Skip to main content
64a9d6af-4c9d-4f5a-9dec-3ec35ca11376.jpg.webp

Peste 6.000 de sesizări pentru dispariții de copii doar în ultimul an

Luni 25 Mai 2020
În decursul ultimului an (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost înregistrate 6.475 de sesizări pentru minori  care au dispărut de acasă, un bilanț dramatic, în condițiile în care 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
 
În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. În 40% dintre acestea, este vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor se înregistrează un procent de 60% de plecări intenționate. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.
 
Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.
 
În aceeași perioadă ca cea menționată mai sus 6.742 de minori au fost găsiți, dintre care:
  • 207 cu vârste până la 10 ani;
  • 1.711 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani;
  • 4.824 mai mari de 14 ani.
 
Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (sectoarele 1-6); I.P.J. Constanta, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud.
 
În ultimii 5 ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 6.475 de sesizări.
 
 

UN COPIL DISPARE LA FIECARE DOUĂ MINUTE, ÎN EUROPA

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.
 
Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

De Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, care este marcată în 25 mai, Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra situaţiilor de risc în care pot ajunge copiii care pleacă de acasă sau din centre.
În acest sens, organizaţia realizează întâlniri regulate cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).
 
Mesajul „Fuga de acasă este o capcană, nu un refugiu!” este unul esenţial şi este nevoie de un efort susținut pentru a avertiza asupra situaţiilor de risc în care copiii şi adolescenţii lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţei şi vieţii lor.
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE