Skip to main content
6dfcfe17-428a-41d6-9e06-884ad4a0c69f.jpeg.webp

Cum vorbim cu copiii despre sexualitate?

Duminică 2 Ianuarie 2022
Încă ne bucurăm de perioada sărbătorilor și de vacanța de iarnă. Este un moment în care membrii familiei petrec mai mult timp împreună, atmosfera este calmă, relaxată și plină de bucurie. Poate fi un moment ideal pentru a purta conversații importante cu copiii, acum că nu ne mai grăbim dimineața să ajungem la șocală sau la serviciu, iar seara să facem temele și să pregătim cina. Poate fi momentul să începem să discutăm cu ei despre pubertate, sexualitate și cum să avem grijă de sănătatea noastră în acest sens.

Discuțiile despre educația privind sănătatea sexuală și a reproducerii sunt adesea foarte controversate, multe persoane temându-se că dacă vor începe să le povestească astfel de lucruri copiilor vor deschide o cutie a Pandorei care nu va face decât să le stimuleze interesul pentru începerea cât mai timpurie a vieții sexuale. Studiile au demonstrat însă, că educația sexuală are un efect contrar și, cu cât discutăm mai devreme cu copiii despre aspecte ale sănătății sexuale, cu atât scade numărul de sarcini la fetele sub 18 ani, dar și incidența infecțiilor cu transmitere sexuală. În plus, a discuta despre sănătatea sexuală și reproductivă nu înseamnă a discuta doar despre sex. Sunt multe alte aspecte care sunt importante pentru copii, cum ar fi să-i învățăm despre pubertate, când apare, cum se manifestă, sau să-i învățăm cum se pot proteja împotriva unor posibili abuzatori.

Când inițiați astfel de discuții cu copiii este important să le trasmiteți că sexul și sexualitatea sunt aspecte normale ale vieții și dacă au întrebări, pot să vină la dumneavoastră pentru a primi informații corecte și oneste. În aceeași măsură, explicațiile pe care le dați este bine să fie formulate într-un limbaj adecvat vârstei copilului și la final asigurați-vă că a înțeles corect ceea ce ați vrut să-i transmiteți.
Pornind aceste discuții de la o vârstă mai mică a copilului, vă veți ușura sarcina mai târziu, când subiectele vor deveni mai complexe. Vestea bună este că nu trebuie să vă îngrijorați că primele discuții trebuie să iasă perfect. Este o discuție care va continua de-a lungul timpului și va evolua, în funcție de nevoile copilului.

Cum spuneam mai sus, educația sexuală nu este numai despre sex, este și despre cum se simte copilul în legătură cu propriul corp care este într-o continuă dezvoltare. Și este și despre cum înțelege și cum exprimă copilul sentimentele de intimitate, atracție sau afecțiune față de alte persoane și despre cum dezvoltă și susține relații bazate pe respect și încredere reciprocă.

Când ne pregătim pentru o discuție despre sexualitate, putem avea în minte 3 pași simpli:
  1. Plecați de la cunoștințele pe care copilul le are deja. De exemplu, dacă vă întreabă ce este o erecție, îl puteți întreba ”Tu ce crezi că este?” sau ”Tu ce ai auzit despre asta?”
  2. Oferiți fapte și corectați orice informație greșită. De exemplu, ”Penisul este de obicei moale. Erecție este atunci când este tare la atingere sau stă ridicat”
  3. Folosiți discuția ca o oportunitate de a vă expune propriile idei sau emoții. De exemplu, ”Băieții au uneori erecții în timpul somnului. Este un eveniment normal când crești. Nu poți controla acest lucru, așa că nu este un motiv de îngrijorare”.
O altă recomandare este să folosiți denumirea corectă a părților corpului -  de exemplu, penis, scrot, testicole, vagin, sâni. În acest fel, copiii vor învăța că a discuta despre aceste părți ale corpului este ceva normal și vor putea să le denumească ușor, dacă va fi necesar să facă un consult medical cândva.
Dacă nu știți răspunsul la o întrebare, este normal să spuneți ”Nu știu”. Copilul nu are nevoie să fiți un expert, pentru el este important să știe că sunteți acolo dacă are vreo nelămurire sau vrea să întrebe ceva. Îi puteți spune că veți căuta răspunsul la întrebarea lui și de îndată ce-l veți avea, reveniți la discuție.

Unii copii nu pun întrebări, dar asta nu înseamnă că nu sunt interesați de subiect. În astfel de situații este util să inițiați dumneavoastră discuția, ca să-i dați de înțeles copilului că sunteți deschis să vorbiți și despre astfel de subiecte.

Dacă vă simțiți inconfortabil vorbind despre anumite teme, pregătiți-vă dinainte. Încercați să vă gândiți care aspecte vă sunt cel mai greu de discutat și căutați soluții alternative. De exemplu, puteți citi dintr-o carte împreună cu copilul sau chiar puteți recunoaște că uneori vă este greu să vorbiți despre sex.
În final, rețineți că așa cum este important să-i învățăm pe copii să meargă, să scrie, să citească, să mănânce sănătos, să se descurce singuri în viață, este important să-i învățăm și despre sănătatea sexuală, care este parte din viața noastră de zi cu zi.

Sperăm că aceste informații v-au fost de folos și vom reveni în curând cu alte articole despre această temă atât de importantă.
 
Autor: Laura Stanciu, medic psihiatric
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE