Skip to main content
4d085167-6f5c-4d90-8d4c-827b60959699.jpg.webp

RĂSPUNSURI PENTRU CEI MICI DESPRE CORONAVIRUS

Răspunsuri pentru cei mici despre Coronavirus

Miercuri 18 Martie 2020

Tocmai de aceea poate fi util ca părinții să le poată oferi celor mici răspunsuri la o serie de întrebări, formulate cât mai simplu, care să-i ajute să se adapteze mai ușor acestor schimbări:

  • De ce nu mai mergem la grădiniță? „Grădinița ta este închisă acum. Doamna educatoare și ceilalți copii stau și ei acasă, ca tine. Când se va deschide vei merge din nou. Iar eu îți voi spune când se va întâmpla acest lucru.” (Nu recomandăm să intrați în detalii despre boală și boli la grădiniță – pentru a nu le dezvolta copiilor frici).
  • De ce nu putem ieși din casă?/De ce nu pot veni prietenii mei la mine? „Pentru o perioadă, oamenii au nevoie să rămână acasă și să stea împreună, cu familia. Asta ne va ajuta pe noi și prietenii noștrii să rămânem sănătoși. Știu că poate fi trist să nu-ți vezi prietenii și să stai în casă. Dar putem face o mulțime de lucruri distractive împreună: vrei să jucăm Nu te supăra frate! sau fotbal de masă?” (vezi sugestii în articolul Activități cu copiii)
  • De ce nu mă pot juca cu copilul de acolo? (în situația în care sunteți nevoiți să fiți cu copilul în preajma altor copii) „Trebuie să luăm o pauză de la joacă cu alți copii ca să rămânem sănătoși.”
  • De ce nu mă pot juca cu jucăria aceea? „Acum nu ne putem juca cu jucăriile altora ca să rămânem sănătoși.”
  • De ce (trebuie să) ne spălăm/ștergem lucrurile? „Ne spălăm/ștergem mâinile/lucrurile ca să le păstrăm curate.” Nu este necesar să le dați detalii infecția cu Coronavirus. Cei mici nu înțeleg noțiunea de transmitere a infecțiilor sau germenilor.
  • De ce poartă oamenii măști? Uneori oamenii poartă măști pentru că nu se simt bine.
  • De ce nu mai vrea Buni (sau altă persoană dragă copilului) să mă ia în brațe/să mă pupe? Asigurați mai întâi copilul că persoana dragă lor ține la ei și îi iubește la fel de mult. Apoi le puteți spune:  „Când un om mare a răcit poate să-i apere pe ceilalți să nu răcească și ei prin faptul că nu-i mai ia în brațe și nu-i mai pupă o perioadă. După ce se simt mai bine și se însănătoșesc primul lucru pe care îl vor face va fi să-ți dea un mare pupic!”
  • De ce n-o pot vedea pe mami (tati, buni sau altă persoană dragă copilului)? În această situație se pot afla atât adulții care sunt nevoiți să se izoleze (din motive de boală sau suspiciune de boală), cât și părinții care în această perioadă sunt nevoiți să lucreze (personal medical, servicii de intervenție etc.) ture prelungite și să stea departe de copii, de familie. „Mami are nevoie să stea o perioadă în altă parte/la serviciu, iar apoi se va întoarce.” Chiar dacă copiii sunt separați fizic de părinte/părinți căutați o alternativă de a păstra legătura dintre copil și acesta/aceștia (telefon, legătură video).


Chiar dacă copiii nu vă vor pune toate aceste întrebări, vor observa schimbările din rutinele lor anterioare, iar pentru a-i ajuta să se adapteze, este important să le răspundeți întrebărilor, să le recunoașteți (să le validați), fără a intra în explicații detaliate despre ce se întâmplă și să le oferiți o idee concretă despre ce vor face în acea zi: „Tata/Mama/Buni va sta o vreme cu tine acasă. În această dimineață vom lua micul dejun, apoi o să ne jucăm.../o să lucrăm la mate!”


Nu ești singur.
 

Traducere și adaptare ZeroToThree.org (Andrei Chișcu)


 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE