Skip to main content
c98a48ff-47b6-4309-b007-1452781fa89e.JPG.webp

Vaslui

Organizaţia Salvați Copiii Filiala Vaslui desfășoară activități prin care sunt promovate drepturile copilului în cadrul proiectelor implementate cu sprijinul partenerilor instituționali.

Alegeri sănătoase


Proiectul „Alegeri sănătoase” își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare de promovare a sănătății copilului, fizică și emoțională, precum și de protecție a acestuia împotriva oricărui comportament violent.  Principalele activități ale proiectului constau în desfășurarea unor sesiuni de informare pentru copii și tineri (grădiniță, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu), adaptate fiecărei grupe de vârstă și structurate în patru module tematice: modul destinat educației sexuale, modul destinat nutriției și exercițiului fizic, modul destinat comportamentului de consum (alcool, fumat, drog), modul de prevenire a violenței și promovare a relațiilor pozitive (sănătatea emoțională a copiilor).

Activitățile sunt menite să sprijine alegerile sănătoase și relațiile non-violente în rândul elevilor, iar sesiunile interactive de informare de la egal la egal sunt coordonate de tineri voluntari, special pregătiți pentru această activitate. 

Programul de informare dedicat elevilor se derulează în 3 unități școlare din Negrești, județul Vaslui: Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Mihai David” și Grădinița cu Program Prelungit „Norocel”.

 

Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi


Filiala Vaslui implementează la nivel local programul național destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Scopul programului este acela de a-i ajuta pe copiii rămași singuri acasă, dar și pe părinții sau persoanele în grija cărora au rămas copiii să depășească această perioadă de criză, prin dezvoltarea de servicii destinate acestora (de intervenție directă și de consiliere telefonică și online) și prin demersuri de îmbunătățire a aplicării legislației. Intervențiile programului sunt structurate în cadrul a două componente principale: servicii de intervenție directă pentru copii și familii și servicii de informare și consiliere.

În cadrul programului sunt oferite servicii de suport social și psihologic pentru copiii incluși în proiect, pentru traversarea perioadei de separare de părinți și pentru îmbunătățirea abilităților de viață. Tematica sesiunilor de consiliere socială de grup: prezentare proiect și caravană (aspecte legale pe care părinții trebuie să le cunoască), comportamentul în familie, managementul timpului și eficiența în studiu, comunicarea cu părinții, comportamentul la școală, comportamentul pe stradă, prevenirea dependentelor (droguri, tutun, alcool etc). 

Sunt organizate activități educaționale: activități zilnice de suport școlar, efectuare de teme pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și prevenirea abandonului școlar; meditaţii pentru matematică, fizică, biologie, limbi străine, română  pentru a-și îmbunătăți performanțele școlare: cel puţin o meditaţie de 2 ore/săptămână. De asemenea, se acordă ajutoare de urgență (medicamente, obiecte de igienă, obiecte vestimentare), precum și rechizite școlare.

În cadrul programului sunt organizate activități recreative, culturale și de socializare: cerc de chitară; activități sportive – frisbee, badmington, tenis de masă, activități cu rachete de tenis de câmp și squash (cu mingi de burete); activități ale cercului de Catan (joc de strategie/ societate). Beneficiarii participă la spectacole de teatru și muzică folk, îți serbează zilele de naștere, sunt organizate ieșiri în aer liber și excursii la Piatra Neamț, Humulești, Iași, Masivul Ceahlău.

Pentru părinți și aparținători sunt oferite servicii de consiliere legală, socială și psihologică. De asemenea se organizează  întâlniri trimestriale ale grupului local (5-6 membri pe grup) alcătuit din reprezentanți ai DGASPC, SPAS, ISJ, școli, ONG-uri. O altă componentă a programului este reprezentată de campaniile de conștientizare (caravane) derulate în județ de către echipa centrului, incluzând zonele rurale, cu implicarea autorităților locale (în 60 de localități din județ): activități de informare și conștientizare și distribuirea materialelor de informare și conștientizare produse în cadrul proiectului.

 

Date de contact Salvați Copiii Filiala Vaslui:

Președinte: Vasile Mariciuc
Adresa: Str. 1 Decembrie nr. 3 (Liceul Negrești), 735200, Negrești
Telefon: +40 744 360 917 / fax: +40 235 457 582
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.

Citește mai mult

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE