Skip to main content
6c5c08f8-4e38-4885-ab27-76d1f12913de.jpg.webp

Activitate COPIII PUN LIMITE

Joi 30 Septembrie 2021
Copiii au diferite temperamente și niveluri de toleranță și, prin urmare, au limite diferite. Cu siguranță este important ca toți copiii să învețe să spună ”Stop!” atunci când sunt expuși la un tratament nedrept sau o încălcare a unei limite, sau atunci când sunt martorii unei experiențe negative trăite de un alt copil din grădiniță. Mai mult, este important pentru copilul care îi supune pe alți copii la tratamente inadecvate să învețe să stopeze acest tipar comportamental nepotrivit.

Adesea, ne concentrăm pe a ne arăta simpatia și sprijinul față de victime și de copiii care le apără, pedepsindu-l pe copilul care s-a comportant necorespunzător sau care a exclus pe cineva din grup.
Fiind preocupați să îndreptăm lucrurile, riscăm să excludem copilul care a afișat comportamentul inadecvat.

Îndepărtând un copil care îi supune pe alții la excludere nu este o soluție; tot ce veți obține este izolarea acestui copil. În schimb, soluția pe termen lung este să creați un cadru în care bullying-ul nu
poate prinde rădăcini deoarece copilul (posibil agresor) este învățat să-și folosească empatia pentru a înțelege ce simt cei din jurul său..
 
Rolul dumneavoastră:
Stabiliți o perioadă de timp, de exemplu, o lună când veți acorda o atenție specială pentru a-i ajuta pe copii să învețe care sunt propriile limite, respectând în același timp limitele altora. Lăudați copiii în mod frecvent, atât pentru că stabilesc limite pentru ei înșiși, cât și pentru că respectă limitele altora.
 
Iată cum:
Când copiii experimentează un tratament nedrept, este important să-i învățați și să-i sprijiniți să spună: ”Stop, nu-mi place asta!” Unor copii le este greu să spună ”Stop!” și poate fi nevoie de efortul reunit din partea adulților pentru a-i învăța acest lucru. Amintiți-le copiilor să folosească gestul cu mâna care semnalizează stop în timp ce spun asta. Poate fi de ajutor copilului să spună stop cu voce tare în timp ce-și ține mâna ridicată.

Învățați copiii să-i ”citească” pe ceilalți, de exemplu spunând: ”Uită-te la el/ea, se supără când îl/o lovești. Deci, trebuie să te oprești.”

Copiii care sunt martori pot, de asemenea, să-și sprijine prietenii în a spune stop și să se asigure că acest lucru este respectat. Formularea este simplă: ”Spune-i să se oprească!”

Iar aceluia care încalcă limitele celuilalt copil, martorul îi poate fi de ajutor, spunând: ”Când îți spune să te oprești, trebuie să te oprești!”

Când copiii învață să reacționeze la un tratament nedrept sau la încălcări de limite, acest lucru le îmbunătățește stima și respectul de sine
 
Această activitate este specifică metodologiei Free of Bullying, dezvoltată de Salvați Copii Danemarca și Mary Foundation și adaptată de Salvați Copiii România în cadrul proiectului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe”, implementat cu sprijinul Kaufland România.
 
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE