Skip to main content
Gleria Festivalului Brazilor de Crăciun 2023

Galeria Brazilor, Ediția 2023

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, ediția 2023 va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Anul 2023 a fost anul consolidării și nevoii de a spune povestea binelui. Pentru că lumea așa se repară, prin aducerea binelui și a oamenilor care îl fac în prim-plan, departe de zgomotul cotidian al tuturor relelor care se întâmplă în istorie.

A fost anul în care echipele Salvați Copiii România au dus modele de bune practici în școlile din țară, arătând comunităților că există responsabilitate și solidaritate socială. Mai mult, au arătat că niciun copil vulnerabilizat de sărăcie nu este abandonat și că binele făcut cu determinare are puterea de a sparge cercul vicios al sărăciei educaționale și de a deschide drumul pentru copiii care fac tot ce le stă în putință să iasă învingători.

Și lucrurile chiar se întâmplă. Cu sprijinul Festivalului Brazilor de Crăciun, copiii vulnerabili capătă putere. Ei ne spun acum povestea formidabilă a binelui, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun.

Astfel, în 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României, Brazi de Crăciun unicat, creați special pentru această ocazie, de artiști și designeri reconoscuți, vor fi licitați de companii de succes și antreprenori, pentru ca educația să fie, în mod real, zi de zi, la școală, un drept al tuturor copiilor.

Doina Levintza - Crăiasa Zăpezii

Bradul este inspirat de povestea Crăiasa Zăpezii, scrisă de Hans Christian Andersen. Povestea este o alegorie despre lupta dintre bine și rău, care se reflectă și în aspectul bradului. El este împodobit cu paiete argintii, care simbolizează gheața, iar vârful în formă umană reprezintă căldura și viața. Pe cap, crăiasa zăpezii poartă o coroană, care îi arată puterea și măreția. Crăiasa zăpezii este un personaj complex, care trebuie să decidă dacă să-și păstreze inima înghețată sau să-și deschidă sufletul față de oameni. Bradul de Crăciun este o invitație la reflecție și imaginație, care îmbină frumusețea și misterul vieții.


 

Gheorghe Fikl - Bradul cu-totul-roșu 

“Bradul roșu de aur” este o stilizare în volum abstract a unui “brad de hârtie” din copilăria artistului, care, adeseori, își desena și își colora singur bradul de Crăciun. În oricare formă, amintirea a rămas intensă și un prilej de bucurie și încredere în binele care ne susține întotdeauna în seara de Crăciun.
Dimensiuni: 180X100X100 cm
Materiale: papier-mâché și mixed-media, cu intervenție pictură în ulei. 
 

 

Omid Ghannadi și Zoli Tóth – CANDOARE

În ultima vreme, cuvintele care ne înconjoară sunt din ce în ce mai grele, adunături de litere aranjate cu tact pentru a marca teritorii, putere, autoritate, adevăr al unora asupra altora. cuvinte spuse tare și zgomotos, cuvinte care dor, care jignesc, care lasă răni, care ucid. nu e nevoie de mult până când cuvintele să devină fapte. fapte care dor, care lasă răni, care ucid. 
Bradul canDOARE e o bucată din mine, din tine, din cei pe care îi iubești. e forță și fragilitate, e iubire, e neprihănire. e micul ciob de sticlă prin care să ne uităm un pic în noi, la noi, la cuvintele care ne înconjoară. la cuvintele astea multe pe care avem puterea să le schimbăm.



Laura Hîncu - Aur viu
   
“Aur Viu” este o promisiune pentru un viitor mai strălucitor, în care frumusețea și sustenabilitatea merg mână în mână. Este o expresie a speranței că, prin eforturile noastre colective, putem crea un impact pozitiv asupra planetei și asupra vieților celor care au nevoie de sprijin.
Materiale: Aur 24k Giusto Manetti Battiloro, mătase, sistem de iluminare și ventilatoare reciclate.  

 

Constantin Alexandru Marinete - A fost odată  

Lucrarea este începută de sculptorul Constantin Marinete-tatăl și finalizată de Constantin Alexandru Marinete - fiul.
„A fost odată” strălucea mândru și verde printre zecile de pietre și alte zeci de opere de artă din atelierul sculptorului Constantin Marinete. Asta până când „A fost odată” își dă seama că nu este decât o bucată de piatră ca oricare alta, uitată într-un colț de atelier. Zilele treceau, iar strălucirea pierea. Se apropiau sărbătorile de iarnă și Constantin își dădu seama că își petrecuse majoritatea timpului cu „familia” de la atelier, uitând pentru o vreme de bucuria sufletului său, familia de acasă. În mâhnirea lui, a decis că va trebui să le ofere, încă o dată, o parte din sufletul sau creația lui. S-a uitat în jur și, astfel, a descoperit cea mai frumoasă piatră din curtea atelierului. De fapt, nu era chiar așa. Dar el, artistul, așa o vedea. Pentru că el, artistul, a văzut sufletul pietrei. 
„A fost odată” stătea acolo ponosit, bătut de vânt și de praf. Constantin a văzut în el ceva ce nici măcar „A fost odată” nu mai vedea. A luat în brațe bucata de marmură verde și a spus: „Tu vei bucura sufletul copiilor! Tu vei fi cel mai frumos brăduț!” Și cu cel mai mare drag, alături de fiul său cel mare, Alexandru-Constantin, artistul a început să îl readucă la viață pe „A fost odată”. „A fost odată” știa deja că este în devenire. Va deveni ceea ce a visat mereu să fie. Dar zilele trecuseră, iar bătrânul artist obosise și mai mult. Constantin se duse să se odihnească. Nu se mai întoarse. 
„A fost odată un om care a crezut în mine”, își spuse în gând bucata de marmură verde.  „A fost odată” aștepta. Și la fel ca atunci, demult, când „A fost odată” își pierduse speranța, a apărut din nou Constantin. Era fiul bătrânului artist. Alexandru-Constantin, sculptor la rândul său, a realizat că moștenirea spirituală și visele nu trebuie niciodată pierdute. Și-a adus aminte de dorința neîmplinită a tatălui său, de a bucura un suflet de copil. Și astfel, Alexandru-Constantin și-a depus tot efortul și tot sufletul pentru a termina lucrarea începută alături de tatăl său. Bucata de piatră și-a primit strălucirea binemeritată, iar Alexandru mulțumirea sufletului. 
A fost odată … un brăduț... și oameni care au crezut în el.
 

Dimensiuni: 105X63X12 cm
Materiele: Marmură verde de Guatemala și marmură albă. 
   
 

Lemon Interior Design – BRADUL LEGO LIFE   
 

Conceptul are la bază inspirația pe care o găsim în copii, potențialul și unicitatea fiecăruia, caracteristici care se regăsesc în mod simbolic în fiecare piesă de Lego folosită pentru brad.
Asamblarea pieselor de Lego, care sunt la fel de diverse și diferite între ele, reprezintă o metaforă pentru diversitatea și individualitatea copiilor care ne inspiră în fiecare zi. Fiecare piesă are un rol important, similar cu contribuția fiecărui copil în frumusețea și diversitatea societății noastre. Fiecare element Lego este unic în felul său și se îmbină armonios cu celelalte, așa cum fiecare copil aduce o perspectivă unică și valoroasă în comunitatea noastră. 
Așa cum piesele Lego se completează reciproc în construcția finală, copiii pot să contribuie cu talentele și abilitățile lor variate, într-un mod complementar, pentru a crea o societate mai colorată și mai armonioasă.


Avem convingerea că fiecare copil are dreptul la o copilărie fericită și la oportunități egale în viață. Iar prin acest proiect, dorim să aducem în prim plan importanța sprijinului pe care îl putem oferi copiilor defavorizați sau aflați în situații dificile. Dorim să le transmitem că sunt importanți și că pot realiza lucruri mari, să îi încurajăm să-și descopere și să-și valorifice potențialul. Fiecare piesă a bradului reprezintă o poveste unică și fiecare copil este invitat să adauge propriile povești, contribuind la întregul tablou al potențialului lor nemărginit.
 

Dimensiuni: 200 x 150 cm
Materiale: piese de logo  

 

Endorphin Lab - Adonis Enache & Atelier Dual - Bradul cu Povești  

Acest brad nu este doar o creație festivă, ci un amalgam de povești deja scrise, împletite cu pasiune și dedicare. Fiecare ramură poartă în sine nu doar ornamente, ci întregi lumi și aventuri, având în gând speranța că va aduce lumină și zâmbete celor mai puțin privilegiați.
În acest colț al festivalului, ne propunem să nu oferim doar o priveliște frumoasă, ci să dăruim povești, emoții și magie. Bradul cu Povești reprezintă un simbol al generozității și solidarității, iar fiecare rădăcină a sa este ancorată în dorința de a face lumea mai luminoasă pentru fiecare suflet.
Vă invităm să vă pierdeți în povestea fiecărei crengi și să vă bucurați de magia sărbătorilor alături de noi. Fie ca lumina acestui brad să aducă căldură în inimile tuturor și să inspire compasiune și iubire în această sărbătoare a dăruirii.
 

Dimensiuni: 180 x 80 cm
Materiale: hârtie, lemn, metal  

 

  
Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora - Îngerul

Înger, îngerașul meu
Ce mi te-a dat Dumnezeu
Totdeauna fii cu mine 
Și mă-nvață să fac bine.
Eu sunt mic, Tu fă-mă mare
Eu sunt slab, Tu fă-mă tare
Peste tot mă însoțește 
Și de rele mă păzește.
 

Dimensiuni: 200 x 120 cm

 

UNTOLD CREATIVE TEAM – Metamorphosis 

În fiecare an, Crăciunul pare că întoarce o oglindă magică înspre fiecare dintre noi. Una care ne ajută să privim cu sinceritate în colțurile sufletului care pare că reușesc, cu dibăcie, să nu se facă la fel de prezente în restul timpului. E momentul în care, chiar și preț de un dialog interior, suntem sinceri cu noi înșine, alegem să fim mai buni și mai deschiși. Iar adevărata magie constă în faptul că această oglindă pare că ne conectează cu toți cei din jur, devenind mai prezenți: cu o mână de ajutor, o vorbă bună, un zâmbet, o îmbrățișare, cu orice ține de un limbaj pur al iubirii.
Bradul UNTOLD Metamorphosis vorbește despre renașterea acestor conexiuni dintre oameni, protejate ca prin magie de aripa unui Phoenix. O întoarcere la noi, la noi începuturi, la echilibru, o aducere aminte că apropierile dintre suflete aprind spiritul Crăciunului.
 

Dimensiuni: 160 x 90 cm 

 

Nicu Bocancea & Florăria Iris - Plânsul pădurilor

Manifest pentru pădurile copilăriei

Unde sunt pădurile de altădata? Unde sunt copiii care hoinăreau pe cărările misterioase și se aventurau în jocurile naturii printre brazii înalți și bogați? Ziua de azi găsește cu greu pădurile și copiii care să se bucure de ele. Însă ziua de mâine își va mai aminti ceva de frumusețea pădurilor și a jocurilor copilăriei printre brazi? Haideți să îi învățăm pe copii că brazii nu cresc în hipermarket sau în piețe și că înainte de a-i împodobi, trebuie să-i respectăm, să-i lăsăm în păduri și să avem grijă de ei! Haideți să le facem copiilor cunoștință cu natura, cu pădurea, cu brazii acolo unde ei cresc până ating cerul! Pentru ca ziua de mâine să mai aibă în ea ceva din frumusețea zilei “împădurite” și bogate în sens de ieri! #stoptaieriibrazilor #stopdistrugeriipadurilor

*Nicu Bocancea și Florăria Iris nu comercializează niciun brad tăiat, toți brazii împodobiți și vânduți în Florăriile Iris sunt creați crenguță cu crenguță de floriști, din crengile de la bază ale brazilor bătrâni, din dragoste pentru natură și grijă față de mediu.
     

Simona & Gabriel Gherasim - Gallantique Boutique – Îngeri păzitori pentru copii 

Brăduțul Gallantique spune povestea îngerilor care îi veghează zi de zi pe copii, cu grijă şi cu iubire infinită. Un înger pentru fiecare copil este, de fapt, scânteia pentru care luptăm. Uneori abia mai pâlpâie, încet, încet să se stingă, dar îngerii  veghează şi nu lasă întunericul să se răspândească. Împreună luptăm pentru educatia, sănătatea şi protecția copiilor vulnerabili. Fiecare copil merită şanse egale la viață, la fel cum îngerii au nevoie de aripi ca să îi poată veghea la tot pasul. Să nu tăiem aripile îngerilor pentru că atunci nici copiii nu vor mai putea visa. Participarea la Festivalul Brazilor de Crăciun reprezintă o şansă de a lupta cu întunericul şi cu încercările nedrepte cu care copiii se confruntă. Noi, echipa Gallantique Boutique, am construit bradul îngerilor, pur şi simplu precum sufletul copiilor, pentru că vrem să ținem în lumină copiii. Din lumină vor răsări speranţe, visuri, dorințe şi cu încredere le vom da copiilor posibilitatea să poată lupta pentru ele.
 

Dimensiuni: 205 x 100 cm 

 

Adela Pârvu 

Să-i îmbrățisăm și să-i ocrotim pe copii oferindu-le educație, dar și dragoste. Bradul nostru vine să simbolizeze acest lucru prin forma sa, dar și prin versatilitate. Cu baza mare, așezat pe podea, este un brad ce luminează calea copiilor, dar întors devine un candelabru ce luminează privirile și inimile celor care contribuie pentru binele copiilor. Îmbrățișare așadar pentru o viață bună împreună, ajutându-i pe cei vulnerabili de azi pentru a deveni puternicii și curajoșii de mâine.

Lucrarea este confecționată manual în atelierele Neon Lighting din Cluj-Napoca dintr-o structură metalică cu formă elicoidală și decorată manual cu sute de luminițe LED. Înălțimea de doi metri o face vizibilă de la distanță, atât în ipostaza de brad, cât și din cea de candelabru.

Dimeniuni: 200 cm

    
Mihai Popescu și Tino Mob & Twins Studio   

Un brad de Crăciun inedit, printat 3D, la dimensiuni mari, singurii din România cu acces la această imprimantă de mari dimensiuni. 
O invitație la comuniune, la petrecerea Sărbătorilor de iarnă solidari cu cei din jur, în spiritul bunei înțelegeri și al bucuriei simple și autentice. Personaj central al poveștilor de Crăciun, în jurul căruia se strâng mici și mari, deopotrivă, bradul transmite, totodată, încă un mesaj puternic, și anume responsabilitatea pe care o avem față de copiii noștri, față de natura pe care le-o lăsăm moștenire.

Dimensiuni: 280 X 120 cm
 



ARCHITECTURAL CHRISTMAS -  ANA MOHONEA DAIA & MARIA MOHONEA - Cheia Crăciunului

O cheie este un mijloc de a deschide sau de a închide un drum, o etapă, un proiect. De cele mai multe ori o cheie păzeste ce avem mai valoros. Cheia este un obiect atât de mic prin care putem oferi ceva important pentru fiecare dintre noi. O cheie reprezintă totodată speranța de a avea acces într-un loc, la un eveniment sau la o întâlnire ce ne poate modela viitorul. Anul acesta, Cheia Crăciunului este nădejdea de mai bine. Oferiți câte o cheie din multele aflate în puterea dumneavoastră. Să oferim copiilor o cheie pentru a face mai bun viitorul, pentru a păși cu încredere în anul ce vine! Crăciun luminat! 
Nu uitați să răsuciți cheia speranței și a dăruirii!
Proiect realizat în familie prin Architectural Christmas împreună cu Elena Larisa Daia.


 

Studium on Space, cu sprijinul Edenholz Residence - Forme cu fond  

Mizând pe transparență și onestitate, instalația reiterează întrunirea spiritelor dincolo de resurse și instrumente. Parte din viața de zi cu zi, parte din mundanul arhitectural, materialul folosit generează noi motive de exercițiu creativ, prilej al punerii în comun și al apropierii. Pornind de la un element cu rol funcțional, banal, produsul final ia forma a ceva prețios și anume timpul petrecut împreună în procesul creației. Ce este important atunci când vorbim de solidaritate și empatie comunitară se transpune în apropiere prin creativitate și, neașteptat, spontaneitate și unitate în viața de zi cu zi.

 

Arh. Roxana Dan & Lisa & Co. - Stare de spirit

Atenția este îndreptată către atmosferă și lumina interioară, căci sărbătorile ne reamintesc adevăratele valori pe care le căutăm. Realizată cu ajutorul unor resurse la îndemână, instalația sugerează importanța liniștii interioare, a comunității și a comuniunii. Oferind substrat și ansamblu în compoziție, lumina călăuzește privitorul către introspecție și căutare. Dorim să aducem mai aproape căldura sărbătorii, să celebrăm importanța fiecărei zile, căci prilejul de a fi împreună există necontenit la fiecare pas.


 

Diana Nicolaie & Ela Crăciun - holy spirit 
„Adevăratul spirit al Crăciunului strălucește în inimile noastre și ne luminează calea.”  

Multe dintre tradițiile noastre memorabile și de durată de Crăciun includ diferite tipuri de lumini – lumini pe copaci, lumini în și pe casele noastre, lumânări pe mesele noastre. Fie ca luminile frumoase din fiecare sezon de sărbători să ne amintească de Acela care este sursa tuturor luminilor. Luminile de Crăciun ne pot aminti că Isus Hristos este Lumina Lumii. De asemenea, ne pot aminti să fim lumini pentru alții și să-i ajutăm pe alții să vină la Hristos.
Lumina este cea care ne aduce energia pozitivă, de la interior către exterior și ne călăuzește calea. În perioada Crăciunului cu toții ne simțim mai protejați, îmbrățișați, iubiți de o forță divină  care ne dă puterea să mergem mai departe.
Bradul propus este realizat dintr-o placă de beton, creând antiteza între materialul rece folosit și lumina care aduce căldura și fericirea în sufletele noastre. Aripa simbolizează protecția și forța divină care face parte din această perioadă, a Sărbătorilor de Crăciun.
 

Dimensiuni: 160 x 100 cm
Iluminat cu bandă led, temperature 3000k.

 

Iulia Totoianu & Libris - Înfofolitu'   

Un „Așa, ca să nu răcești.” urmat de „Dar, mamăăă, îmi e caaaald…”, spus puțin chinuit de căldura în exces pe care o oferea fularul înfășurat în cinci rânduri în jurul gâtului, pus aproape peste ochi, înainte de a ieși la zăpadă; fără să știm, așa începeau cele mai frumoase amintiri din copilărie. De fapt, așa începeau doar pentru cei mai norocoși dintre noi. Pentru restul, fularul nu era pus, frigul nu era ținut în afară, iar gerul crăpa ușor orice năsuc fără adăpost și fără o mamă care să-l acopere. 
Bradul de anul acesta este simbolul grijii și a fost realizat cu gândul la copiii ale căror greutăți sunt mai mari decât orice cazemată sau furtună de zăpadă, decât orice bulgăre primit acolo unde fularul nu ajunge și nu acoperă micile fețe înghețate. Înfofolitu’ este prietenul copiilor nemângâiați și are câte un fular pentru orice micuț care nu cunoaște căldura, confortul și siguranța oferite de părinți. A fost creat ca să țină la căldură sufletele „neînfofolite” cu iubire ale celor mici. 
 

Dimensiuni: 160 x 100 cm 


 
 

Summer Well Creative Lab x Kaustik - Xmas Tree Dreaming of Summer  

O creație unică și fantezistă care aduce sărbătorilor de iarnă din magia zilelor fierbinți de vară. Acest brad de Crăciun extraordinar, în fomă de cactus, vă invită să experimentați sezonul festiv al sărbătorilor într-o nouă cheie. Admirând "Xmas Tree Dreaming of Summer" aproape că simțiți căldura soarelui. Acest brad nu este doar un obiect decorativ festiv, ci și un simbol al spiritului sărbătorilor care transcende granițele tradiționale. 
Dimensiuni: 170 x 100


 

Smiley & HaHaHa Production – Bradul de ACASĂ  

Într-o lume în care adulții se luptă încontinuu, este datoria noastră, a OAMENILOR, să protejăm și să salvăm viitorul. 
Anul acesta, Smiley și HaHaHa Production vă propun o instalație care vorbește întocmai despre puterea și frumusețea gestului de a salva și proteja copiii.
Transformată într-un cântec ce amintește de cutiile muzicale, piesa „Acasă” ține confort brăduțului natural, protejat de o piramidă transparentă, reprezentând grija de care suntem datori noilor generații. 
Brăduțul natural își caută casă, un ACASĂ. Poate fi plantat într-un „safe space” creat de OAMENII pentru un viitor mai bun.
Dimensiuni: 180 x 70 cm

Ovidiu Buta și Mara & Tom – Let it Play   

Un brad de poveste, cu un mesaj clar. Conceptul are la bază  ideea că jocurile copilăriei și ceea ce fac ele cu adevărat  pentru un copil sunt extraordinar de importante: îl ajută să fie mai încrezător, creativ și curios. Creativitatea nu este doar apanajul geniilor sau artiștilor. Dimpotrivă, este un suport esențial pentru orice proces de învățare și dezvoltare și formează adultii de mai târziu. Practic, despre oricine care găsește cu ușurință soluții și rezolvări inedite sau variate la probleme obișnuite se poate spune că este o persoană creativă. Iar noi, Ovidiu Buta și Mara & Tom, credem că pentru a reuși în viață trebuie să începi prin a învăța să te joci.
Joaca deschide lumea!
Dimensiuni: 240 x 90 x 40
 

Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea - Sunete magice de Crăciun

Era o imagine de poveste, totul era acoperit de zăpadă, însă ceva nu era în ordine, în lumina lunii, îngerul observă un sat uitat de lume, în care oamenii erau triști, nu puteau să se bucure de frumusețea sărbătorilor de iarnă, se gândeau că nu le pot oferi cadouri copiilor. Atunci îngerul, care veghea de sus s-a gândit cum să îi ajute, oare ce putea face ca să bucure pe toată lumea? S-a gândit puțin și apoi sunete magice au început să se audă peste sat, cânta atât de frumos încât pe chipurile oamenilor au apărut zâmbete. Sunetele s-au lăsat încet pe pământ și în centrul satului a apărut cel mai frumos brad. Sătenii s-au adunat în jurul bradului și au început să cânte, să danseze, erau fericiți, și-au dat seama că magia Crăciunului înseamnă să fie împreună, să râdă și să împartă ce au cu cei din jur.
Dimensiuni: 190 x 100 cm
Materiale: instrumente muzicale, decorațiuni de Crăciun. Bradul vine însoțit de tablouri pictate de copii, care se vor oferi licitatorilor. 

 

 


 

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Galeria Brazilor, Ediția 2021

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

Citește mai mult

Galeria Brazilor, Ediția 2020

Într-un format tehnic hibrid fără precedent, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să aducă împreună artiști, designeri, companii și susținători, pentru a restabili dreptul la educație al copiilor vulnerabili, dramatic afectați de criză.

Citește mai mult

Galeria brazilor, ediția 2019

Ediția 2019 a Festivalului Brazilor de Crăciun a avut loc în data de 12 decembrie la Stejarii Country Club și a strâns fonduri pentru educația școlară a 5.000 de copii, beneficiari ai programelor Școală după Școală.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE