Skip to main content
7705c3f5-f36e-4e3a-ad56-8dde3c15fb4d.jpg.webp

FAMILIILE PUTERNICE: CE SUNT ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ

Familiile puternice: ce sunt și cum funcționează

Vineri 15 Mai 2020

Cum puteți avea o familie puternică? Nu se referă la bani sau bunuri. Familiile puternice se dezvoltă din iubire, securitate, comunicare, legături strânse, câteva reguli și rutine.

Familiile puternice: Ce necesită?

În general, familiile puternice au câteva lucruri în comun:

  • Securitatea emoțională și fizică
  • Căldură, grijă și atenție pozitivă
  • Reguli ferme, corecte și rutine
  • O bună comunicare
  • Legături cu alte persoane din afara familiei

Securitatea emoțională și fizică în familiile puternice

Familiile puternice dau tuturor membrilor din familie un sentiment de securitate emoțională și fizică.
Așadar, atunci când sunteți cu familia, vă puteți relaxa și puteți fi voi înșivă. Este în regulă să fim speriați, nervoși sau entuziasmați atunci când suntem în familie. Aceste sentimente vor fi acceptate și înțelese.

Atunci când copilul tău crește într-un mediu sigur în care se simte protejat, este posibil ca el să capete mai multă încredere în el și să își dezvolte abilitatea de a explora lumea din afara familiei. Acest lucru se întâmplă deoarece el știe ca se poate întoarce la tine pentru confort, susținere și protecție dacă lucrurile iau o întorsătură negativă - chiar dacă este doar locul de joacă.
 

Sfaturi pentru a crea o stare de siguranță și securitate

Aici puteți găsi câteva moduri prin care puteți crea o atmosferă de siguranță în familia voastră:

  • Vorbiți cu partenerul vostru, dacă aveți unul, despre rutina pe care vreți să o creați pentru copil și familie - de exemplu poveștile dinainte de culcare. Rutina îi va da copilului un sentiment de siguranță și de apartenență.
  • Vorbiți-i copilului despre sentimente. De asemenea, puteți alege o perioada a zilei în care să vorbiți despre sentimentele voastre. De exemplu, în timp ce serviți cina fiecare membru din familie poate împărtăși evenimentele plăcute sau mai puțin plăcute din timpul zilei.
  • Planificați cum puteți gestiona sentimentele puternice într-un mod calm. Dacă tu sau copilul tău vă simțiți stresați sau supărați, puteți să mergeți la o plimbare, să ascultați muzică sau să sunați un prieten pentru ajutor.
  • Dacă vă simțiți deseori nervoși și critici la adresa celorlalți, poate fi folositor să vă concentrați mai mult pe voi sau să cereți ajutor pentru a gestiona aceste sentimente.
  • Arătați respect pentru ceilalți ascultându-i, așteptând până ceilalți termină de vorbit și evitați critica. Dacă aveți nevoie de strategii, puteți să vă gândiți la modalități prin care să vă îmbunătățiți tehnicile de negociere, de rezolvare a problemelor și de gestionare a conflictelor.

De reținut! 

Ca părinte, felul în care vă simțiți și vă comportați poate avea un efect major asupra celorlalți membri ai familiei, în special asupra copiilor. De exemplu, dacă vă simțiți nervos sau stresat, copilul se poate simți în același fel. De aceea este important să aveți grijă de voi, să mențineți un stil de viață sănătos și să cereți sprijin când aveți nevoie.
 

Căldura, grija și atenția pozitivă în familiile puternice

Arătând grijă și căldură față de copilul vostru sau față de partener, ajutați la construirea unor bune relații în interiorul familiei.

Copiii care cresc în familii calde, protectoare și pline de afecțiune, se înțeleg mai bine cu ceilalți copii și profesori și au mai puține șanse să fie agresivi față de ceilalți. De asemenea, arătându-i afecțiune, copilul se simte special, astfel va trece mai ușor peste greutățile vieții.

Atenția pozitivă este la fel de importantă. Acesta este modul prin care ii arătați afecțiune copilului și aproprie relația dintre voi (de exemplu - coborâți-vă la nivelul lui și arătați-vă interesul în ceea ce face). Atenția pozitivă îmbunătățește legăturile dintre voi și îi arată copilului că sunteți disponibil de fiecare dată când are nevoie.

Chiar și în situația în care copilul are schimbări de dispoziție, de nevoi și cerințe, tot este necesar să vă arătați interesul, să îl încurajați și să îl ajutați  să devină mai încrezător. Astfel îi va crește respectul de sine și încrederea.
 

Sfaturi pentru a crea un mediu călduros, sigur și pozitiv

Aici puteți găsi câteva sugestii pentru a crea un asemenea mediu:

  • Spuneți-i copilului cât de mult îl iubiți și cât de mândru sunteți de el.
  • Zâmbiți și uitați-vă în ochii copilului atunci când îi vorbiți.
  • Arătați-i afecțiune fizică atunci când puteți.
  • Lăudați-i și încurajați-i atunci când fac un gest frumos față de ceilalți.
  • Arătați-vă grija prin timpul pe care îl petreceți împreună.
  • Asigurați-vă că petreceți destul timp împreună prin activități agreate de amândoi.


Reguli ferme, corecte și rutina din familiile puternice

Regulile ferme și corecte le arată membrilor din familie cum să se comporte și ce se așteaptă de la ei. Prin adoptarea unor reguli, membrii din familie se pot înțelege mai bine, într-o atmosferă plăcută.
Regulile sunt afirmații clare despre modul în care familia funcționează și cum sunt tratați membrii. Faceți reguli în legătură cu cele mai importate aspecte ale familiei voastre – de exemplu - interzicerea violenței poate fi necesară pentru majoritatea familiilor. De asemenea, puteți adopta reguli legate de siguranță, respect sau rutina zilnică.

Atunci când copiii sunt crescuți în familii care respectă regulile de bază, au rezultate mai bune la școală, sunt supuși mai puțin situațiilor periculoase atunci când devin adolescenți. Regulile corecte și rezonabile pot fi folosite și în alte situații- de exemplu, limitele impuse acasă îi pot ajuta pe copii să se adapteze mai repede și la limitele care sunt impuse la școală.

Rutina reprezintă o serie de activități care se repetă zilnic - de exemplu, prepararea mâncării, îmbrăcatul, ora pentru culcare și altele. Aceste activități vă vor ajuta să scăpați de unele probleme, cum ar fi disputele sau cicăleala.

De asemenea, menținerea unei rutine îi va arăta copilului ce este cel mai important pentru familie. Aceasta poate ajuta să consolidați credințele și valorile împărtășite și să creați un sentiment de apartenență și de unire în familia voastră. Creează un sentiment de predictibilitate și stabilitate atunci când există și alte surse de stres în viața familiei.
 

Sfaturi pentru a crea reguli și rutine

  • Implicați-vă copilul în activități și sarcini și informați-l despre sarcinile fiecăruia din familia voastră. Acest lucru îl va ajuta să se simtă integrat în activitățile zilnice.
  • Mențineți întâlnirile familiale regulate pentru a implica copilul în regulile familiei sau în planificarea diferitelor activități.
  • Adaptați rutinele și regulile pe măsură ce copilul crește. Asta poate însemna schimbarea orelor de culcare sau încurajarea acestuia să gătească uneori.
  • Pe măsură ce copilul devine adolescent, îl puteți informa ca mai multe independență implică și mai multe responsabilități.
  •  

De reținut!
Rutinele pot ajuta copiii cu dificultăți de adaptare la schimbări.


Buna comunicare în familiile puternice

Familiile în care există suport reciproc comunică mai bine despre lucrurile pozitive sau negative. Aceștia se pot bucura împreună sau pot vorbi despre problemele pe care le întâmpină.
O bună comunicare se bazează pe :

  • Încurajarea membrilor din familie să vorbească unii cu alții și să asculte la nevoile celorlalți.
  • Încurajarea copiilor să folosească cuvinte care să-i ajute să-și exprime gândurile și dorințele.
  • Ascultarea și reacționarea într-un mod pozitiv nu doar la lucrurile bune, dar și la furie, jenă, tristețe sau supărare.
  • Ascultarea problemelor celorlalți și empatizarea cu aceștia, fără să încercați imediat să le rezolvați problemele sau să le dați sfaturi.
  • Învățați cum să negociați și cum să faceți un compromis atunci când apare o problemă, astfel încât fiecare să obțină rezultatul dorit.
  • Concentrarea pe limbajul corpului și pe acțiuni la fel de mult ca pe limbajul verbal.


Sfaturi pentru o bună comunicare

  • Încercați să vă opriți din ceea ce faceți și să oferiți toată atenția atunci când copilul sau partenerul vrea să vă vorbească. Dacă nu puteți să le acordați atenția, spuneți-le când urmează să fiți disponibili.
  • Lăsați un bilețel în pachetul copilului ca să știe că vă gândiți la el.
  • Luați masa împreună de câte ori aveți ocazia. Stând la masă și cu televizorul oprit, atunci este momentul oportun să împărtășiți ce se întâmplă în viața voastră.
  • Atunci când există o stare de tensiune, vorbiți cu copilul despre ceea ce simte și întrebați-l de ce are nevoie.

Conexiunea cu ceilalți și familiile puternice

Este foarte important să aveți o legătură cu alte persoane apropiate de copil. Conexiunile importante includ membrii familiei extinse, prieteni, vecini și alte persoane din comunitate.

Conexiunile îl ajută pe copil să aibă mai multă încredere în el. Acestea îl fac să se simtă integrat în familie ca nepot, verișor sau fiu/fiică. Prin păstrarea unei legături cu familia extinsă, prieteni și alte persoane din comunitate, copilul va ști cum să interacționeze cu aceste persoane.

Ceilalți adulți pot oferi suport familiei în perioadele dificile (ex. în cazul unui deces în familie) sau chiar și în perioadele fericite (ex. excursii, sărbători etc.)

Păstrând o legătură și cu alte persoane poate fi folositor atunci când aveți nevoie de ajutor, de sfaturi sau când aveți nevoie de  o persoană de încredere cu care să lăsați copilul atunci când este necesar.
Prin implicarea în diferite activități din cadrul comunității voastre, copilul își va dezvolta identitatea mai ușor.
 

Sfaturi prin care vă puteți conecta cu alte persoane din afara familiei

  • Încurajați-vă copilul să petreacă timp cu bunicii, mătuși/unchi și verișori. Dacă aceștia locuiesc departe, vorbiți cu ei la telefon, prin scrisori sau e-mail sau prin chat-uri video.
  • Invitați-i pe bunici, unchi/mătuși/verișori sau alți prieteni la diferite evenimente care sunt importante pentru copil (ex. serbări sau atunci când câștigă un premiu, aniversări).
  • Implicați-vă împreună în diferite grupuri din comunitatea voastră locală. Aceasta este o ocazie pentru a cunoaște oameni noi și să cunoașteți comunitatea împreună.

 
Traducere și apatare de pe raisingchidren.net.au
 
 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE