Ce să fac dacă mă infectez cu COVID-19?
În această perioadă în care numărul de infectări zilnice cu COVID este în continuare crescut, spitalele sunt supraglomerate, iar pericolul unui al treilea val al pandemiei datorat noilor tulpini de coronavirus este în creștere, este realist să ne gândim că următoarea persoană infectată am putea fi chiar noi, așa că este de ajutor să ne pregătim casa pentru o astfel de situație. Ca familie, putem face planuri și putem lua decizii în prezent, care să ne protejeze întreaga familie în viitor. În continuare, vă prezentăm câțiva pași care vă pot fi de ajutor.
Fiți informați
- Căutați informații recente și actualizate privind evoluția pandemiei, care să provină din surse oficiale.
- Faceți-vă o listă cu organizații locale pe care le puteți contacta în cazul în care aveți nevoie de informații, asistență medicală, suport și resurse.
- Faceți o listă cu contacte de urgență în care să includeți membrii ai familiei care nu locuiesc cu dumneavoastră, prieteni, vecini, medicii curanți, cadrele didactice ale copiilor, departamentul local de sănătate publică și alte resurse comunitare.
Pregătiți-vă pentru posibilitatea în care vă infectați
- Gândiți-vă dacă sunt persoane care locuiesc împreună cu dumneavoastră și care să aibă un risc de crescut de a face o infecție severă (cum ar fi persoanele vârstnice sau cele care au și alte boli cronice)
- Gândiți-vă la o cameră din locuința dumneavoastră unde i-ați putea izola pe posibili membri ai familiei care s-au infectat cu COVID-19.
Acționați preventiv în fiecare zi
- Spălați-vă mâinile frecvent
- Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura dacă nu v-ați spălat pe mâini
- Păstrați o distanță de minim 1,5m față de alte persoane
- Stați acasă dacă sunteți bolnav
- Tușiți sau strănutați într-un șervețel și apoi aruncați șervețelul la gunoi
- Curățați și dezinfectați obictele și suprafețele pe care le folosiți frecvent
- Folosiți masca când părăsiți locuința
Dacă aveți febră, tușiți sau aveți alte simptome, este posibil să fiți infectat cu COVID-19. Majoritatea persoanelor infectate prezintă forme ușoare de boală care se pot recupera acasă, fără să fie necesară spitalizarea. Dacă vă gândiți că ați fost expus la coronavirus, contactați-vă medicul de familie, urmăriți-vă simptomele, iar dacă aveți vreun simptom de alarmă (cum ar fi dificultăți de respirație) mergeți imediat la spital sau chemați o ambulanță.
Cum să avem grijă de o persoană infectată dacă locuiește împreună cu noi
- Asigurați-vă că se hidratează și se odihnește suficient
- Ajutați-l să urmeze tratamentul prescris de medic
- Limitați contactul cu el. Pe cât posibil aisgurați-i o cameră separată, eventual și o toaletă separată. Dacă nu este posibil acest lucru, asigurați-vă că încăperea pe care o folosiți împreună este aerisită frecvent.
- Păstrați o distanță de minim 1,5 m față de persoana infectată
- Ar fi bine ca persoana ca îl îngrijiește să nu fie o persoană din categoria cu risc crescut de a face o infecție severă
- Evitați să primiți musafiri în casă, iar toate persoanele din locuință trebuie să intre în carantină
- Folosiți mănuși de unică folosință când manevrați vesela folosită de persoana infectată și nu împărțiți cu ea veselă, pahare, tacâmuri, prosoape, așternuturi sau electronice.
- Este bine ca persoana infectată să folosească masca atunci când interacționează cu ceilalți membrii ai familiei
Ce este de făcut dacă ne infectăm?
- Stați acasă. Nu părăsiți locuința cu excepția situațiilor în care aveți nevoie de servicii medicale specializate.
- Aveți grijă de dumneavoastră. Hidratați-vă și odihniți-vă. Respectați tratamentul prescris de medic și rămâneți în contact cu acesta.
- Distanțați-vă de ceilalți membrii ai familiei. Pe cât posibil, stați într-o singură cameră, iar dacă trebuie să o părăsiți, puneți-vă masca.
- Spuneți-le persoanelor apropiate că sunteți infectat cu COVID-19, pentru a se putea testa la rândul lor. Rețineți că o persoană depistată pozitiv, poate transmite infecția cu 48 ore înainte de apariția primelor simptome sau a testului pozitiv.
- Urmăriți-vă simptomele pentru a observa din timp dacă este vreo agravare.
- Spălați-vă frecvent pe mâini și folosiți apoi dezinfectant.
- Nu împărțiți cu alte persoane obiectele personale.
Tradus și adaptat de Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică.
Sursa: www.cdc.gov National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases