Skip to main content
9ba8de3c-1917-4974-9569-ec010cbc751c.jpg.webp

Galeria Brazilor, Ediția 2022

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, ediția 2022 va avea loc în data de 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Ajuns la cea de a 22-a ediție, Festivalul Brazilor de Crăciun 2022 pledează pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât și din cauza războiului, care a dislocat deja milioane de copii din Ucraina, nevoiți să se refugieze în țările vecine, inclusiv în România. Pe agenda Festivalului Brazilor de Crăciun 2022 se află și un program special pentru copiii refugiați din Ucraina. Iată brazii care vor fi licitați la Gala Festivalului Brazilor de Crăciun 2022, organizată pe 9 decembrie la Muzeul Națională de Artă al României:  

Doina Levintza - Copacul vieții   

Am dorit ca pentru această ediție să realizez un manifest. Am ajuns într-un punct, ca umanitate, în care toate aceste defrișări sălbatice ne pun viitorul în pericol. Eu nu mai pot să văd cum sute de hectare cad sub topoare doar pentru a mai face un ban. Viața nu trebuie să însemne consumerism, iar fericirea trebuie să vină și din alte surse, din artă, de exemplu.  
Copacul înseamnă viață, fericire și bucurie, dar toate aceste lucruri se pierd atunci când el este tăiat. De aceea am ales să lucrez doar cu crengi pe care le-am cules din pădure și pe care le-am pus împreună pentru a genera silueta unui pom.    
Crengile se înlănțuiesc în jurul unui corp auriu, un simbol al legăturii dintre om și si natură. Pentru că noi nu putem exista unul fără altul. Iar dacă nu înțelegem acest lucru, viitorul nu sună bine.  
Sper ca această lucrare să vă și bucure, dar să vă și pună pe gânduri.  

Doina-Levintza.jpg  

Ștefan Câlția & Mihaela Glăvan - Grădina Copilăriei  

Într-un punct nevralgic al societății contemporane, între care printre cele mai acute lipsuri, imediat după cele ale siguranței materiale, sunt cele care vizează timpul dedicat persoanei sau familiei, anumiți semnificanți vin să ne scoată din această transă a hiper-conectivității cu exteriorul. Dacă este vară pot fi păstăile galbene din grădină, iar dacă este iarnă, poate fi bradul decorat în perioada Crăciunului. Continuând colaborarea pe care designerul Mihaela Glăvan a avut-o cu artistul Ștefan Câlția în această vară, pentru realizarea unei colecții-capsulă care a fost curatoriată la Casa Mincu de Cristiana Drăghici, bradul propus anul acesta în cadrul Festivalului Brazilor are ca temă centrală imperiul vegetal, cu păstăi și flori modeste, dar reziliente, care se tot încăpățânează să se prindă de crengi. Realizate din piele, putem vorbi de materiale naturale menite să potențeze autenticul dat de un brad, încă cules din pădure și nu din masă plastică.  
Imboldul de a continua colaborarea artistică vine acum, tocmai din necesitatea protejării celor lipsiți de mijloacele esențiale de viețuire și de oportunitatea ca și ei la rândul lor să poată beneficia de o protectivă, caldă și bine-meritată pauză, în care interiorul este cald, iar lumina, păstăile și hrana, suficiente.  
Dimensiuni: 170 X 100  
Materiale: brad natural în ghiveci, decorat cu ornamente realizate din piele, elemente care se regăsesc și în colecția capsulă Câlția Glăvan lansată anul acesta: păstăi și flori de fasole din piele și coif cu panglici.  

Stefan-caltia-si-mihaela-glavan-683x1024.jpg  




Miruna Bălașa & Endorphin Lab - Dictando  

Inspirat de tema emoționantă și de realitatea dureroasă a abandonului scolar din ce în ce mai mare, bradul imaginat de Endorphin Lab trimite la nostalgia primilor ani de școală - timp al tuturor  începuturilor și posibilităților, timp al surprizelor și bucuriilor inocente, înainte de intrarea în tumultul vieții.  
Pagini creponate din vechi maculatoare și caiete de elev, liniate, lucrări de control și extemporale cu scris nesigur de emoție au inspirat pânza care a conturat forma bradului. Firele fragile de bumbac albastre sunt liniile de dictando și matematică ale copilăriei, iar delicata broderie de mână trasează urmele nesigure ale primelor stilouri.  
Mulțumim artistului Miruna Bălașa pentru sensibilitatea cu care a împărtășit nostalgia noastră și a știut să dea contur visului visat de atâția copii, dar din nefericire de neatins pentru unii dintre copiii români, darul de a scrie si de a citi. Magia bradului de Crăciun vindecă și inspiră negreșit, restaurând speranța.  
Dimensiuni: 200 X 90 cm  
Materiale: pânză de in & broderie, lemn  

KLA09221.jpg  

Arina Bican & Galeria Kulterra - Christmas Galaxy  
   
Mi-am imaginat o lume în care bradul reprezintă o galaxie, totalitatea spațiului și timpului, natura, oamenii, animalele, viața.   
Lucrarea aduce în prim plan personaje care amintesc de lumea magică a copilăriei, populată de dinozauri, astronauți, rachete… personajele din lucrare reprezintă un simbol, ele înglobează toate aspirațiile copiiilor. Fiecare personaj poate reprezenta steaua din vârful bradului- un simbol pentru speranță și pentru bunătatea omenirii.   
Bradul meu este format din vise, un brad care plutește prin Univers, ajungând la fiecare copil în seara de Ajun, reprezentând o metaforă pentru a aminti de drepturile copilului și importanța accesului la educație.  
Dimensiuni: 100x120cm    
Tehnică mixtă - ulei, acrilic, spray pe pânză  

KLA09256.jpg  

Nicu Bocancea & Florăria Iris  

Calea Binelui este presărată cu veselie, culori, zâmbete și inocență. Odată ce pășești pe ea, apar și minunile. Soarele înlocuiește norii, speranța acoperă deznădejdea, oamenii își recapătă frumusețea din copilărie, iubirea aduce cu ea încrederea că nimeni nu este singur vreodată.  
Hai și tu pe Calea Binelui!  
Hai să vestim împreună binele pe care ni-l putem face unii altora din implicare, din empatie, din suflet!  
Calea Binelui este cel mai scurt drum spre împlinire! Și ne poate primi pe toți! Doar să vrem!  
   
#festivalulbrazilordecraciun @salvaticopiii #echiparacheta #floraridin1970  
   
Nicu-Bocancea-Floraria-Iris.jpeg  

Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co și Edenholz Residence - Papierbaum  

Reiterăm farmecul ornamentelor victoriene cu origini germane, făcând apel la tradiția frustă, accesibilă, spontană și elementară.  
Propunerea urmărește o expresie clară, siluete vibrante și simplitate în abordare. Asemenea simbolului de suport pentru lucrarea arhitectului, considerăm hârtia un îndemn în lumea copiilor, un stimulent al imaginației și astfel o alegere potrivită  în completarea unui tablou de Crăciun.  
Compoziția celor trei suporturi metalice susține învelișul ritmat, menit să genereze volume simplificate, metafore ale esenței simbolice Sărbătorilor.  
Regăsim celestul, familia și veșnicia.  
Dimensiuni: 200 X 120 cm; 145 X 80; 100 X 60  
Materiale: hârtie și metal  

Studium-on-space-01-819x1024.jpeg  

Irina Dragomir - Bradul cu cărți roșii  

Am imaginat „Bradul cu cărți rosii” ca o metaforă care vorbește despre faptul că educația este salvarea multor copii care provin din medii defavorizate. Conform tuturor studiilor și statisticilor, aceștia riscă, în viața de adult, să reproducă situațiile toxice în care au crescut, să se confrunte cu sărăcia extremă, să fie victime ale abuzurilor, agresiunilor și să ducă o viață haotică, fără speranțe și visuri mari. Așadar, educația este șansa lor de a ieși din cercul vicios, de a-și schimba propria istorie, dar și a celor care vor veni după ei.  
Am ales să reprezint această idee, prin intermediul unui personaj care se adăpostește între coperțile unei cărți roșii. Soarele/lumina din interior reprezintă binele pe care cunoașterea și educația îl oferă, iar norul negru de deasupra simbolizează aspectele negative, dificultățile asociate cu traiul într-un mediu defavorizat. Educația, reprezentată prin cartea roșie, este cea care protejează personajul de toate acele lucruri indezirabile. În plus, „fundația” bradului are și ea o conotație simbolică, fiind formată din alte cărți roșii, de data aceasta, reale.   
P.S. : Viitorul posesor al bradului poate lectura cu plăcere cărțile rosii de la fundația bradului, mai ales dacă este iubitor de artă, pentru că toate au ca subiect arta și istoria artei.  
Dimensiuni:  175 X 110 X 75 cm  
Materiale: lemn, pânză pentru pictură, culori acrilice, cărți, fetru  

KLA09270.jpg  

Gheorghe Fikl & artMoves - Bradul trainic  

Știu că pentru încă mulți copii amintirea bradului de Crăciun aducător-de-daruri nu există. Mă bucur mereu se revin alături de comunitatea Salvați Copiii România; am văzut cum ajutorul pe care îl putem da împreună înzestrează și aduce la școală mulți copii lipsiți de sprijin. Sper că bradul meu verde și viu să își găsească o ‘casă bună’ și cât mai generoasă: după Crăciun, m-aș bucură să știu că va fi plantat într-o grădină, îngrijit și ocrotit, că să aibă viață lungă. Sunt de acord ca globurile-pictură să rămână în casă și să îmbogățească bradul multor ani de-acum înainte 😊  
Dimensiuni: 80 X 70  
Material: instalație multimedia, pictură în ulei pe suport forex, material vegetal  

Gheorghe-Fikl-artMoves.jpg  

Lemon Interior Design & Summer Well – They Are Us /Eu sunt tu, iar ei sunt noi  

They Are Us este despre transpunerea unui mod de viață conștient, unde originalitatea, durabilitatea și calitatea se întrepătrund impecabil cu dorința de a avea un impact semnificativ în viața cât mai multor oameni. Cu un twist minimalist, aspectul neobișnuit amintește de identitatea unică și diferită a fiecăruia dintre noi.  
Mai mult, acest proiect înglobează viziunea Summer Well de a transforma în mai bine starea de spirit a oamenilor, alături de cea de la Lemon Interior Design, care caută să ofere un sentiment de stabilitate, căldură și confort prin creațiile lor. Astfel, Festivalul Brazilor de Crăciun reprezintă momentul perfect de a aduce pe front comun cele două scopuri, totul pentru a atinge un ideal și mai înalt, fericirea copiilor. Oameni mai micuți care de multe ori se confruntă cu situații în care au nevoie de ajutor din partea ta, a mea, a noastră. Și asta nu doar de Sărbători, ci în fiecare zi. Credem în semnificația cuvântului „împreună”, așadar ne-am dori să ne unim forțele pentru a păstra magia Crăciunului întregul an.  

Foto-Lemon-Interior-Design-Summer-Well.jpg  

Omid Ghannadi & Victor Firan – WOMAN LIFE FREEDOM  

KLA09258.jpg  

Simona & Gabriel Gherasim - Gallantique Boutique - Acasă pentru toți Copiii din România  

În acest brăduț am creat o poveste. O poveste care pentru noi este de mult apusă, dar totuşi atât de prezentă în viața multor copii din România. Închideți ochii pentru câteva secunde şi călătoriți prin amintirile copilăriei, acolo unde căsuțele modeste ale bunicilor noştri ne-au fost cele mai calde locuri unde am crescut atât de frumos şi de liniştit. Cu gândul la acele căsuțe calde, în contrast cu multe căsuțe în care cresc astăzi copiii din medii vulnerabile, vrem să scoatem la lumină suflete. Suflete de copii care, din păcate, nu ştiu cum arată lumina becului, suflete de copii pentru care o masă consistentă şi caldă este doar la sărbători sau poate nici atunci, suflete de copii care ascund genii şi talente, dar sunt umbrite în căsuțele dărăpănate, fără speranţă şi fără viitor. Vrem ca fiecare căsuță din acest brăduț să fie o cărămidă pentru viitorul copiilor, să le dăm aripi să zboare cu încredere către un viitor mai bun şi să poată la rândul lor să pună o cărămidă pentru viitorul altor copii.  
Din păcate, războiul a schimbat "acasă" pentru atât de mulți copii nevinovați. Foarte multe familii cu copii şi-au găsit în România un loc de refugiu. Ne dorim să le fim şi lor aproape! Cuvântul copil nu are granițe. Să fim "acasă" şi pentru copiii refugiați din Ucraina, să nu lăsăm războiul să le spulbere visurile!  
Dimensiuni: 210 X 110 cm, suport pe roti înălțime aprox 40 cm  
Materiale: lemn vopsit, plante stabilizate, uscate, vopsite, gnomi, papusele, accesorii, globuri diverse.  

KLA09247.jpg  

Laura Hîncu - Mătase dansantă (Dancing Silk)  

La cel mai de bază nivel, bradul “Mătase dansantă” este o încercare de a transforma obiecte comune, fără folos într-o experiență senzorială - un transfer al tărâmului conceptual în lumea materială.  
Un drapaj de mătase captiv într-un flux de aer aparent haotic este, de fapt, un vals care poate fi privit continuu cu speranța de a revela frumusețea într-un mod neașteptat.  
Dimensiuni: 100 X 30 cm  
Materiale: mătase, plastic reciclat  

KLA09999-(120).jpg  

Ana Mohonea & Maria Mohonea - Architectural Christmas - Bradul de Acasă  

Căsuțe în magia feerică a sărbătorilor de iarnă, spații care poartă numele de acasă pentru copiii care locuiesc în ele și care trăiesc bucuria împodobirii bradului de Crăciun și a cadourilor de sub acesta.   
Bradul este realizat din materiale reciclabile pentru a arăta importanța conștientizării relației noastre, a oamenilor cu natura. Elemente naturale sau prelucrate, acestea au fost folosite în proporția în care ar trebui reciclate pentru un viitor verde pe planeta albastră.   
Armonia regăsirii, a liniștii și a frumuseții din sufletele copiilor să vă bucure Crăciunul de anul acesta prin bradul pe care l-am creat ca un cadou surpriză pentru dimineața cea mai așteptată de toți copiii, dar și pentru adulții cu suflete de copii!   
Dimensiuni - 75x75x125 cm  
Materiale: lemn, fier, cabluri, carton, instalații luminoase  

KLA09224.jpg  

Dhaniel Nora & SEPHORA – ULTRAVIOLET  

Sărăcia este vizibilă și fără lumină specială!  

KLA09275.jpg  

Adela Pârvu, cu sprijinul DYPETY.RO & Eglo România  

Ceea ce ne face fericiți este dincolo de propria persoană, atunci când ne găsim sensul în a aduce bucurie celorlalți, dar mai ales celor aflați în nevoie. Și ce nevoie poate fi mai mare pentru copii decât să fie sprijiniți, ghidați, iubiți? Să le iluminăm calea vieții cu sfaturi bune, cu mângâieri, dar și cu acțiuni concrete.  
Bradul iluminării este un astfel de simbol, al acțiunilor în urma cărora cei ajutați și cei care ajută se ridică deasupra grijilor și problemelor, mai aproape de aspirația fiecăruia către o viață trăită conștient, asumat, dincolo de ego, hrănindu-se cu iubire și împărtășind-o mai departe. Iluminare - calea către răspândirea iubirii ce o avem încapsulată în noi.  
Realizat din fibră de sticlă în fabrica DYPETY din România, prima companie românească ce produce armătură pentru construcții și stâlpi de iluminat stradal din fibră de sticlă. Este un material ușor, extrem de rezistent, sustenabil, fără a fi afectat de către intemperii. Pentru realizarea bradului, așa cum sunt e valabil și pentru produsele DYPETY, au fost folosite tehnologii de printare 3D. Translucența materialului permite iluminarea acestuia de la interior, iar în cazul acestui brad au fost folosite benzi LED de ultimă generație de la Eglo România. Benzile LED sunt dimabile ca intensitate a luminii, iar culorile RGB pot fi reglate dintr-o aplicație dedicată. Ambele companii menționate sprijină inovația și educația în domeniile lor, dovadă și prezența lor în cadrul acestei gale ediția 2022.  
Dimensiuni: 200 X 70 cm  
Materiale: fibră de sticlă  

KLA09251.jpg  

Mihai Popescu &Twins Studio  

Bradul creat pentru această ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun este declinat din lampa volta, un obiect de iluminat creat de mine anul acesta. Sper să placă și să contribuie la fondurile strânse pentru copii.  
Dimenisiuni: 180 X 30 cm  
Sticlă manufacturată, cu o tehnologie murano.  

_EKE2083-(1).jpg  

Iulia Totoianu & Libris.ro - Melior Mundus  

Cum ar fi să trăim într-o lume în care toate dorințele copiilor devin realitate? Sau într-o lume în care orice gând bun se întâmplă întocmai? Dar mai ales, într-o lume în care până la urmă…totul va fi bine?  
Dacă nici ție nu îți mai este greu să-ți imaginezi o așa lume, atunci vraja brăduțului a funcționat! Melior Mundus (O lume mai bună) este incantația celor peste 100 de mici vrăjitori care au pus baghetă de la baghetă pentru a rescrie viitorul ce poate părea înfricoșător.  
Prima lecție de magie constă, după spusele mini-magilor, în punerea unei dorințe. Astfel, Melior Mundus este construit din dorințele autentice și gândurile bune a peste 100 de copilași care, fără niciun filtru, și-au lăsat visurile să leviteze în mulțimea de scrisori care împodobesc brăduțul de anul acesta. Ele vorbesc despre „o lume în care mama și tata sunt acasă”, despre „o lume în care nu mai există războaie”, despre „o lume în care avem grijă de planetă”, despre „o lume în care oamenii ajută alți oameni”, despre ei, despre noi, despre acțiuni și schimbări, despre suflete calde și minți blânde, despre ce și cine ar face o lume mai bună.  
Dimensiuni: 100 X 160 cm  
Materiale: Lemn și hârtie  

KLA09260.jpg  

Răzvan Luca & UNTOLD - Brad Crăciun UNTOLD. Magia vieții reale. / UNTOLD Christmas Tree. Real-life Magic  

Ultimii ani ne-au învățat cea mai importantă lecție de viață: transformarea. Puterea noastră fermecată se activează atunci când ne reinventăm. Trăim poveștile pe care ni le spunem și avem nevoie de magie. Crăciunul înseamnă lumină, acasă, brad, iubire, familie, viață nouă. Anul acesta vom imagina un brad-castel din pădurea elfilor, plin de flori nemuritoare. Vom trăi împreună o nouă poveste de Crăciun, în inima Regatului Naturii Fermecate, unde brazii sunt copacii vieții pururea în floare, iar în interiorul lor de palat sălășluiesc în pace toate popoarele tărâmului UNTOLD.  
Dimensiuni:  
Materiale:  

KLA09272.jpg  

Măriuca Istrătescu și elevii Colegiului Național George Coșbuc & Dhaniel Nora  

Acolo unde amintirile se cuibăresc pentru totdeauna. Acolo unde copiii își găsesc starea de bine, uneori și adulții. Acolo unde liniștea, grija și curajul se nasc din primul legănat, din primele mângâieri și încurajări. Este un manifest pentru iubire necondiționată. Este un strigăt pentru cei mici care au nevoie de sprijin, la început de drum. Este povestea scrisă de fiecare dintre noi, atunci când ne deschidem brațele să oferim un viitor.  
Noi, copiii, credem în bine!  


KLA09217.jpg  

Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea - Povestea Spiridușilor de Crăciun  

Afară era iarnă, frig și un ger de crăpau pietrele, spiridușii se uitau afară la copiii cu ghete vechi, haine subțiri și si-au adus aminte că și ei, înainte de a deveni spiridușii Moșului de CRĂCIUN, erau la fel ca ei. Așa că s-au gândit ce să facă să îi ajute, și pe ei îi ajutaseră alții! Spiridușii creativi au strâns toată lâna din casă și s-au hotărât să croșeteze povești noi, povești vesele, cu râsete și voie bună. Doar se apropia CRĂCIUNUL! Au croșetat, o literă, și încă una, apoi propoziții, fraze și au ajuns să croșeteze povești întregi. Au muncit zile întregi, ba chiar și nopți, nici nu și-au dat seama că se făcuse ajunul. Acum se uitau în urmă și erau fericiți, vedeau cum schimbaseră viața a mii de copii. Erau veseli și bucuroși că au oferit cel mai frumos cadou: UN NOU DESTIN.   

Mulțumim tuturor spiridușilor și le urăm cele mai frumoase sărbători!  
Dimensiuni: 200 X 120 cm  
Materiale: lână, sărmă, articole de mercerie  

KLA09262.jpg  
 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Galeria Brazilor, Ediția 2021

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Citește mai mult

Galeria Brazilor, Ediția 2020

Într-un format tehnic hibrid fără precedent, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să aducă împreună artiști, designeri, companii și susținători, pentru a restabili dreptul la educație al copiilor vulnerabili, dramatic afectați de criză.

Citește mai mult

Galeria brazilor, ediția 2019

Ediția 2019 a Festivalului Brazilor de Crăciun a avut loc în data de 12 decembrie la Stejarii Country Club și a strâns fonduri pentru educația școlară a 5.000 de copii, beneficiari ai programelor Școală după Școală.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE