România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,7 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.
Organizaţia Salvaţi Copiii și Fundaţia OMV Petrom lansează a doua ediție a programului "Cutia Bebeluşului", cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi a de sprijini familiile imediat după naştere. Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul în valoare de 2.624.200 de euro, în prima ediția fiind în valoare de 1.500.000 de euro.
Mamele și nou-născuții din 16 județe primesc "Cutia Bebelușului", necesară pentru primul an de viață."Cutia Bebelușului", va ajunge la 10.000 de mame și nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă.
Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 10.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă.
100 de cadre medicale din 16 județe au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală și pentru oferi cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.
Beneficiile ,,Cutiei Bebelușului'':
- Contribuie la reducerea mortalității infantile și promovează bunăstarea copiilor.
- ,,Cutia Bebelușului'' oferă un spațiu sigur pentru nou-născuți în primele 3 luni, asigurându-le protecție împotriva sindromul de moarte subită a sugarului și a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.
- Contribuie la creșterea responsabilității mamei pentru a-și îngriji mai bine copilul.
- Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie și realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.
- Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.
Obiectivul proiectului:
Reducerea mortalității infantile în România prin creșterea gradului de informare a gravidelor, înscrierea la medicul de familie și efectuarea controalelor și analizelor obligatorii în timpul sarcinii și oferirea "Cutiei Bebeluşului"pentru nou-născuți.
Obiective specifice:
- Facilitarea accesului gravidelor la informații cu privire la îngrijirea nou-născuților, înscrierea la medicul de familie și efectuarea controalelor și analizelor obligatorii în timpul sarcinii.
- Sprijinirea gravidelor vulnerabile și a nou-născuților prin oferirea ,,Cutiei Bebelușului'' începând cu luna a 4-a de sarcină.
Aria de desfășurare a proiectului și grup țintă:
Proiectul se va desfășura în 16 județe, în zone rurale defavorizate. Grupul țintă al proiectului este format din 10.000 de gravide vulnerabile din 16 județe și nou-născuții lor care vor primi "Cutia Bebeluşului" prin intermediul rețelei de medici de familie din zone rurale defavorizate și a rețelei de asistență socio-medicală integrată a Organizației Salvați Copiii, în vederea încurajării gravidelor vulnerabile de a se înscrie la medicul de familie și pentru a încuraja controlul sarcinii. "Cutia Bebeluşului" va fi oferite gravidelor vulnerabile începând cu luna a 4-a de sarcină.
35.000 de persoane reprezintă beneficiarii indirecți ce vor beneficia indirect de informațiile dobândite de gravide, deoarece acestea vor acționa ca persoane resursă în comunitățile lor, partajând informația dobândită apropiaților.
Activitățile proiectului:
- Facilitarea accesului gravidelor la informații cu privire la îngrijirea sarcinii și îngrijirea nou-născuților
Pentru sănătatea nou-născuților, gravidele trebuie să efectueze controalele obligatorii și analizele din timpul sarcinii, să dețină informații legate de regulile de bază ce trebuie urmărite în îngrijirea nou-născutului, să înțeleagă importanța vaccinării, precum și a alăptării corecte. În cadrul proiectului ne propunem ca 10.000 de gravide vulnerabile din zone defavorizate din 16 județe să aibă acces la informații esențiale cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născuților prin intermediul medicilor de familie.
2. Sprijinirea gravidelor pentru a-și îngriji mai bine nou-născuții prin oferirea ,,Cutiei Bebelușului''
Pentru a sprijini gravidele vulnerabile, acestea vor primi cutia bebelușului de la medicul de familie, începând cu luna a 4-a de sarcină. Acestă cutie le va ajuta să își îngrijească mai bine nou născuții și să fie mai sigure pe cunoștințele dobândite.
Ce conține "Cutia Bebeluşului".
„Cutia Bebelușului“ conține peste 60 de produse de bază pentru mamă și nou-născut, articole de igienă și materiale de informare privind educația pentru sănătate. În plus, cutia este o modalitate de a promova somnul bebelușului în condiții de siguranță și poate fi folosită ca pătuț pentru bebeluș în primele sale luni de viață.
Lista produselor alese pentru "Cutia Bebeluşului" au fost propuse în urma consultării cu medici neonatologi și mame.
Impact:
- 100% dintre gravidele vulnerabile participante își vor îmbunătăți cunoștințele legate de îngrijirea nou-născutului și vor avea grijă mai bine de bebelușii lor punând în aplicare ce au învățat.
- 100% dintre nou-născuții vulnerabili vor fi îngrijiți mai bine de mamele lor datorită ,,Cutiei Bebelușului''.
Rezultate:
- 10.000 de gravide informate cu privire la îngrijirea nou-născuților, analizele și controalele obligatorii în timpul sarcinii
- 10.000. de mame vulnerabile susținute să își îngrijească mai bine nou-născuții
- 10.000 de nou-născuți vulnerabili îngrijiți mai bine de mamele lor
19.06.2024: Organizația Salvați Copiii, în calitate de beneficiar al proiectului ”CUTIA BEBELUȘULUI”, derulează procedura de achiziție furnizare 6.000 de Cutii ale Bebelușului ce urmează să fie distribuite gravidelor vulnerabile din mediul rural din județele Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița, Tulcea.
În documentul atașat se regasesc toate informațiile necesare elaborării ofertei tehnice și financiare.
Anunț Cutia Bebelușulului
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Reducerea mortalității infantile
Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare