Skip to main content
dcca9bc5-9ceb-4a44-bde7-a79e9274e065.jpg.webp

Cum încep școlile

Miercuri 3 Februarie 2021
Reîntoarcerea la școală însemnă pentru elevi, profesori și părinți deopotrivă un factor de stres în contextul în care întoarcea în bănci nu vine cu măsuri clare și trebuie să ne adaptăm pe parcurs. Încă sunt multe întrebări la care nu am primit răspuns și multe probleme care nu au trecut prin capul nimănui. Cu toate acestea este bine să privim totul într-o manieră pozitivă și rațională, astfel încât elevii să se întoarcă la școală cu forțe proaspete, dar și în deplină siguranță. Iată o parte din temerile pe care le are fiecare dintre noi și o posibilă rezolvare a lor.
 
  • Ce facem dacă un membru al familiei prezintă simptome de Covid-19
În situația în care un membru al familiei prezintă simptome COVID-19 (febră, tuse recentă și persistentă, pierderea mirosului sau a gustului), primul pas este să se auto-izoleze la domiciliu, pentru a preveni răspândirea virusului. Ulterior, este important să se testeze ca să afle dacă într-adevăr este infectat sau nu. Dacă testul este pozitiv, atunci trebuie să anunțați medicul de familie, care vă va îndruma în continuare.
 
Ce trebuie să facem în auto-izolare? Trebuie să nu părăsim domiciliul, adică nu avem voie să mergem la serviciu, la școală sau în spații publice, să nu folosim transportul public, să nu mergem să ne aprovizionăm cu alimente, să nu primim alte persoane în locuința noastră și să nu ieșim afară pentru a face sport. În ce privește protejarea celorlalți membrii ai familiei cu care locuim, este important să păstrăm distanța fizică față de ei, să folosim cât mai mult o singură cameră (a cărei ușă să fie închisă cât mai mult), pe care să o aerisim frecvent, să evităm folosirea spațiilor comune (de ex. bucătăria) în același timp cu alte persoane și pe cât posibil să folosim baia după ce ceilalți membrii ai familiei au terminat să o folosească și să o curățăm și dezinfectăm temeinic după utilizare.
 
  • Ce facem dacă copilul are afecțiuni medicale
În cazul copiilor cu afecțiuni cronice, este important să vă adresați medicului de familie sau medicului specialist pentru a afla dacă copilul poate merge la școală în sistem fizic. Dacă specialistul consideră că mersul la școală este un factor de risc semnificativ pentru copil, atunci este nevoie de un certificat medical, în baza căruia sistemul educațional este obligat să asigure ore online pentru copilul dumneavoastră. Printre bolile cronice care pot fi incluse în această categorie sunt anumite afecțiuni din sfera respiratorie, cardiacă, renală, metabolică, neurologică. Rețineți însă, că este important să luați legătura cu medicul de familie sau medicul curant pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră se încadrează într-una dinte aceste categorii și dacă ar avea recomandare de a continua școala în sistem online.
 
  • Ce fac profesorii care au afectiuni medicale recunoscute de medicul de medicina muncii
În cazul cadrelor didactice cu afecțiuni medicale luate în evidență la medicul de medicina muncii, ele trebuie să adreseze serviciului de medicina muncii pentru a afla dacă există recomandarea de a nu se reîntoarce la școală, iar într-o astfel de situație, medicul trebuie să emită un certificat medical, în baza căruia, cadrul didactic își va putea continua predarea orelor în online.
 
  • Cum se pot proteja educatoarele în condițiile în care copiii de la clasele mici și grădinițe nu poarta mască
Atât copiii, cât și cadrele didactice trebuie să respecte normele sanitare în vigoare:
  • să respecte limitele de distanțare socială
  • să se spele frecvent pe mâini și să se dezinfecteze
  • să evite, pe cât posibil,  folosirea în comun a creioanelor, caietelor, jucăriilor. Sau dacă acest lucru nu este posibil să le igienizeze după folosire
În plus, adulții sunt obligați să folosească în permanență masca facială.
 
  • De unde pot obține informații actualizate cu privire la situația pandemică din zona mea
Site-urile oficiale de unde putem afla în ce scenariu al incidenței COVID-19 se află localitatea noastră sunt: https://stirioficiale.ro/informatii , https://datelazi.ro/ , la care putem adăuga site-urile primăriilor și prefecturilor din zona de rezidență. Școlile vor fi informate de către Direcțiile de Sănătate Publică cu privire la incidența cazurilor COVID-19 raportate în ultimele 14 zile și vor putea, astfel, lua măsurile specifice funcție de scenariul în care se află localitatea respectivă.
 
  • Cum va începe școala pe 8 februarie
​- SCENARIUL VERDE permite tuturor elevilor să participe la orele fizice.
- În SCENARIUL GALBEN, merg la școală clasele I-IV, preșcolarii și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care se pregătesc pentru examenele terminale.
- Doar elevii din clasele I-IV și preșcolarii vor merge la școală, restul continuând educația online. Acesta este SCENARIUL ROȘU. În localitățile care intră în carantină, toți elevii trec la învățământul online.

Incidența în cele trei scenarii:
scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
Dacă rata de infectare ajunge la 6 la mia de locuitori, atunci de instalează carantina locală.
 
  • Cine stă acasă chiar dacă școlile sunt deschise
- elevii care au vulnerabilități medicale
- elevii care prezintă simptome de Covid
- elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
- profesorii cu vulnerabilități medicale
- profesorii care prezintă simptome de Covid 

Cei care fac parte dintr-una din categoriile de mai sus sunt obligați să anunțe conducerea școlii astfel încât să li se asigure accesul online la orele de curs.
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE