Skip to main content
1ea10c3a-4d97-4e3e-a0a5-3855b250eb41.jpg.webp

Siguranța pe internet: cine și cum se poate folosi de pozele pe care le postăm pe social media?

Marți 7 Decembrie 2021
În cel mai recent studiu Salvați Copiii privind siguranța pe internet, 99,3% dintre copiii între 12 și 17 ani declarau că au cel puțin un cont pe o rețea de socializare. Iar majoritatea copiilor încep să folosească internetul la vârste din ce in ce mai mici, pentru căutări online și pe rețele sociale, unde consumă în mod special conținut video și tip story. Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) și Instagram (81,4%), iar 96,1% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul mobil.
 
Într-o zi normală de școală, 3 din 10 copii recunosc faptul că petrec mai mult de 6 ore online, iar în zilele de weekend sau în vacanțe procentul acestora crește la 5 din 10. Ceea ce înseamnă că mulți dintre copii sunt conectați la telefonul mobil și rețelele sociale între o treime și jumătate din timpul în care sunt treji. Din această cauză, siguranța pe internet este una dintre prioritățile majore ale Salvați Copiii România și motivul pentru care desfășurăm programe precum Ora de net, ce ne permit să informăm părinții și copiii în privința pericolelor din mediul online.
 

Pozele postate pe social media ne pun în pericol siguranța

7 din 10 copii a postat pe rețelele sociale cel puțin o fotografie în care i se vede complet fața și 3 din 10 copii menționează care este numele lor complet. Astfel de informații permit oricărui utilizator de internet, fie că este conectat cu noi sau nu, să afle două elemente esențiale ale recunoașterii: cum ne numim și cum arătăm. Mai ales dacă fotografia este setată ca imagine de profil, împreună cu numele ea este vizibilă chiar și pentru utilizatorii care nu ne-au solicitat conectarea și care nu pot să vadă ceea ce postăm pe feed.
 
Cel mai important aspect al utilizării pozelor personale în mediul online este faptul că în ciuda reglementărilor de siguranță și confidențialitate, imaginile publicate ajung în platforme și pe servere de colectare ce nu ne aparțin. În momentul în care postăm o fotografie, ea devine proprietatea platformei pe care am publicat-o: Facebook, Instagram, TikTok, etc. Mai mult, aceste imagini apar și în motoarele de căutare, unde pot să rămână chiar și câteva ore sau zile după ce le-am șters.
 
Și, să nu uităm un lucru extrem de important: orice imagine poate fi salvată și folosită ulterior de alți utilizatori, chiar dacă noi ștergem între timp poza inițială sau aceasta dispare automat după 24 de ore. Aceste riscuri sunt valabile atât pentru fotografiile postate public, pe feed, cât și pentru cele transmise prin intermediul mesageriilor din rețelele sociale: Facebook Messenger, Instagram Direct, WhatsApp, etc. Chiar și postările de tip stories pot fi salvate ușor prin capturi de ecran.
 

Cele mai periculoase fotografii pe care le putem posta online sunt:

  • Cele în care ni se distinge complet fața
  • Cele în care suntem îmbrăcați sumar sau arătăm zone intime
  • Ipostaze nepotrivite: poziții indecente, gesturi care pot jigni alte persoane
  • Cele în care se distinge foarte clar un loc, mai ales unde locuim, învățăm sau ne petrecem des timpul
  • Cele în care apar membri ai familiei sau prieteni apropiați
 

Riscurile la care ne expunem cu astfel de fotografii sunt:​

  • Hărțuirea online: persoane care ne trimit în mod repetat mesaje, care ne solicită lucruri, care se conectează cu toți prietenii noștri, ca și cum ne-ar urmări obsesiv în mediul digital
  • Amenințările: situațiile în care suntem obligați să facem ceva împotriva voinței noastre sub amenințarea că vor fi făcute publice anumite imagini intime
  • Mesajele cu caracter sexual: persoane care ne solicită favoruri sexuale, poze intime sau fac diferite comentarii cu tentă sexuală
  • Furtul de identitate: persoane care folosesc imaginile noastre în scop personal, afirmând că le aparțin
  • Securitatea pusă în pericol în viața reală: faptul că dezvăluim online cum arătăm, cum ne numim, unde locuim sau unde ne petrem timpul ne pune în situații de risc în mediul offline
 

Cum putem reduce riscurile

Există câteva lucruri pe care le putem schimba pentru a continua să folosim rețelele de socializare în mod sigur. Ne putem informa suplimentar de pe Ora de net sau din paginile informative ale rețelelor de socializare, precum facebook.com/help/securitytips.
 
  1. Dacă ești minor, nu afișa numele complet și alege o poză de profil în care nu poți fi recunoscut. Fiindcă aceste informații sunt vizibile chiar și celor pe care nu îi avem în lista de prieteni sau urmăritori, fii creativ și folosește porecle, acronime sau chiar lucruri de care ești pasionat.
  2. Verifică setările de confidențialitate și setează profilul astfel încât conținutul tău să poată fi vizualizat doar de cei din lista ta de prieteni.
  3. Dacă primești solicitări de conectare de la persoane necunoscute, gândește-te de două ori înainte de a accepta: cine poate fi această persoană, cu ce scop ar vrea să mă urmărească în mediul online, la ce riscuri mă expun?
  4. Folosește Facebook Report și alte instrumente similare disponibile pe orice rețea de socializare, atunci când cineva te face să nu te simți în siguranță.
  5. Nu trimite poze nud sau în ipostaze nepotrivite cu tine nici măcar prin intermediul mesageriilor din rețelele sociale. Iar dacă cineva îți cere să faci acest lucru sau îți face propuneri de natură sexuală, este important să anunți un adult.
  6. Ai grijă unde îți dai check-in și ce adrese sau locații postezi în mod public împreună cu fotografiile – este cea mai neașteptată modalitate prin care activitatea ta din mediul online te poate pune în pericol și în offline: pe stradă, la școală, în oraș
  7. Aplică regula celor 3 întrebări atunci când postezi o imagine online:
1 – dacă cineva vede această fotografie cu mine peste 5 ani ce ar crede?
2 – în acestă fotografie apare cineva care nu mi-a dat acordul să postez?
3 – aș putea să primesc mesaje sau comentarii nepotrivite dacă public această fotografie?
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE