Skip to main content
11525e95-5bf8-4bde-8155-aecd9ed983fd.jpg.webp

Adevărul despre Moș Crăciun

Sâmbătă 18 Decembrie 2021
Pe măsură ce se apropie sărbătorile vedem din ce în ce mai des imagini, decorațiuni și tradiții care îl au în prim-plan pe Moș Crăciun. Cu toții îl iubim pe Moșul – magia, amintirile din propria noastră copilărie, misterul, entuziasmul.

Unii părinți fac alegeri conștiente despre cum să discute cu cei mici despre Moș Crăciun, în timp ce alții lasă lucrurile să curgă de la sine în așteptarea momentului în care copilul va realiza că Moșul nu există în realitate.

Este important să reținem că nu există o singură cale corectă de a le spune celor mici adevărul. Moșul poate fi ceea vrem fiecare dintre noi să fie și ceea ce funcționează cel mai bine în familia noastră.

Cum să vorbim despre Moș Crăciun în familie

Indiferent de felul în care ați vorbit despre el până acum, nu este niciodată prea târziu să începeți să folosiți anumite formulări care să-l ajute pe copil să facă tranziția. Ca părinți ne dorim pentru copiii noștri să se distreze și să aibă sărbători pline de magie, dar simțim nevoia și de onestitate. Și există multe feluri în care putem cuprinde ambele noțiuni în discuțiile noastre.

O modalitate este de a accentua că este alegerea noastră să credem sau nu. Există multe aspecte ale vieții în care oamenii aleg să creadă sau nu, iar Moș Crăciun nu este cu nimic diferit. Pe măsură ce copilul crește și începe să înțeleagă noțiunea de alegere, putem să începem să-i explicăm că avem cu toții puterea să alegem să credem în magie sau nu și că este vorba despre o alegere personală. Puteți discuta în plus și de ce unii oameni aleg să creadă în magie, despre felul în care magia face ca totul să pară mai special. Unii părinți folosesc cu succes fraza ”Atunci când tu crezi în Moș Crăciun, Moșul crede în tine”.

O altă abordare utilă are legătură cu spiritul Crăciunului. Atunci când vorbiți despre spiritul Crăciunului puteți fi foarte direcți cu copiii. Crăciunul este despre bunătate, generozitate față de cei din jur. Este despre bucurie și împărtășire, indiferent de vârstă. Și nu pot să existe dezavantaje în a promova astfel de valori.

În final, poate fi util să ne concentrăm pe ideea de a fi ajutorul lui Moș Crăciun, în loc de a discuta dacă credem în el sau nu. Indiferent de vârsta copiilor noștri, dacă ne axăm pe ideea de a trăi în spiritul lui Moș Crăciun, de a ne gândi în primul rând la ceilalți și nu numai prin oferirea de cadouri, dar și prin oferirea timpului nostru personal pentru a ajuta, este o cale minunată de a ne conecta la spiritul sărbătorilor.

Ideile de mai sus vă pot ajuta să discutați cu cei mici despre Moșul, dar sunt utile și în formularea răspunsurilor la întrebările care vă vor fi adresate, până cân vă veți simți pregătiți pentru o altfel de discuție.

Când să vorbim cu copiii despre Moș Crăciun

Dacă vreți să aveți o discuție bazată mai mult pe fapte, este important să aveți în vedere mai mulți factori. Va trebui să vă gândiți nu numai dacă ei ar vrea o astfel de discuție, dar și dacă dumneavoastră înșivă sunteți pregătiți. Magia Crăciunului nu trebuie să plece vreodată, indiferent dacă credem că Moșul există sau nu. Atât timp cât dumneavoastră înțelegeți acest lucru și sunteți pregătit să-l împărtășiți copiilor, tot ce rămâne de făcut este să aveți încredere în instinctele dumneavoastră, deoarece nimeni nu vă cunoaște mai bine copilul.

Cum să vorbim cu copiii despre Moș Crăciun

Este important să începem discuția spunându-i copilului că aceasta este o discuție specială și că el v-a demonstrat că este pregătit pentru ea. Că ați observat că este darnic, generos, blând și empatic, iar pe măsură ce a crescut și sufletul lui a crescut, iar acum este suficient de mare ca să ajute să împartă spiritul Crăciunului și altor persoane.

În acest punct al conversației, puteți răspunde întrebărilor primite cât de direct vă simțiți confortabil, dar este important să subliniați cât de special este acest moment pentru copil pentru că acum este capabil să vă ajute să împărtășiți spiritul Crăciunului și cu alte persoane.

O dată ce copilul a aflat că Moșul nu există sunt multe tradiții pe care familia poate începe să le adopte. De exemplu, după ce faceți prăjituri împreună, în loc să le lăsați pentru Moș Crăciun, le puteți duce la un orfelinat sau la un cămin de bătrâni.

O astfel de discuție nu reprezintă un punct final, ci mai degrabă deschide drumul către noi tradiții în sânul familiei, care pot fi la fel de magice și distractive. Fie că-l ajutați pe cel mic să împacheteze un cadou secret pentru un prieten sau pentru un membru al familiei, copilul va simți bucurie. Spiritul Crăciunului este real și trăiește în fiecare persoană care crede în a oferi celorlalți și este o moștenire de preț pe care le-o putem lăsa copiilor noștri.
 
Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE