Skip to main content
24275c02-2493-4b19-b819-227376b01d29.jpg.webp

SPĂLATUL PE MÂINI: UN ANTIDOT PUTERNIC ÎMPOTRIVA ÎMBOLNĂVIRII

Spălatul pe mâini: Un antidot puternic împotriva îmbolnăvirii

Joi 2 Aprilie 2020


Așa cum au menționat și medicii pediatri, spălatul pe mâini poate fi singurul lucru pe care îl poți face pentru a preveni îmbolnăvirea. Cu atât mai mult în contextul pandemic actual care solicită pe copii și adulți deopotrivă o mai mare atenție în prevenirea infectării cu virusul COVID-19.

Transformă-l într-un obicei!
Cât mai curând posibil, convingeți copilul să se obișnuiască să se spele pe mâini des și temeinic. Pe tot parcursul zilei copilul tău este expus la bacterii și virusuri - atunci când ating un partener de joacă, împart jucării sau se joacă cu animalele de companie. Odată ce mâinile au intrat în contact cu acești germeni, copiii se pot infecta prin:

 • Atingerea ochilor
 • Atingerea nasului
 • Atingerea gurii

Tot procesul de infectare se poate întâmpla în câteva secunde. Soluția este de a încuraja copiii să se spele pe mâini pe tot parcursul zilei. De exemplu, ajutați-i și amintiți-le să se spele pe mâini în următoarele situații:

 • Înainte de masă (inclusiv gustări)
 • După folosirea toaletei
 • După ce se joacă afară
 • După ce au atins animalul de companie
 • După ce au strănutat sau tușit, folosindu-și mâna
 • Atunci când cineva din casă s-a îmbolnăvit

Studiile despre spălatul pe mâini în toaletele publice arată că multe persoane nu au o igienă foarte bună. Majoritatea folosesc o cantitate mică de apă și de săpun pentru a se spăla, dar nu îndeajuns pentru a se curăța în totalitate.

Pași pentru spălarea corectă a mâinilor
Ce implică o curățare temeinică a mâinilor? Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) recomandă următorii pași:

 • Udați mâinile copilului
 • Folosiți săpun solid sau lichid și apoi păstrați săpunul solid la un loc ferit, unde să se poată usca înainte de următoarea folosire.
 • Frecați mâinile temeinic. Frecați fiecare suprafață.
 • Clătiți mâinile foarte bine și apoi uscați-le.

Despre săpunurile antibacteriene
Farmaciile pun la dispoziție săpunuri antibacteriene, dar studiile au arătat că aceste produse antibacteriene nu sunt atât de eficiente la îndepărtarea murdăriei și a germenilor precum săpunurile obișnuite. Unii experți în boli infecțioase au sugerat că prin folosirea de săpunuri antibacteriene se pot îndepărta chiar și bacteriile benefice și pot crește șansele bacteriei dăunătoare să se răspândească.
Cea mai bună soluție este de a spăla mâinile copiilor cu apă caldă și săpun obișnuit care nu conține substanțe antibacteriene (ex. triclosan). Folosirea săpunului normal împreună cu apa este mai eficientă decât folosirea săpunului care nu necesită clătire (pe bază de alcool). Totuși, dacă nu este nicio chiuvetă disponibilă (ex. afară ori în mașină), produsele antibacteriene care nu necesită clătire pot fi folosite ca alternativă, cu condiția ca acestea să conțină alcool într-o concentrație de cel puțin 60%.

Cât trebuie să ne spălăm
Chiar dacă 30 de secunde poate părea un timp scurt, este de fapt mai mult timp decât credeți. Cronometrați-vă următoarea dată când vă spălați pe mâini. Supravegheați-vă copiii atunci când se spală pe mâini pentru a vă asigura că au o igienă bună. Alegeți un cântec care durează 30 de secunde și cântați-l în timp ce vă spălați pe mâini. Încurajați copiii să se spele pe mâini nu numai acasă, dar și la școală, acasă la prieteni sau în alte locuri pe care le frecventează. Este un obicei important pe care să și-l însușească.
 
Articolul este preluat din limba engleză de pe site-ul (healthychildren.org site al Academiei Americane de Pediatrie) și adaptat pentru situația actuală a pandemiei de Coronavirus (link
 
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE