Skip to main content
0b28a3ad-9fc2-4598-bc13-bf5dfa2d7495.jpg.webp

Cutia bebelușului

Facilitarea accesului gravidelor vulnerabile la servicii medicale și informații cu privire la îngrijirea sarcinii 

România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Rata mortalității infantile în mediul rural  este mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.

Organizaţia Salvaţi Copiii și Fundaţia OMV Petrom lansează programul "Cutia Bebeluşului", cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi a de sprijini familiile imediat după naştere. Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul în valoare de 1.500.000 de euro.

Mamele și nou-născuții din 16 județe primesc "Cutia Bebelușului", necesară pentru primul an de viață.
Cutia Bebelușului va ajunge la 4.000 de mame și nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă
 
Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă.
 
80 de cadre medicale din 16 județe au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală și pentru oferi cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.
 
Beneficiile Cutiei Bebelușului:

 • Contribuie la reducerea mortalității infantile și promovează bunăstarea copiilor.
 • Cutia Bebelușului oferă un spațiu sigur pentru nou-născuți în primele 3 luni, asigurându-le protecție împotriva sindromul de moarte subită a sugarului și a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.
 • Contribuie la creșterea responsabilității mamei pentru a-și îngriji mai bine copilul.
 • Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie și realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.
 • Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.

Obiectivul proiectului:
Reducerea mortalității infantile în România prin creșterea gradului de informare a gravidelor, înscrierea la medicul de familie și efectuarea controalelor și analizelor obligatorii în timpul sarcinii și oferirea trusoului pentru nou-născuți.

Obiective specifice:

 • Facilitarea accesului gravidelor la informații cu privire la îngrijirea nou-născuților, înscrierea la medicul de familie și efectuarea controalelor și analizelor obligatorii în timpul sarcinii.
 • Sprijinirea gravidelor vulnerabile și a nou-născuților prin oferirea trusoului bebelușului începând cu luna a 4-a de sarcină. 

Aria de desfășurare a proiectului și grup țintă: 

Proiectul se va desfășura în 16 județe, în zone rurale defavorizate. Grupul țintă al proiectului este format din 4.000 de gravide vulnerabile din 16 județe și nou-născuții lor care vor primi trusoul bebelușului prin intermediul rețelei de medici de familie din zone rurale defavorizate și a rețelei de asistență socio-medicală integrată a Organizației Salvați Copiii, în vederea încurajării gravidelor vulnerabile de a se înscrie la medicul de familie și pentru a încuraja controlul sarcinii. Trusourile vor fi oferite gravidelor vulnerabile începând cu luna a 4-a de sarcină.
15.000 de persoane reprezintă beneficiarii indirecți ce vor beneficia indirect de informațiile dobândite de gravide, deoarece acestea vor acționa ca persoane resursă în comunitățile lor, partajând informația dobândită apropiaților.
 
Activitățile proiectului: 

 

 1. Facilitarea accesului gravidelor la informații cu privire la îngrijirea sarcinii și îngrijirea nou-născuților

Pentru sănătatea nou-născuților, gravidele trebuie să efectueze controalele obligatorii și analizele din timpul sarcinii, să dețină informații legate de regulile de bază ce trebuie urmărite în îngrijirea nou-născutului, să înțeleagă importanța vaccinării, precum și a alăptării corecte. În cadrul proiectului ne propunem ca 4.000 de gravide vulnerabile din zone defavorizate din 16 județe să aibă acces la informații esențiale cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născuților prin intermediul medicilor de familie.

 

 1. Sprijinirea gravidelor pentru a-și îngriji mai bine nou-născuții prin oferirea trusoului bebelușului 

Pentru a sprijini gravidele vulnerabile, acestea vor primi trusoul bebelușului de la medicul de familie, începând cu luna a 4-a de sarcină. Acest trusou le va ajuta să își îngrijească mai bine nou născuții și să fie mai sigure pe cunoștințele dobândite.

Trusoul bebelușului propus de Organizația Salvați Copiii conține:
1.      Cutie din carton reciclabil personalizata cu design propriu
2.      Saltea cu husa impermeabila
3.      Cearsaf
4.      Paturica
5.      Pilota
6.      Cearsaf pilota
7.      Body mânecă lungă
8.      Body manecă scurtă
9.      Pantalon botoș
10.   Căciulită interior
11.   Babetele frotir peliculizat
12.   Prosop bebe cu glugă
13.   Pachet maternitate
14.   Sistem înfășat
15.   Paturica glat ( 2 straturi )
16.   Aleze
17.   Comprese sterile
18.   Fasa sterila
19.   Dischete demachiante
20.   Șampon bebe
21.   Cremă pentru tratarea iritației de scutec
22.   Crema corp bebe
23.   Șervețele umede pentru bebeluș
24.   Pachet scutece
25.   Forfecuță pentru copii
26.   Termometru de baie
27.   Termometru digital corp
28.   Jucarie bebe
29.   Carte bebe
30.   Produs sezonier (combinezon iarna, haina toamna)
31.   Lanolină pură/Vit E pentru mamă
32.   Tampoane pentru sâni
33.   Șervețele intime
34.   Absorbante mama lauzie
35.   Sampon
36.   Sapun/gel de dus
37.   Prezervativ
38.   Pasta de dinti
39.   Periuta de dinti
40.   Dezinfectant
41.   Brosura ingrijirea nou-nascutului pentru mame 24 pagini A5
 
Lista produselor alese pentru trusoul bebelușului a fost atent selecționată din lista mare de produse de care o mămică are nevoie pentru îngrijirea nou-născutului. Acestea au fost propuse în urma consultării cu medici neonatologi și mame.

Impact:

 • 100% dintre gravidele vulnerabile participante își vor îmbunătăți cunoștințele legate de îngrijirea nou-născutului și vor avea grijă mai bine de bebelușii lor punând în aplicare ce au învățat.
 • 100% dintre nou-născuții vulnerabili vor fi îngrijiți mai bine de mamele lor datorită trusoului bebelușului.

Rezultate:

 • 4.000 de gravide informate cu privire la îngrijirea nou-născuților, analizele și controalele obligatorii în timpul sarcinii
 • 4.000. de mame vulnerabile susținute să își îngrijească mai bine nou-născuții
 • 4.000 de nou-născuți vulnerabili îngrijiți mai bine de mamele lor


Finanțator: 
 fundatia

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Primul pas spre sănătate

Dotarea cabinetelor de familie din mediul rural


 

Citește mai mult

Reducerea mortalității infantile

Salvați Copiii își propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1.200 de nou-născuți. La fiecare 7 ore, un copil mai mic de un an moare

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE