Skip to main content
9df35db2-8aa3-44d2-bf75-e08540e74dbf.jpg.webp

Caravana cunoașterii – învățare prin activități practice

Luni 26 Iulie 2021

În perioada 19 – 31 iulie, copiii înscriși la școlile de vară organizate de Salvați Copiii în județele Hunedoara, Iași, Mureș, Suceava, Vaslui, participă la activități inedite care îmbină educația non-formală cu educația formală. Proiectul se desfășoară cu sprijinul PEPCO România și în parteneriat cu Casa Experimentelor și Moara de Hârtie.

Timp de 2 săptămâni, Caravana cunoașterii aduce în fața copiilor activități practice și creative, care le prezintă informația educativă într-un mod cât mai distractiv. Obiectivul acestui proiect este de a le arăta copiilor că școala este un mediu primitor, că educația nu înseamnă doar obligații, teste și calificative, și că orice cunoștință, din orice domeniu, poate fi înțeleasă ușor prin mijloacele potrivite.
Majoritatea copiilor înscriși la școlile de vară Salvați Copiii au provocări în ceea ce privește educația, fie fiindcă au început școala târziu, fie fiindcă situația materială și lipsa de educație a părinților îi includ în categoria de risc de abandon școlar. Mai mult, mulți dintre ei au părinți plecați la muncă în străinatate, iar școala de vară și astfel de activități care încurajează interacțiunea cu adulți și alți copii le oferă sprijinul emoțional atât de necesar.

Activitățile practice fac învățarea mai ușoară

Într-o perioadă de declin al interesului copiilor pentru științe, Caravana cunoașterii le oferă celor mici oportunitatea de a înțelege conceptele din fizică și chimie într-un mediu relaxat, prin experimente și jocuri. Echipa Casa Experimentelor le arată că științele nu însemană doar formule, tabele și schițe greu de înțeles, ci că în orice moment al vieții noastre suntem înconjurați de ele. Fizica și chimia sunt înțelese cel mai bine atunci când construim un circuit electric, când analizăm de ce apa minerală are bule sau când planificăm cum șutăm în minge pentru a ajunge în poarta de fotbal.

experiment.jpg.aspx%3Fwidth%3D750%26height%3D499.webp

Un alt tip de activitate din cadrul Caravanei cunoașterii este destinat experimentării și exersării unora din meșteșugurile tradiționale românești. Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în strainătate au ocazia să afle informații depre istoricul și specificul meșteșugurilor, să confecționeze hârtie de mână pe care își vor așterne gândurile de dor pentru părinții aflați departe, să decoreze scrisoarea cu pastă de hârtie colorată, dar și să-și creeze propriile jucării de lemn, cu ajutorul atelierelor Moara de Hârtie.
Proiectele Salvați Copiii de facilitare a accesului la educație vizează permanent două direcții: ne dorim să îi ajutăm pe părinți, profesori și specialiști să ofere tuturor copiilor educația pe care o merită, însă în același timp îi încurajăm pe copii să găsească educația atractivă și utilă.

Viitorul se construiește cu fiecare copil căruia reușim să îi deschidem ochii către o lume plină de posibilități.

Caravana cunoașterii aduce o serie de activități practice pentru școala de vară Salvați Copiii, cu sprijinul PEPCO România, Casa Experimentelor și Moara de Hârtie. Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Copii singuri acasă“, proiect finanțat de PEPCO România.
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE