Susținerea copiilor vulnerabili

Vom continua activitățile de suport pentru copiii aflați în grija Salvați Copiii și părinții lor, reducând intervențiile directe și și concentrându-ne pe comunicarea online, telefonică etc.

Donează pentru susținerea copiilor vulnerabili!

Contextul pandemic actual a determinat închiderea tuturor grădinițelor și școlilor din România de mai bine de 2 săptămâni și apoi instituirea stării de urgență.Această situație fără precedent creează un risc major nu numai în ceea ce privește educația copiilor, dar și pentru numeroase activități economice ce sunt blocate ori suspendate, afectând pe termen nelimitat veniturile populației.


35,7% dintre copiii români, adică cel puțin 1.300.000 de copii deja afectați de sărăcie, vor fi grav vulnerabilizați, izolarea lor și a părinților lor și pierderea sau scăderea drastică a veniturilor familiilor punându-le în mod efectiv în pericol sănătatea, educația ori supraviețuirea. În ceea ce privește educația, întreruperea procesului instructiv obişnuit va avea consecinţe grave asupra copiilor vulnerabili socio-economic, conducând la creşterea decalajului educaţional între aceştia şi ceilalţi copii.
 

Intervenția Salvați Copiii

În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil), concentrându-se pe oferirea de suport material de urgenţă pentru copii și familiile lor, cu respectarea cerințelor și recomandărilor autorităților locale privind prevenirea răspândirii COVID-19 și garantarea accesului acestora la educație prin activități de la distanță.
 

   • Membrii echipelor locale din București și 18 judeţe monitorizează telefonic permanent situaţia copiilor/familiilor care sunt în atenţia organizației.

   • Totodată, aceștia acordă tichete sociale și produse de igienă sau  produse alimentare de bază familiilor. Pentru o mare parte dintre copii, acest suport este destinat înlocuirii mesei pe care o primeau anterior în cadrul programelor de suport educațional ale Salvați Copiii. De asemenea, oferim suport și pentru familii cu copii care ne-au solicitat ajutorul în această perioadă, în urma condițiilor actuale de izolare socială și a pierderii surselor de venit.

   • Cadrele didactice oferă sprijin educațional online/telefonic copiilor, în grupuri mici sau individual, prin intermediul telefonului mobil sau PC/tablete, pentru copiii care dețin. Voluntarii noștri sunt, de asemenea, implicați în activitățile de suport educațional, ocupându-se de pregătirea școlară individuală a unora dintre copii.

Pentru a facilita accesul la acest tip de servicii și extinde modul de lucru menționat și pentru copiii ale căror familii nu dispun de mijloacele necesare (telefoane, tablete, PC), am început demersuri de identificare de surse de finanțare private pentru achiziționare de tablete (cu sim-uri cu internet).

   • Sunt continuate intervenţiile de consiliere psihologică şi socială a copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas online/telefonic. Pe lângă problemele generale tratate în cadrul şedinţelor de consiliere, sunt abordate aspecte specifice legate de modul de gestionare a anxietății şi panicii, de necesitatea de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, de organizarea zilnică a activităţilor copiilor în condiţii de izolare etc. Pentru copiii ai căror părinți sunt aflați la muncă peste hotare în zone “roșii” în ceea ce privește infectarea cu COVID-19, psihologii noștri vizează menținerea echilibrului emoțional al copiilor și aparținătorilor, prin demersuri menite să reducă îngrijorarea acestora privind situația părinților și să încurajeze păstrarea unei comunicări constante. Pentru mamele copiilor mici este continuată oferirea de sfaturi referitoare la îngrijirea copiilor, precum și prevenirea îmbolnăvirilor în general. Pentru monitorizarea stării de sănătate a viitoarelor mame din comunități vulnerabile, continuăm consilierea telefonică cu ajutorul asistenților medicali.

   • Membrii echipelor locale Salvaţi Copiii țin legătura telefonic cu autoritățile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual, intermediind (telefonic), în funcție de situație, legătura între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă.

 
Ce am reușit să facem până în prezent

1200 de copii vulnerabili și 924 de părinți sau persoane în grija cărora sunt copiii au beneficiat de suportul organizației după izbucnirea pandemiei COVID-19. Dintre aceștia, pentru 950 de copii au fost acordate tichete sociale și produse de igienă sau produse de alimentare de bază, iar pentru peste 700 a fost oferit sprijin educațional online/telefonic, în funcție de posibilități, iar părinții/aparținătorii au fost consiliați telefonic atât în ceea ce privește problemele individuale specifice, cât și cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. 


Ce ne propunem să facem în continuare

Vom continua să oferim sprijin pentru copiii vulnerabili și familiile lor. Dorim să putem ajuta cel puțin 2.700 de copii vulnerabili și familiile lor prin oferirea de suport material de urgență (tichete sociale sau produse alimentare și igienice de bază), de cărți, materiale educative și jocuri, sprijin educațional online/telefonic, consiliere socială și psihologică de la distanță.
 
Este imperios necesară continuarea intervențiilor noastre, atât pentru copiii și familiile incluse deja în programele Salvați Copiii, cât și pentru alte familii vulnerabile social, izolate acum, care au nevoie urgentă de sprijin!
Companiile și persoanele fizice pot susține copiii vulnerabili expuși, o dată în plus, riscurilor și marginalizării. Pentru informații suplimentare, ne puteți scrie la [email protected].

 

Dacă vrei să faci o donație singulară, donează aici.

Mai multe în această secțiune

Fond de urgență pentru spitale

Fond de urgență pentru spitale

Medicii români sunt astăzi în prima linie a luptei contra coronavirusului. Ei au nevoie de tot sprijinul nostru pentru salva vieți și a-și proteja propria sănătate.

Citește mai mult

Recomandări pentru părinți

Recomandări pentru părinți

În aceste zile în care tema Coronavirus este în centrul știrilor din mass-media și social media, copiii și tinerii riscă să fie supraexpuși la informații care pot deveni o sursă de stres pentru ei. De aceea, este esențial să folosiți surse de informații autorizate, precum Ministerul Sănătății sau Organizația Mondială a Sănătății.

Citește mai mult