Skip to main content
aee08d43-6dc6-4071-a62c-3e51c704fe83.jpg.webp

Importanța rezilienței în situațiile de bullying

Marți 31 Ianuarie 2023
Este foarte greu să știm dacă rata de bullying a crescut sau a scăzut de-a lungul timpului, primele statistici despre bullying începând să apară în anii 2000. Din acel moment cadrele didactice și părinții au avut acces la informații cu privire la efectele negative pe care le implică prezența acestui fenomen.

Este bine de știut că toți adulții din jurul copiilor sunt responsabili să le ofere un mediu sigur și un model de comportament demn de urmat, care să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă.

Copiii care sunt ținte ale bullyingului sunt mai predispuși să aibă depresie, anxietate, dificultăți de somn, se adaptează mai greu la mediul școar, starea lor general de sănătate are de suferit. De asemenea, le este afectată încrederea în sine, încep să dezvolte relații nesănătoase cu colegii, prietenii și membrii familiei.

Ne dorim ca toți copiii să dobândească abilități care să-i ajute să facă față într-un mod eficient și sănătos situațiilor dificile pe care le întâmpină la grădiniță, școală, after school, sau alt mediu social pe care îl frecventează. Capacitate de a face față situațiilor dificile, stresante, conflictuale cu ceilalți se numește reziliență.

Emoțiile dureroase, tristețea, rușinea sunt sentimente întâlnite des într-o situație de bullying și este important cum sunt depășite astfel încât efectele lor să fie diminuate. Copiii echipați de acasă, grădiniță, școală cu reziliență emoțională vor fi mai bine pregătiți să se adapteze situațiilor noi și să le abordeze cu o atitudine constructivă.

Dar cum poate fi clădită reziliența?
 
  • Să îi faceți pe copii să se simtă acceptați

Când copiii se simt în mod consecvent acceptați pentru ceea ce sunt, devin mult mai capabili să facă față stresului și situațiilor adverse. Au nevoie să le fie oferită toată încrederea și iubirea! Fiind acceptați exact așa cum sunt, acasă, în grupă, în clasă, bullyingul îi va afecta mai puțin.  
 
  • Încurajați gândirea pozitivă

Ajutați-i pe copii să găsească plăcerea și umorul în viață. Nu lăsați grijile de fiecare zi să dea deoparte abilitatea de a râde, oferiți-le copiilor oportunități de a se relaxa și a se distra. Promovați gândirea pozitivă și încurajați-i să descopere bucuria în lucrurile mici.
 
  • Învățați-i managementul emoțiilor

Copiii au nevoie să învețe cum să se liniștească când simt că sunt foarte furioși sau agresivi. Ajutați-i să recunoască și să numească emoțiile și reacțiile lor. Oferiți-le idei în legătură cu modul în care pot face față sentimentelor într-un mod pozitiv.
 
  • Promovați abilitățile de rezolvare de probleme

Un mod de a-i învăța pe copii abilitățile de rezolvare de probleme este să le arătați cum să fie flexibili în răspunsul lor la ceva negativ. Când copilul întâmpină o problemă, căutați împreună soluții posibile și discutați argumentele pro și contra pentru fiecare opțiune. Apoi, lăsați-l pe copil să aleagă cea mai bună variantă. El trebuie să știe că aveți încredere în deciziile lui, așa învață să rezolve probleme fără a avea frica de a greși.
 
  • Concentrați-vă pe viitor

O modalitate prin care îi puteți ajuta pe copii să aibă încredere și să depășească situațiile dificile este să ii orientați spre viitor, să realizeze că situația prezentă nu este ceva permanent. Îi puteți îndrepta către stabilirea unor obiective și la pasii pe care ar putea sa-i urmeze pentru a le îndeplini: dacă își doresc să participe la o anumită tabără de vară, pot începe prin a căuta tipul de tabără, prin a face sarcini în casă astfel încât să salveze bani pentru a plăti pentru ea.
Important este să se oprească în a se concentra pe negativ. Gândirea pozitivă le dă posibilitatea copiilor să vadă lucrurile bune în viață și să meargă înainte chiar și în situațiile cele mai dificile.
 
  • Ajutați-i să-și pună la îndoială vocea critică internă

Când copiii au o voce critică interioară, este important să punem la îndoială această gândire. Permiteți-le copiilor să știe că autocritica poate conduce la multe efecte negative. În locul ei, învățați-i pe copii cum să identifice gândurile negative și să poată depăși acest mod de a gândi. Obiectivul este ca această gândire negativă să nu devină o obișnuință în viața lor. O altă strategie ar fi să folosească afirmațiile pozitive care să stingă gândurile negative.
 
  • Încurajați copiii să încerce ceva nou

Este benefic pentru copii să accepte provocările și să încerce lucruri noi. Asigurați-vă că sunteți acolo să îi puteți ajuta în caz de nevoie găsind o balanță între a-i lăsa să se descurce singuri și supraprotecția lor. Când suntem supraprotectivi copiii începe să se simtă dependenți și neajutorați.
 
  • Adresați problemele imediat

Să nu vă prefaceți niciodată că nu observați o problemă. Ignorarea unei situații dificile cu care se confruntă copiii poate avea urmări grave, copiii se pot simți izolați și singuri. Dacă observați o problemă, sau vă este împărtășită, acționați imediat în direcția rezolvării ei. 
 
  • Descurajați comportamentele evitante

Copiii trebuie întotdeauna încurajați să vorbească despre momentele lor dificile și să îi ajutați să dea sens experiențelor trăite. Evitarea lor poate rezulta în probleme de comportament, anxietate, stres, frică și chiar furie. Deși poate fi inconfortabil la acel moment, este cel mai bine să rămâneți deschiși în aceste situații.
 
  • Recadrați experiențele negative

Când un copil este agresat sau experimentează o schimbare importantă, ajutați-l să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă. Asta nu înseamnă să ignorați durerea lor, doar încercați să evitați blocarea în negativ. Cu cât mai mult un copilul rămâne în modul de gândire de victimă, cu atât mai rău le este. Încurajați-i să descopere ce pot învăța din situația respectivă și cum o pot depăși.
 
  • Creați contexte care să-i ajute să se cunoască mai bine

Când copiii sunt puși în situații dificile poate fi un moment bun pentru a învăța ceva despre cine sunt ei. De exemplu, copiii pot realiza că au foarte multă răbdare sau că situațiile sunt mai ușor de trecut dacă cer ajutorul cuiva.
 
  • Fiți un bun model 

Să le spuneți copiiilor ce să facă și cum să se comporte în anumite situații rareori are la fel de mult impact ca a fi un bun exemplu pentru ei. Să demonstrați că puteți face față situațiilor dificile și că puteți da puțin înapoi pentru a decide cum să acționați va fi un exemplu mult mai bun pentru ei.

Majoritatea comportamentelor pe care le vedem la copiii din jurul nostru sunt învățate din ceea ce au văzut la ceilalți. Pentru a-i putea ghida este important să ne analizăm propriile comportamente și să lucrăm constant cu noi pentru a le oferi cea mai bună versiune a noastră.

 
Articolul a fost preluat și tradus după :
1. https://www.rch.org.au/uploadedFiles/Main/Content/transition/Developing_Resilience.pdf
2. https://www.verywellfamily.com/ways-to-build-resiliency-prevent-bullying-460709
 
de Carmen Orosz, psihoterapeut


Sursa foto: Unsplash
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE