Înapoi la grădiniță – Sfaturi pentru părinți
Sâmbătă 27 Iunie 2020
Copilul dumneavoastră și-a petrecut ultimele luni în siguranța căminului, cel mai probabil doar împreună cu părinții sau familia foarte apropiată, din cauza carantinei. Dar acum, pe măsură ce comunitățile încep să se redeschidă sunteți nevoiți să faceți față unei tranziții importante: reîntoarcerea la grădiniță sau creșă. Iar această schimbare va fi una dificilă pentru copilul care și-a petrecut tot acest timp doar în compania dumneavoastră. Așa că ne-am gândit să venim în întâmpinarea acestei situații cu câteva sfaturi pentru a face adaptarea la această nouă situație mai ușoară.
De exemplu, puteți să-i dață copilului un sărut în palmă pe care să-l ”păstreze” toată ziua. Sau puteți cânta un cântecel împreună înainte de a vă despărți. Rutinele de la revedere îi oferă copilului o senzație de confort și îi ajută să înțeleagă și să se pregătească pentru ceea ce va urma.
Ultimele luni nu au fost ușoare, dar revenirea copilului la grădiniță este un semn că viața se întoarce la (un nou) normal. Ajutându-vă copilul să treacă prin acest proces, rămânând răbdător și iubitor chiar și în fața provocărilor, veți reuși să faceți împreună acest pas.
Traducere și adaptare din https://www.zerotothree.org/resources/3413-what-comes-next-back-to-child-care-following-shelter-in-place de Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrica
Rețineți că aceasta nu este o tranziție obișnuită către grădiniță.
Familia dumneavoastră a trecut prin momente dificile. A trebuit să gestionați mulți factori de stres – să păstrați un echilibru între cerințele de la serviciu și nevoile familiei, grijile financiare, griji legate de posibile îmbolnăviri. Chiar și copiii foarte mici pot simți când nivelul de stres din casă este foarte crescut. Copiii au trecut peste această perioadă confuză plină de schimbări, iar acum sunt în fața unei noi perioade de adaptare – reîntoarcerea la grădiniță. Stresul se acumulează și capacitatea noastră de reziliență poate să scadă în timp. Dacă vreți să vă ajutați copilul să depășească cu succes acest moment, este important să fiți sensibil la nevoile lui și să aveți răbdare cu el.Grijile dumneavoastră sunt importante. Pe măsură ce comunitățile se redeschid, este posibil să vă faceți griji în legătură cu siguranța pe care i-o oferă grădinița copilului dumneavoastră.
Mulți părinți au astfel de gânduri, așa că cel mai bine este să vorbiți cu educatorul copilului dumneavoastră și cu directorul grădiniței pentru a afla care sunt protocoalele pe care le respectă pentru a asigura siguranța și sănătatea copiilor.Jucați-vă de-a grădinița cu copilul pentru a-i explica rutinele noi pe care va trebui să le învețe.
Fiți pe rând părintele, copilul, apoi educatorul și mimați activitățile normale din cursul zilei, cum ar fi să ne luăm la revedere de la mama sau tata, să ne dăm hainele jos, să ne jucăm afară, să stăm la măsuțe, etc.Ascultați-vă copilul atunci când vă povestește îngrijorările lui.
Câteodată cădem în capcana de a-i oferi copilului reasigurări rapide pentru a putea termina conversația cât mai repede ca să trecem la altă activitate, dar atunci când ne luăm un timp ca să ascultăm și să răspundem grijilor copilului, el se va simți în siguranță și susținut. Puteți să îi explicați că atunci când începem ceva nou putem să ne facem griji și să ne punem multe întrebări, și asta este normal pentru multe persoane. Ar mai putea fi de ajutor și să îi povestiți despre o situație prin care ați trecut dumneavoastră în care ați început ceva nou și cum v-ați simțit atunci.Sugerați-i modalități prin care să facă față problemelor.
Atunci când îi dați libertatea copilului dumneavoastră să-și exprime îngrijorările, puteți să-l ajutați să se gândească la modalități prin care să le rezolve. De exemplu, dacă este îngrijorat că o să îi fie dor de dumneavoastră, puteți pregăti împreună o selecție de poze de familie pe care să o ia și să o păstreze cu el la grădiniță, la care se poate uita atunci când se simte singur.Fiți atent la semnalele non-verbale.
Majoritatea copiilor de 2 sau 3 ani nu pot folosi limbajul pentru a explica pe larg ceea ce simt. Copilul poate exprima ce simte devenind mai retras saumai agresiv sau cerând mai multă atenție. O altă reacție obișnuită a copiilor este să înceapă să folosească comportamente normale pentru o vârstă mai mică. De exemplu, dacă copilul știe să meargă la toaletă, poate începe să aibă din nou mici ”accidente”. Sau ar putea să vă ceară să îl îmbrăcați sau să îi dați de mâncare în gură, deși știe să facă singur aceste activități. Este normal ca să vă simțiți frustrați dacă veți observa astfel de comportamente, dar dacă vei veni în întâmpinarea nevoii copilului de dragoste și răbdare, veți observa că vor reveni cât de curând la comportamentele de ”copil mare”. Rețineți că el trece printr-o schimbare importantă în viața lui și ar putea avea nevoie de mai multă susținere din partea dumneavoastră în această perioadă de adaptare.Reveniți la rutinele de culcare și trezire.
Adaptarea la revenirea la grădiniță va fi mai ușoară dacă nu veți avea de-a face cu un copil obosit și supărăcios. În săptămâna anterioară întoarcerii la grădiniță, reveniți la orele de culcare și trezire obișnuite pentru a putea reintra în programul original.Atunci când copilul revine la grădiniță întrebați dacă există o nouă rutină despre cum îl lăsați acolo.
Din cauza noilor cerințe legate de monitorizarea temperaturii și reguli de dezinfecție, este posibil să nu mai puteți petrece un timp cu copilul pentru a-l ajuta să se obișnuiască cu grădinița. Vorbiți cu personalul de la grădiniță și întrebați-i dacă ar fi posibil ca un educator să petreacă un timp cu copilul pentru a-l ajuta să se reobișnuiască cu grădinița.Gândiți-vă dacă l-ați putea lăsa pe copil să ia de acasă un obiect special.
Are cumva vreo jucărie preferată, sau un alt obiect? Discutați cu personalul de la grădiniță pentru a afla dacă copilul poate aduce un obiect de acasă. Ursulețul preferat poate ajuta în procesul de adaptare și la fel o poate face și o poză cu familia.Discutați cu educatoarea despre felul în care dumneavoastră vă liniștiți copilul.
Atunci când educatorul folosește aceleași metode de liniștire, copii mici se simt mai în siguranță și mediul devine mai familiar.Mențineți un ton pozitiv și optimist.
Copiii se prind foarte repede de reacțiile adulților apropiați din viața lor. Așa că încercați să nu fiți trist sau îngrijorat și nici să stați prea mult atunci când a venit momentul despărțirii. Spuneți-i copilului un la revedere optimist și asigurați-l că totul va fi bine.
Faceți-vă o rutină specială de la revedere.
De exemplu, puteți să-i dață copilului un sărut în palmă pe care să-l ”păstreze” toată ziua. Sau puteți cânta un cântecel împreună înainte de a vă despărți. Rutinele de la revedere îi oferă copilului o senzație de confort și îi ajută să înțeleagă și să se pregătească pentru ceea ce va urma.Ultimele luni nu au fost ușoare, dar revenirea copilului la grădiniță este un semn că viața se întoarce la (un nou) normal. Ajutându-vă copilul să treacă prin acest proces, rămânând răbdător și iubitor chiar și în fața provocărilor, veți reuși să faceți împreună acest pas.
Traducere și adaptare din https://www.zerotothree.org/resources/3413-what-comes-next-back-to-child-care-following-shelter-in-place de Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrica