Skip to main content
a57025fc-4987-448b-b4cc-303151ea5499.jpg.webp

Proiect Erasmus+YOAC

Proiectul Tineret într-o caravană (Youth on a Cravan - YOAC) este un proiect Erasmus+ realizat prin cooperarea a 5 organizații, inclusiv Salvați Copiii România, sprijinit de către Uniunea Europeană și se derulează în perioada 01.01.2022 – 31.12.2023.

Tineret într-o caravană (Youth on a Caravan - YOAC) reprezintă o călătorie prin participarea politică a tinerilor. Ideea proiectului a izvorât din conștientizarea că participarea politică și implicarea personală vin din emoțiile puternice care, la rândul lor, vin din experiențe reale.

După ce activităților de formare au luat sfârșit, un grup de tineri din Spania, Lituania, România, Italia și Croația a pornit într-o călătorie prin Italia, în perioada 7-30 iulie. Din partea României, au paticipat la proiect 5 voluntare active ale Organizației Salvați Copiii: Constantin Lorena Alexia, Cristian Teodora, Gendăoanu Mădălina, Ionescu Mădălina Teodora și Țuchiu Theodora-Maria.
 
Sigle-YOAC.JPGȘCOALA SOCIALĂ DE VARĂ
Activități de formare și conviețuire au început în Fittà di Soave, un mic oraș din provincia Verona. Prima săptămână a fost dedicată Școlii Sociale de Vară, având loc o serie de întâlniri, sesiuni de discuții și schimburi de idei cu experți naționali și internaționali, despre probleme politice și sociale actuale.
 
Despre democrația și drepturile omului s-au purtat discuții cu Jessica Cugini, jurnalist, iar fenomenul migrației a fost abordat împreună cu Jacopo, de la Organizația One Bridge To Idomeni. De asemenea, au fost organizate întâlniri legate de protecția mediului în Parcul Natural Lessinia, dicutându-se cu primarul orașului Soave. Tinerii au fost, așadar, împreună, împărtășind nu doar aspect teoretice, idei și discuții, ci și multe aspecte și activități ale vieții de zi cu zi. Toate aceste sunt elemente care transformă școala într-o adevărată experiență de viață!
 
CARAVANA
După activitățile de formare, tinerii au pornit spre noua lor aventură, în rulote, timp de 14 zile. Au călătorit prin locuri relevante pentru problemele sociale și politice abordate în timpul Școlii de Vară și în cadrul activităților de formare din ultimele luni. Itinerarul traversează Italia, atingând locuri semnificative, printe care se numără Calea Constituției Italiei în Barbiana, Napoli (Scampia) și Riace Mare, Cinisi-Palermo-Capaci, locuri simbolice ale luptei împotriva mafiei, Lampedusa, insula unde au loc dramele migrației, Cinquefondi (Reggio Calabria) și, în final, vestita Roma. Activitățile nu au inclus doar vizite în locuri de interes politic, ci și întâlniri cu personalități marcante. În acest mod, s-a creat o conexiune concretă între tineri și cei cu putere de decizie la nivel local și european din țările participante.
 
OBIECTIVELE
Astfel, proiectul Erasmus+, Tineret într-o caravană (Youth on a Cravan - YOAC),  a atins obiective importante care vizează implicarea tinerilor în viața socială, culturală și politică, precum oferirea oportunităților de a avea o experiență, de a simți și de a împărtăși emoții, dezbaterea cu aceștia pe marginea temelor politice ale societății lor, inițierea și consolidarea dialogului politic cu instituțiile publice locale, naționale și europene, promovarea cooperării transnaționale și a creării de rețele între tineri și asociațiile de tineret pentru angajament politic, partajarea bunelor practici între țările implicate.
 
________________________
Proiectul nr. 101051363 - Tineret într-o caravană (Youth on a Cravan - YOAC) este un proiect Erasmus+ realizat prin cooperarea a 5 organizații, Asociația SULLE ORME (Italia), Institutul IKIGAI (Spania), MANO EUROPA (Lituania), Salvați Copiii România (România) și BREZA Youth Association (Croația). Proiectul este sprijinit de către Uniunea Europeană și se desfășoară în perioada 1.01.2022-31.01.2024.

Vârsta minimă pentru activități de voluntariat este 15 ani.

Declar că am citit și am luat cunoștință de Politica de confidențialitate.

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Jurnal de Voluntari 2023

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!

Citește mai mult

Jurnal de Voluntar 2022

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!

Citește mai mult

Jurnal de voluntar 2021

Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!
Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE