Skip to main content
7e84a53f-345b-49c3-9054-b4e958944f46.png.webp

Împreună totul este mai bine!

Vineri 5 August 2022
DE CE NE IMPLICĂM?

În România, conform statisticilor Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție, 76.170 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate*, aflându-se în evidența serviciilor publice de asistență socială.
Cercetările realizate de Salvați Copiii au evidențiat impactul pe care plecarea părinților îl are asupra bunei dezvoltări a copiilor. Lipsa mamei este mai des și mai intens resimțită de cei mai mulți, deoarece mamele reușesc în general să construiască o relație apropiată și o comunicare deschisă cu copiii, dar și pentru că în lipsa lor multe din treburile gospodărești revin în grija copiilor. Relația pe care părinții plecați o stabilesc cu copiii rămași acasă are o importanță deosebită în atitudinea și comportamentul copiilor; astfel, o relație apropiată, constantă, bazată pe încredere și sinceritate îi ajută pe copii să accepte mai ușor lipsa părinților, iar lipsa relației s-a dovedit a avea efecte de izolare, scădere a încrederii în sine, a rezultatelor școlare, absenteism și chiar abandon școlar.
Pentru a reduce impactul negativ pe care plecarea la muncă în străinătate îl poate avea asupra copiilor rămaşi acasă, ne propunem să vă oferim sfaturi şi exemple de activităţi şi jocuri pe care să le faceţi cu copiii atunci când vă întoarceţi acasă sau pe care le puteţi face de la distanţă. Ele pot fi de ajutor tuturor părinților, pentru a-i ajuta să petreacă timp de calitate cu copiii.
* date valabile la 31.12.2021, copii.gov.ro

TIMPUL DE CALITATE PETRECUT CU COPIII AJUTĂ

Timpul de calitate petrecut împreună le arată copiilor noștri că sunt importanți și, de asemenea, este benefic pentru buna lor dezvoltare. Iată 3 beneficii uimitoare pe care le putem obține „în mod magic” doar petrecând timp repetat, programat, unu la unu cu copiii.

1. Mai puține probleme comportamentale – dacă există timp de joacă, râs, discuții, structură și predictibilitate în relații, copiii se vor simți în siguranță și încrezători.
2. Echilibru emoțional - Copiii au nevoie să se simtă iubiți și îngrijiți. Este necesar ca părinții să fie cu adevărat prezenți în viața copiilor lor și cel mai bun mod de a face acest lucru este să petreacă timp cu ei în mod regulat, nu doar în anumite ocazii sau în momentele de criză. Copiii învață cum să interacționeze cu ceilalți în funcție de ceea ce văd acasă, în relația cu părinții. Maniera cea mai corectă și sănătoasă de a le arăta copiilor iubirea este să petreceți timp de calitate împreună ca o familie. Pentru părinţii care muncesc în străinătate apelurile online permanente, angrenarea în activităţi specifice comune, chiar de la distanţă, precum şi perioadele de revenire în ţară pot ajuta ca părinţii să fie prezenţi în viaţa copiilor.
3. Sănătatea fizică - studiile au arătat că petrecerea timpului cu copiii noștri le poate îmbunătăți şi sănătatea fizică.
 
Activităţi şi jocuri pentru menţinerea unei relaţii echilibrate părinte-copil
  • Şedinţa/Întâlnirea de  familie
Stabiliți împreună cu copilul și cu ceilalți membri ai familiei din casă o zi, în funcție de programul pe care îl aveți, și o oră la care să vă întâlniți. Dacă distanța nu vă permite această întâlnire poate avea loc foarte bine și pe aplicații online care permit contactul vizual. În cadrul întâlnirii pot fi purtate discuții despre evenimentele la care a participat fiecare membru al familiei pe parcursul săptămânii, cum s-a simțit în diverse situații, cum îl pot ajuta ceilalți membri. În general, discuțiile vor fi şi despre familie și despre fiecare membru participant în parte.
Atenție! Este foarte important ca această întânire să se desfășoare cu regularitate, respectându-se orele și zilele de întâlnire. Nu vă simțiți relaxați gândind că membrii familiei nu se supără, respectul față de aceștia se exprimă și în seriozitatea cu care tratați astfel de lucruri. Copiii au nevoie de structură și predictibilitate pentru a avea încredere în ceilalți.
  • Uitaţi-vă la poze de familie şi povestiți despre momentele în care au fost făcute
 
  • Desenaţi arborele genealogic
Copilul va afla despre proveniența sa, rădăcinile, istoricul de familie, va putea descoperi fapte interesante despre familie și să transmită povestiri despre familie mai departe.
  • Mergeţi în vizită la rude
Astfel, copilul își poate cunoaște rudele mai bine şi va fi în legătură cu istoricul său familial.
  • Seară de filme în familie
Stabiliţi o zi din săptămână în care să organizaţi seara de film. Fie că locuiţi împreună cu cel mic, fie că sunteţi la depărtare, puteţi stabili un film, o zi şi o oră când să vizionaţi o animaţie/ film. Se recomandă ulterior discuţii despre film, personaje, poate chiar imaginarea altui final etc.
  • Scrieți o scrisoare de mulțumire cuiva drag!
Scrisoarea poate fi adresată bunicilor sau altor persoane în grija cărora au rămas copiii, cadrelor didactice, etc. Încurajaţi copilul să-şi exprime emoţiile în scris.
Câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău:
  • Conectează-te zilnic cu copilul tău – fie față în față înainte de școală sau muncă, fie printr-o poză făcută în ziua respectivă, fie printr-un apel video sau printr-un mesaj!
  • Exprimă-ți emoțiile pozitive față de copilul tău, spune-i cât îl iubești și-l apreciezi!
  • Creați-vă mici rutine - un telefon nocturn (dacă părintele este plecat), o poveste de seară, o plimbare prin cartier etc.!
  • Consolidează comportamentele pozitive ale copiilor prin transmiterea de aprecieri!
  • Mâncați în familie (dacă părintele este departe încercați să vă conectați pe aplicațiile online)! Acest lucru permite familiei să comunice.
  • Rezervă timp pentru a face o activitate cu copilul tău, lasă-l să aleagă!
  • Joacă-te cu copilul chiar și câteva minute!
  • Spune glume și râzi cu copilul tău. Râsul este grozav pentru îmbunătățirea sănătății emoționale!
  • Rezervă timp pentru a-ți asculta copilul (online sau față în față)!
 Acest articol a fost dezvoltat în cadrul programului “Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, implementat de Salvați Copiii cu sprijinul PEPCO România.
 
 
 
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE