Andreea, voluntarul lunii ianuarie 2019
„Sunt voluntar Salvați Copiii de un an și pot spune că a fost cel mai frumos an de până acum. Am avut ocazia să particip la activități (întâlniri ale voluntarilor, campanii, traininguri, ateliere, proiecte, activități cu copiii etc.) prin care am căpătat încredere în mine, am cunoscut persoane ce mi-au devenit prieteni și m-am integrat într-o mare echipa de voluntari condusă de coordonatori minunați. Experiențele cu care m-am întâlnit m-au ajutat să mă dezvolt enorm pe plan personal și să îmi concentrez atenția asupra altor persoane care poate nu au aceleași posibilități ca mine, dar care își doresc să învețe și să reușească în viața la fel ca orice altă persoană aflată la început de drum.
Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este când le explic copiilor cum să rezolve tema și o rezolvă corect lucrând singuri. În acel moment simți că ai contribuit cu adevărat la dezvoltarea lor. E și mai copleșitor când îți mulțumesc de 1.000 de ori, când te îmbrățișează sau îți dau desene făcute de ei, din proprie inițiativă, drept răsplată că i-ai ajutat. Le simți recunoștința în fiecare gest.
Salvați Copiii mi-a arătat că orice copil are șansa de a deveni cineva, indiferent de condițiile în care trăiește sau de familia în care s-a născut.”
Claudia, voluntarul lunii februarie 2019
„Pentru mine voluntariatul la Salvați Copiii a însemnat cunoașterea unor oameni simpatici, deschiși, cu multe idei creative.
La centrele educaționale, unde am petrecut majoritatea orelor de voluntariat, am învățat să dăruiesc zâmbete și energie pozitivă celor din jur.
Cel mai mult îmi place să observ efectele imediate ale activității mele: bucuria care se citește pe fața copiilor atunci când au învățat ceva nou, urmată de o îmbrățișare călduroasă și de aprecierea lor sinceră. Consider că voluntariatul la Salvați Copiii mi-a deschis noi orizonturi in viață.
Motto-ul meu la voluntariat : <<Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești.>>”
Daria - voluntarul lunii martie 2019
"Nu există o singură persoană care să mă cunoască și să nu-și dea seama cât de mult îmi place ce fac și cât de bine mi se potrivește.
Am avut dintotdeauna simțul acesta al dreptății, dar și frustrarea să constat că în jurul meu lucrurile nu sunt merg chiar "ca la carte". Din dragostea mea pentru copii am început să fac voluntariat. Am vrut astfel să fac o schimbare atât în viața lor, cât și în a mea. Ei îmi aduc o bucurie pe care nu o pot compara cu nimic altceva. Să te ia o clasă întreagă de copii în brațe după o sesiune la clasă, să țipe de bucurie când te văd a doua oară, acestea sunt pentru mine momente care mă fac să îmi dau seama ce rol important am eu în viață lor, dar și ei în a mea. Ei m-au ajutat să devin un om mai calm, mai răbdător, mai bun. De la ei am învățat multe chestii de care nu mi-e jenă să recunosc că nu le știam. Ei sunt viitorul nostru și în ei am cea mai mare speranță spre mai bine.
Sunt mândră că sunt voluntară Salvați Copiii și pot spune că a fost una dintre, sau poate chiar cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Voluntariatul mi-a adus o speranță și o bucurie în suflet de care aveam mare nevoie în perioada când am început. Și nu pot găsi un singur lucru negativ în a fi voluntar, deși m-am gândit mult la asta, pur și simplu nu pot. Sunt prea frumoși oamenii care fac asta, oameni care pun atâta suflet în tot ce fac și care rar se gândesc la altceva decât la binele copiilor. Pot spune că eu am avut norocul să intru în contact cu câțiva dintre aceștia și pentru asta nu pot fi decât foarte recunoscătoare și le mulțumesc pentru tot ceea ce fac. :) "
Alina - voluntarul lunii aprilie 2019
"A fi voluntar Salvați Copiii, pentru mine, înseamnă a fi o persoană mai bună. Odată ce porți tricoul și apari în fața copiilor pentru a-i informa fie despre drepturile lor, despre siguranța rutieră sau educație pentru sănătate, trebuie să te comporți cu ei de la egal la egal, să ai o atitudine prietenoasă și să le dai de înțeles că ceea ce spun ei este valoros. Ca voluntar, trebuie să fii un exemplu pentru ceilați , să-i inspiri și să-i faci să înțeleagă că fiecare problemă are o rezolvare. Îmi place să fac voluntariat fiindcă, pe lângă faptul că învăț lucruri noi și am șansa de a cunoaște o mulțime de persoane, am și ocazia de a vedea curiozitatea și bucuria pe care le au copiii când ascultă ceea ce le spun. În timpul activităților, îmi place că pot purta discuții libere cu cei mici, că le pot transmite multe informații pe care ei încă nu le cunosc și, cu toate acestea, mereu am de învățat de la ei ceva nou, căci fiecare persoană vede lucrurile și le înțelege în felul ei. De cele mai multe ori, după activități, profesorii sau învățătorii îmi mulțumesc și mă felicită pentru ceea ce fac și pentru faptul că niciodată nu am respins ideea vreunui copil. Am fost surprinsă când am trecut pe holul unei școli și o mulțime de copii de la o clasă la care fusesem cu o săptămână înainte au venit, m-au luat în brațe și m-au întrebat ce mai fac, iar la o altă clasă m-au surprins
la sfârșitul orei cu câteva felicitări făcute de ei pentru mine. Toate aceste lucruri mă fac foarte fericită și îmi cresc încrederea în mine."
Yasmin - voluntarul lunii mai 2019
"Să fiu voluntar Salvați Copiii e cea mai bună alegere pe care am făcut-o în ceea ce privește dezvoltarea mea. E greu să găsești oameni care au același scop ca și tine și, mai ales, care nu așteaptă ceva la schimb, doar binele copiilor și al oamenilor din jurul lor. Aici, chiar se întâmplă. În camera micuță a centrului, destinată întâlnirilor volutarilor, oamenii prezenți te motivează prin entuziasm, ambiție și dorința de a face o schimbare. Cu fiecare proiect, putem simți că am adăugat ceva în acest drum frumos însa de durată. Sper ca fiecare om să aibă cel puțin o experiență în viață atât de frumoasă precum voluntariatul la Salvați Copiii și să învețe atât de multe de la copii, trecând peste limitele impuse și etichete."
Bogdan - voluntarul lunii iunie 2019
„Mi-am dorit să mă alătur echipei Salvați Copiii pentru a aduce mai aproape două lumi frumoase: cea a cercetașilor și cea a copiilor. Am crescut printre cercetași, dar în același timp, am crescut și singur, regăsindu-mă de multe ori în profilul celor de care Salvați Copiii se ocupă cu atâta grijă și dedicare. Experiențele de viață m-au îndrumat să încerc să ofer și eu ceva celor mici, care au nevoie de sprijinul nostru. În urmă cu trei ani am fondat un centru de cercetași dedicat cauzelor sociale în care lucrăm cu copiii din centrele de plasament, din familii fără posibilități sau cu posibilități reduse, din familii de minorități sau care au anumite dificultăți de sănătate și de dezvoltare. Această inițiativă a devenit pentru mine, în timp, mai mult decât voluntariat. A devenit o vocație. Îmi găsesc fericirea în activitățile de educație și joacă pe care le fac cu copiii și îmi iau energia din bucuria momentelor petrecute cu și pentru ei. Pe lângă toate astea, la Salvați Copiii am găsit o echipă frumoasă, un nivel mult mai ridicat care mă motivează și mă inspiră în dezvoltarea vocației descoperite. Mulțumesc!”
Adrian - voluntarul lunii iulie 2019
“Am început activitatea de voluntar din intenția de a ajuta. Nu aveam o idee clară despre ce urma să fac, dar eram dispus la orice ar fi fost pretabil pregătirii mele. Am ajuns astfel să ajut copiii la meditații, după ore, la Școala Sfinții Voievozi. Faptul că nu am avut așteptări a fost de bun augur. Țin să precizez acest aspect întrucât, observ acum, după un timp, că voluntariatul presupune renunțare, implicare și abnegație. Renunțare la o parte din timpul tău și la o parte din sine, implicare sinceră și deschisă în ceea ce faci și abnegație pentru provocările legate de lucrul bine făcut și perfectabilitatea sistemului. Experiența de a lucra fizic pentru rezolvarea temelor și mintal cu rațiunea unor copii zglobii și hiperactivi, mai mult sau mai puțin dornici de a învăța, în general a însemnat o bună ocazie de a-mi testa răbdarea, cunoștintele și empatia. A fost frumos și incitant. Nu am refuzat nici implicarea în alte proiecte când timpul mi-a permis și cred că per ansamblu, activitatea mea în cadrul Organizației Salvați Copiii a fost fructuoasă. Punând în balanță însă nevoia copiilor de ajutor (la teme, cunoștințe generale, norme de conduită etc.) și acoperirea acestor nevoi, pot spune că sunt doar o rotiță dintr-un uriaș angrenaj de care mă bucur că există și funcționează, dar care ar putea funcționa și mai bine. Așa cum fac această constatare, vreau să punctez faptul că voi continua activitatea de voluntar sub auspiciul ideii de a-mi face treaba bine, la timpul și momentul dat, încercând să dau un exemplu pentru cei care vin din urmă.”
Irina - voluntarul lunii august 2019
"Experiența de la Grădinița Estivală a fost o bucurie din care am avut foarte mult de învățat. Încă din a doua săptămână am observat cum copiii încep să devină mai implicați, mai dispuși să se deschidă unii față de alții și față de provocările presupuse de activități. Pe măsură ce am început să ne cunoaștem mai bine, au ieșit în evidență talentele individuale pe care au avut ocazia să le descopere și să le manifeste ca parte a unui grup. Capacitatea sporită de a relaționa și de a evolua împreună este după părerea mea cea mai importantă șansă pe care o oferă Grădinița Estivală, atât pentru copii cât și pentru voluntari. Mulțumesc!"
Adela - voluntarul lunii septembrie 2019
"Experiența mea ca voluntar Salvați Copiii a început vara aceasta în centrul educațional din cadrul Școlii 181. Am devenit voluntar din dorința de a îmi efectua practica de student al Facultății de Psihologie și încerc zi de zi să vin în întâmpinarea nevoilor unor copii speciali cu blândețe, răbdare, dedicare, profesionalism, empatie și iubire. Fiecare zi este minunată, copiii bucurându-se de activități educaționale specifice vârstei și nevoilor lor, totul desfășurându-se într-o atmosferă plăcută și prietenoasă. Mă bucur foarte mult că pot trăi o astfel de experiență într-un domeniu diferit față de profesia mea de bază (farmacist). Copiii din centrul educațional mi-au împlinit un vis, acela de a fi în mijlocul lor și de a-i putea ajuta, așa că implicarea mea în activitățile centrului educațional Salvați Copiii va continua."
Monica - voluntarul lunii octombrie 2019
“Ce înseamnă Salvați Copiii pentru mine? E simplu. O oportunitate. O oportunitate din toate punctele de vedere: am ocazia să învăț lucruri noi și să le transmit mai departe, să am un impact în educația celor mici, să pot dezbate subiecte atinse de puțini oameni în zilele noastre. Am cunoscut oameni minunați în cadrul voluntariatului, fac parte dintr-o echipă tare frumoasă și, foarte important, m-am descoperit pe mine.
Am primit din partea tuturor căldură și am încercat să ofer și eu, la rândul meu. Am primit zeci de îmbrățișări de la copii și foarte multe aprecieri precum “Mi-ai făcut ziua mai bună” sau “Îți mulțumesc că mă înveți despre viață!“
Mă bucur că am ocazia să trăiesc tot ce trăiesc ca voluntar Salvați Copiii!”
Lara - voluntarul lunii noiembrie 2019
"Se pare că băncile școlii au ceva magic, pentru că odată ce m-am întors la ele, am început din nou să învăț. Orice copil are nevoie, în principal, să se bucure de copilărie, iar asta nu inseamnă neapărat să aibă timp să se joace, ci să fie liber de responsabilitățile unui adult sau de grijile luării unei decizii importante, fiind atribuții pentru care acesta nu este înca pregătit emoțional. În centrele educaționale Salvati Copiii e un schimb continuu de cunoștințe între profesori, voluntari și cei mici, benefic pentru toți aceștia. Experiența mea alături de ei a fost mai plăcută decât mă așteptam. Sunt foarte fericită că am ales să fac parte din acest proiect!"
Theodora - voluntarul lunii decembrie 2019
"Lecțiile pe care le țin la clasele primare pot fi uneori adevărată provocare când copiii sunt mai neastâmpărați; există și clase la care abia am reușit să scot câteva cuvinte de la copii, atât de liniștiți erau. Îmi place atenția cu care mă privește fiecare în parte, sinceritatea de care dau dovadă atunci când spun ce nu le place. Copilașii de la clasele pregătitoare sunt foarte lipicioși - am găsit la toate clasele copii care să mă îmbrățișeze când mă văd. Mă motivează atenția, interesul și aprecierea pe care le primesc din partea copiilor.
Să vă povestesc o întâmplare simpatică - am început lecția, am prezentat semnele de circulație și când am arătat semnul trecere de pietoni, se aude o voce din spatele clasei - Înseamnă ''Atenție, cad autobuze!''. Desigur, toată clasa a început să râdă; și eu m-am amuzat și eram curioasă să aflu cine a spus acel lucru, dar am văzut că băiețelul respectiv își dorea să se ascundă... În acel moment mi-am dat seama că este obișnuit ca adulții să îl certe dacă spune astfel de lucruri, așa că am făcut tot posibilul să mă împrietenesc cu ei și mai mult, deoarece voiam să nu mai fie speriați de mine, ci dimpotrivă, să mă considere prietena lor.
Eu consider că prin acest proiect îi putem ajuta pe toți copiii să își creeze un viitor mai sigur și în același timp să fie așa cum își doresc; îi putem învăța lucruri pe care la școală nu le primesc, din păcate."
MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE
Jurnal de Voluntari 2023
Jurnal de Voluntar 2022
Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!
Jurnal de voluntar 2021
Află mai multe despre experiențele voluntarilor Salvați Copiii și alătură-te și tu echipei noastre de super-eroi!