lor, prin intermediul sesiunilor de informare derulate în școli de voluntari. 

 

bullet.pngbullet.pngbullet.png 

"Proiectul Și noi avem drepturi este un proiect complex, dinamic, care informează sute de copii. Am ales să mă implic în acest proiect pentru că eu cred că toți copiii trebuie să își cunoască drepturile, să lupte pentru ele, să devină niște adulți responsabili, niște adulți de care țara și lumea aceasta are nevoie." 
Adrian Barbaros, voluntar Salvați Copiii Filiala Suceava 
 

bullet.pngbullet.pngbullet.png


Fiecare Copil Contează

Proiectul de reducere a mortalității infantile a debutat în județul Suceava în 2012 și a urmărit pe de-o parte dotarea maternităților cu echipamente medicale performante prin campaniile de strângere de fonduri, iar pe de altă parte dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. În comunitățile din Pătrăuți și Gulia-Dolhasca a fost acordată asistență socio-medicală gravidelor, mamelor și copiilor cu vârsta între 0-5 ani

Ca urmare a intervenției în cele două comunități, procentul copiilor vaccinați a crescut la 85% și, de asemenea, a crescut procentul gravidelor care s-au prezentat la control în primele luni de sarcină și au făcut investigațiile necesare conform indicațiilor medicului care a urmărit sarcina. În localitatea Pătrăuți, cabinetul medical al dr. Ramona Ciobanu a fost dotat de către Salvați Copiii cu un ecograf în valoare de aprox. 10.000 euro, în felul acesta, gravidele putând beneficia de control specializat al sarcinii, fără a mai fi nevoite să se deplaseze în Suceava pentru aceste investigații. Tot în localitatea Pătrăuți a avut loc Caravana Gravidelor, ocazie cu care, s-au bucurat de control de specialitate peste 30 de viitoare mame.  

Alte două localități în care s-a derulat proiectul au fost sat Mironu, comuna Valea Moldovei și sat Ciprian Porumbescu, comuna Ciprian Porumbescu. În localitatea Ciprian Porumbescu s-a desfășurat și campania Zâmbește România, ocazie cu care au beneficiat de control și tratament stomatologic peste 280 de copii, elevi ai școlii gimnaziale din localitate. 

Din iunie 2016 și până în prezent, proiectul se desfășoară în localitățile Voitinel și Dolhești (satele Dolheștii Mari, Dolheștii Mici, Valea Bourei, Boura). Beneficiarii proiectului au primit alimente, produse de igienă personală și pentru locuință, precum și medicamente și suplimente nutriționale. 


Suceava_Salvati-Copiii_2.jpg 
De asemenea, voluntarii Salvați Copiii au desfășurat sesiuni de informare în școli pentru a le vorbi tinerilor despre importanța unei vieți sănătoase, sănătatea reproducerii, riscurile contactării unei infecții cu transmitere sexuală, riscurile începerii vieții sexuale la o vârstă nepotrivită, precum și riscurile unei sarcini nedorite, la o vârstă nepotrivită. Peste 40 de voluntari au desfășurat activități de informare în unități școlare din Suceava, Siret, Solca, Liteni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Moldovița, Ciprian Porumbescu, Adâncate, Calafindești, Mironu, Gulia-Dolhasca, Todirești, Pătrăuți, Șcheia, Ciocănești. 

În județul Botoșani, proiectul s-a derulat în localitățile Hilișeu – Horea, Balta Arsă, Gorbănești, bănești, iar 462 de copii din Gorbănești au beneficiat de campania Zâmbește România. Campania de informare în școli s-a desfășurat în instituțiile din localitățile cuprinse în proiect și din municipiul Botoșani și a fost realizată de cei 10 voluntari ai proiectului. 

În ceea ce privește dotarea maternităților, prin campaniile ”Bun venit pe lume” și ”Un gest pentru o viață” au fost strânse fonduri care au contribuit la dotarea cu echipamente performante a spitalelor din Suceava, Botoșani, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Gura Humorului, Dorohoi și a cabinetului de medicină de familie din Pătrăuți.  

Fondurile au fost strânse de la persoanele care au donat în cadrul campaniilor desfășurate în parteneriat cu Shopping City Suceava, Uvertura City Mall Botoșani, Primăria Vatra Dornei, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Primăria Dorohoi, Primăria Gura Humorului, Farmacia Oana Maria, ca urmare a spectacolelor realizate cu sprijinul școlilor și artiștilor din Botoșani, a Teatrului Mihai Eminescu Botoșani sau din sponsorizările oferite de S.C Rulexim S.A, Asociația ”Ajută și vei fi ajutat”, Egger Technologia. 

De asemenea, fondurile au fost strânse și în cadrul unor evenimente sportive: maratonistul Tandin Cernica a alergat 110 km pe distanța Vatra Dornei – Suceava în 2014, în 2015 a alergat 65 km pe distanța Suceava – Câmpulung Moldovenesc, iar în 2016 a realizat un ultramaraton de 90 km, Suceava – Dorohoi – Suceava, împreună cu Teodor Lebădă, Cristian Niga, Mihai Cervinschi, Liviu Ciobanu și Valentin Rusu. 

În septembrie 2017 a avut loc prima ediție a Maratonului Cetății Suceava, eveniment ce a adunat peste 200 de participanți la cursele de semimaraton, cros și cursa populară și 69 de copii la cursa copiilor. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Bucovinei, AJSPT, Hai in Bucovina, Conline, Shopping City, Energy Fitness Club. Sponsori au fost: Carrefour, Dorna, Decathlon, Auchan, Farmacia Ana Maria, Assist, Edelweiss Outdoor Shop, Spartacus, Ceramica Marginea si Puffinest Suceava iar parteneri media: VivaFM, Monitorul, Intermedia, NewsBucovina, Crai Nou, Radio AS. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul ISU Bucovina, IJJ ”Bogdan Vodă” Suceava, IJP Suceava și Poliția Comunitară Suceava. 
 

Centrul de Consiliere pentru Părinți Suceava

Începând din 2010, proiectul „Părinți competenți, copii sănătoşi - dezvoltare de servicii de parenting în România” se desfășoară în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinți, unde o echipă formată din 2 psihologi și un asistent social oferă:

  • Evaluare și consiliere pentru copii și părinți (individual și grup) – media consultațiilor oferite este de 80 ședințe/ lună; media cazurilor noi înregistrare este de 5 pe lună;
  • Activități de formare specialiști - media este de 60 persoane pe an;
  • Activități de informare adresate copiilor, părinților și specialiștilor.

Parteneri/Colaboratori: ISJ Suceava, DGASPC Suceava, IPJ Suceava, ANITP Suceava. 
 

bullet.pngbullet.pngbullet.png 

”Am aflat despre programul TripleP de la o ședință la grădiniță și mi-am dorit foarte mult să particip. Am învățat să petrec timp de calitate cu copilul meu, am învățat tehnici de ieșire din momentele de criză, mi-am dat seama de propriile greșeli în atitudinea față de copil și am încercat să îndrept lucrurile. Acest program este foarte util părinților, bunicilor, educatorilor, tuturor celor implicați în creșterea copiilor. Eu l-am recomandat tuturor prietenelor mele.”  
mamă, Suceava 

bullet.pngbullet.pngbullet.png

 

Alegeri sănătoase – Educație pentru sănătate

Alegeri sănătoase este un proiect derulat cu scopul de a sprijini dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent, prin transpunerea valorilor de educație și protecție în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. 

Programul cuprinde patru module specifice: nutriție și exercițiu fizic, sănătate emoțională, educație sexuală și prevenirea consumului de subtanțe. 

În județul Suceava proiectul a fost implementat începând cu februarie 2017, beneficiind de activitățile acestuia 15 instituții de învățământ în care au fost informați 1.256 de elevi. 
 

bullet.pngbullet.pngbullet.png 

Mă bucur că ați venit la noi și ne-ați spus lucrurile astea. Eu una nu pot să o întreb pe mama despre curiozitățile mele în legătură cu acest subiect, mi-e jenă.” 
Fată, 16 ani, Suceava 

Astăzi am aflat că sucul meu preferat are 10 cuburi de zahăr și dacă îl beau pe tot, devin morocănos și agitat.” 
Băiat, 6 ani, Suceava 

bullet.pngbullet.pngbullet.png

Ora de Net

Ora de Net este un program educațional unic în România, care promovează utilizarea (corectă) a internetului de către persoanele de toate vârstele, începând de la copii până la părinți. Începând din 2017 ne-am alăturat mișcării globale No Hate Speech și derulăm activități de informare, proiectul având scopul de promovare a toleranței atât în mediul offline cât și în cel online. 


bullet.pngbullet.pngbullet.png 

“Este plăcut să vezi că după fiecare sesiune de informare fie cu elevi sau părinți, feedback-ul lor este mereu pozitiv, acesta cred că este rezultatul muncii noastre.” 
Nicolae Corniciuc, coordonator program Ora de Net 

bullet.pngbullet.pngbullet.png

 

Protecție si educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi

Proiectul se derulează în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 7 ”Grigore Ghica Voievod” din Suceava, fiind implementat de o echipă formată din 2 psihologi, 1 educator și 20 de voluntari. Activitățile se adresează în principal copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, dar și persoanelor în grija căror rămân copiii în țară. Beneficiarii proiectului sunt 80 de copii și 45 de părinți/aparținători. 

Parteneri/Colaboratori: Școala Gimnazială nr. 7 ”G.G.Voievod” Suceava, ISJ Suceava, DGASPC Suceava, SPAS Suceava. 

În 31 mai 2017 a fost organizată dezbaterea regională asupra legislației în vigoare privind protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. La întâlnire au participat peste 100 de specialiști din regiunea nord-est. 


bullet.pngbullet.pngbullet.png 

”Problema noastră este determinată de faptul că nu se cunoaște legislația dar mai ales de faptul că nu există norme pentru aplicarea acesteia. Bineînțeles că există o problemă și în ceea ce privește colaborarea între instituții”  
Specialist participant la Dezbaterea regională din 31 mai 2017 

bullet.pngbullet.pngbullet.png


În cadrul programului ”Luna diasporei”, realizat de Consiliul Județean Suceava, a fost organizată întâlnirea ”Trăiri, nevoi, dorințe” la care au participat reprezentanți ai serviciilor sociale din cadrul primăriilor urbane și rurale ale județului. 
 

Bursa prieteniei

Proiectul ”Bursa prieteniei” a fost inițiat la inițiativa voluntarului Maricel Nechita, cu scopul de a susține financiar 4 copii din mediul rural (cate un copil/an) aflaţi în risc de abandon şcolar. Acestei inițiative s-au alăturat și alte persoane fizice care au donat, constant sau ocazional, sume de bani necesare derulării proiectului. Proiectul a fost susținut de Shopping City Suceava prin organizarea unei campanii de strângere de fonduri în perioada 12 – 31 decembrie și prin sponsorizarea cu bonuri valorice în valoare totală de 4.800 lei. În cadrul proiectului sunt susținuți 6 elevi. În 2017 au absolvit liceul primii beneficiari ai proiectului ”Bursa prieteniei”, cu medii de absolvire de 9,97 (șef promoție) și 9,29.  sunt mediile de absolvire. 
 

NOT FOR SALE – Say stop to human traffiking

Proiectul răspunde unui fenomenului traficului de persoane, existent atât la nivel național, cât și regional. Proiect finanțat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 - 2013, Prioritatea 3 “People-to People cooperation”, a fost finalizat în mai 2015, iar acum se află în perioada de sustenabilitate. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Comitetul Helsinki pentru drepturile omului din Republica Moldova, Asociația obștească JUNACT, Cahul – Republica Moldova, Liga Tineretului Român din Regiunea Cernăuţi „JUNIMEA” – Ucraina, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane – Filiala Suceava, România. 
 

Responsabil în lumea ta

Proiectul este destinat copiilor aflați în Centrul de plasament ”Mihail și Gavril” din Solca și a început ca urmare a direcționării a 10% din vânzarea cărții ”Copiii din tren coboară la prima” către Salvați Copiii Filiala Suceava. Cartea prezintă povestea de viață a lui Cornel Manaz, astăzi antreprenor de succes, care și-a trăit copilăria în centrele de plasament. La un an de la demararea proiectului, cu susținerea financiară continuă a lui Cornel Manaz, putem spune că au fost create temeliile unei intervenții individualizate asupra copiilor din centru.

 

Alte campanii derulate la nivelul Filialei Suceava:

  • Clopoțelul sună pentru toți copiii – campanie realizată de Televiziunea Intermedia în parteneriat cu Salvați Copiii Filiala Suceava. Peste 400 de copii din județ au primit ghiozdane cu rechizite.
  • Moș Crăciun există! - campanie realizată de Televiziunea Intermedia în parteneriat cu Salvați Copiii Filiala Suceava. Copiii beneficiari ai programelor filialei au primit înclțăminte, jucării și dulciuri cu ocazia Crăciunului.
  • ”Cumperi tu, primesc și ei”  - campanie realizată de Alexandria Librării. De-a lungul 3 ani în care s-a derulat campania, Alexandria Librării a donat rechizite, cărți, jocuri, în valoare de peste 19.000 euro, pentru copiii din comuna Dolhești, Părhăuți (jud. Suceava), Petrila, Târgoviște, Mangalia, Sighișoara, Piatra Neamț și Negrești - Vaslui.

 

Date de contact Salvați Copiii Filiala Suceava: 

Președinte: Mircea Petriuc 
Adresa: Str. Armenească nr. 4, Suceava 
Telefon: +40 744 360 919 / fax: +40 230 525 559 / 0230 521 000 
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.

Citește mai mult

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE