Skip to main content
bcfa5a54-feb2-4e45-886f-8992ceeac634.jpg.webp

Harta mortalității infantile în România

Joi 6 Februarie 2020

Harta mortalității infantile din România ne arată un dezechilibru dramatic. Așa se face că bebelușii născuți prematur din mediul rural sunt discriminați din prima secundă de viață, prin accesul limitat și insuficient la îngrijirea medicală adecvată. 

Rata mortalității infantile la nivel național a scăzut la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018. În timp ce în București, rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, adică peste dublul mediei naționale. 

Astfel, județele cu cea mai ridicată rată sunt:

  • Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii
  • Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii
  • Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii

Aici, mai mult ca oriunde, este nevoie de un plan de intervenție urgentă, este nevoie de strategie și, mai ales, de investiții. 

 

3381b2a8-6eb7-4da0-abe5-b8e6e204ccdcÎn anul 2020, Salvați Copiii va investi aproape un milion de euro în dotarea a 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală din România cu aparatură medicală vitală nou-născuților. 

Continuarea programului de reducere a mortalității infantile depinde, în mare măsură, de implicarea noastră, a tuturor. Cea mai simplă modalitate de susținere a cauzei este redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, mecanism gratuit pe care cetățenii îl au la îndemână și de care pot profita pentru a aduce o schimbare substanțială în societate. 

Descarcă Formularul 230, completează la rubrica datelor personale și semnează-l, iar mai apoi depunde-l la administrația financiară sau trimite-l prin poștă, cu confirmare de primire. 

Fii alături de noi, de medici, de părinți, dar mai ales de cei mai mici dintre copii, aceia pentru care fiecare respirație este o victorie! 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE