Skip to main content
26371c99-a57c-4938-9fa4-a47d4b99de85.jpg.webp

2022

Decembrie

23 decembrie 2022: La capătul a zece luni de război care a dislocat milioane de copii din Ucraina, Salvați Copiii România demarează o campanie de conștientizare publică și spune poveștile câtorva dintre acești copii, pentru ca ororile prin care au trecut să fie știute și înțelese. Sunt copii care și-au abandonat casele, școlile și, în majoritatea cazurilor, tații. Unii dintre aceștia au murit.
Citește mai mult

19 decembrie 2022: România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.
Citește mai mult

16 decembrie 2022: Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, lansează o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, cu privire la modificările legislative adoptate în 2022, de natură a facilita realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești.
Citește mai mult

14 decembrie 2022: România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020; mai mult însă, sunt județe unde rata mortalității infantile este și de peste trei ori mai mare decât media din UE: astfel, mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuți vii, în județul Satu Mare, și la 10 la mie, în județul Tulcea, arată datele INS pentru anul 2020. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra disparităților mari dintre județele țării și face un apel pentru dotarea urgentă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.
Citește mai mult

12 decembrie 2022: În România, cuantumul cheltuielilor pentru învățământ din totalul cheltuielilor publice generale, potrivit INS, este de doar 12,1%, în 2020, față de 14,1%, în 2019. Alocările bugetare pentru educație au fost, în 2019, de 3,16% (versus, 4,7% media UE 27), fiind cele mai scăzute din întreaga Uniune. Țara noastră se confruntă cu o intensitate record a sărăciei educaționale în rândul copiilor, exprimată prin sărăcie (41,5%) și analfabetism funcțional (43%), și, cu toate acestea, nivelul alocărilor resurselor financiare rămâne extrem de modest. În schimb, țări în care aceste probleme nu au nicidecum aceeași intensitate prioritizează cu responsabilitate educația: Suedia – 7,06%, Belgia – 6,25%, Finlanda – 6,06%, Cipru – 5,24%, Polonia – 4,67%, Slovenia – 4,61% sau chiar Bulgaria – 4,20%.
Citește mai mult

10 decembrie 2022: Festivalul Brazilor de Crăciun a avut o misiune ambițioasă la cea de-a 22-a ediție: garantarea accesului la educație pentru copiii aflați în risc fie din cauza sărăciei, fie din cauza războiului din Ucraina, care a dislocat milioane de copii și i-a obligat să se refugieze departe de casele și școlile lor. Cei 20 de brazi licitați în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, au obținut astfel fonduri totale record, în valoare de 820.000 euro.
Citește mai mult

5 decembrie 2022: Copiii români au fost cei mai vulnerabilizați de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulți a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat. Salvați Copiii România atrage atenția asupra fenomenului cronic al sărăciei educaționale: procentul adolescenților români necuprinși în educație este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, și urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) și la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizați de război, nevoiți să-și abandoneze casele din Ucraina și să se refugieze în România.

În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2022 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și ale războiului și dedică cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educație al acestor copii.
Citește mai mult

Noiembrie

29 noiembrie 2022: Organizația Salvați Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă în judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş, în contextul în care rezultatele  unei analize realizate în acest an, pe un eşantion de 719 copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programului de sprijin al Salvaţi Copiii, arată impactul pozitiv al programului, atât în ceea ce priveşte stările emoţionale, cât şi performanţele şcolare ale copiilor: relaţiile copiilor cu ceilalţi colegi de clasă sunt descrise ca bune, fără dificultăți în cazul a 80% dintre ei, iar performanțele școlare s-au îmbunătățit pentru 58% dintre copiii din program.
Citește mai mult

28 noiembrie 2022: Organizația Salvați Copiii România a inaugurat la București Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor.

Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune educațională pentru acești copii, dezvoltând programe de tip after-school în 13 școli, unde copiii studiază cu pedagogi ucraineni, potrivit programei din țara lor și învață limba română.
Citește mai mult

23 noiembrie 2022: În 54,7% dintre școlile unde învață și elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), consilierul școlar vine doar săptămânal/ocazional, în vreme ce 44,3% beneficiază de serviciile unui consilier școlar permanent.
 
Pentru a sprijini din punct de vedere educaţional şi social copiii din familii defavorizate socio-economic şi copiii cu cerinţe educaţionale speciale, din anul 2020 Salvaţi Copiii derulează 7 programe locale, în judeţele Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Giurgiu, Vaslui şi municipiul Bucureşti, prin proiectul O şcoală pentru fiecare.
Citește mai mult

21 noiembrie 2022: Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice.
Citește mai mult

17 noiembrie 2022: Ajuns la cea de-a 22-a ediție, Festivalul Brazilor de Crăciun va pleda pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât și din cauza războiului, care a dislocat deja milioane de copii din Ucraina, nevoiți să se refugieze în țările vecine, inclusiv în România. Astfel, cei 22 de brazi unicat, la care lucrează de zor designerii care au intrat în acest an în echipa celui mai mare eveniment de caritate al anului, vor fi licitați în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. Numai la ediția din 2021, au fost colectate fonduri de peste 764.000 de euro.
Citește mai mult

14 noiembrie 2022: Copiii care s-au refugiat din Ucraina pentru a trăi în Europa se confruntă cu probleme de sănătate mintală, mai mult de unul din doi copii intervievați simțindu-se neliniștit sau îngrijorat în legătură cu viitorul său, potrivit unui nou raport al Save the Children. Raportul, intitulat "Aceasta este viața mea și nu vreau să irosesc niciun an din ea: Experiențele și bunăstarea copiilor care fug din Ucraina", se bazează pe sondaje, grupuri de discuții și conversații cu peste 1.000 de copii refugiați și cu cei care îi aveau în grijă din șapte țări europene: Finlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia.

Jumătate dintre copiii intervievați au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani. 
Citește mai mult

7 noiembrie 2022: Mai mult de opt din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii, potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii.

Datele Analizei situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și Analizei privind situația gravidelor din comunități defavorizate au fost făcute publice astăzi, 7 noiembrie, în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii România și Senatul României la care au participat reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății Republicii Moldova, Senatul României, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Cancelaria Prim-Ministrului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Citește mai mult

3 noiembrie 2022: România și Republica Moldova sunt țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul MSD, a pus la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 de Euro către Asociația Sănătate pentru Tineri din Chișinău, în vederea întăririi capacității rețelei de specialiști Youth Klinic (centre de sănătate prietenoase tinerilor) de a furniza servicii medicale și psiho-sociale prin servicii mobile. 
Citește mai mult

Octombrie

28 octombrie 2022: Sărăcia și accesul inegal la educație îi expune pe copiii vulnerabili excluziunii educaționale: Salvați Copiii România în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bustuchin implementează proiectul: Parteneriat pentru comunități educaționale prietenoase în Bustuchin (POCU/987/6/26/154649), care are ca scop dezvoltarea unui model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii
Citește mai mult

27 octombrie 2022: Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creșterea mortalității infantile, capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană.  Organizația Salvați Copiii a accelerat programul de combatere a mortalității infantile și duce la  Spitalul Orășenesc Târgu Bujor (Galați) aparatură medicală complexă, constând în: incubator neonatal, monitor funcții vitale pentru nou-născuți, pulsoximetre profesionale pentru nou-născuți și copii și pompă volumetrică cu bibliotecă de medicamente.
Citește mai mult

25 octombrie 2022: Potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în anul 2021 au fost înregistrate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 173 de băieți și 1.176 de fete, dintre care 502 în mediul urban și 847 în mediul rural. În 1.041 dintre cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, iar 865 cazuri au fost închise. În total, în anul 2021 s-au înregistrat 1.349 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, față de 1.045, înregistrate pe parcursul anului 2020.
Citește mai mult

22 octombrie 2022: România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, mai mult decât adulții (34,5%), fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. 

Pentru a preveni și corecta abandonul școlar, Organizația Salvați Copiii România lucrează direct în comunitățile vulnerabile și a dezvoltat un model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, model ce va fi aplicat, în parteneriat cu Școala Gimnazială comuna Fărcașele, în cadrul proiectului POCU/987/6/26/154638 dedicat elevilor din învățământul primar și gimnazial din comuna Fărcașele, județul Olt.
Citește mai mult

18 octombrie 2022: Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România: datele centralizate de Salvați Copiii, în urma unei anchete realizate în rândul copiilor, arată că 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață, 73% în clasa în care învață, iar în grupul de prieteni 45%.
Citește mai mult

17 octombrie 2022: Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creșterea mortalității infantile, capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii accelerează programul de combatere a mortalității infantile și anunță o investiție majoră, de un milion de euro, în 45 de secții de neonatologie de gradul 1 și 2 din 28 de județe ale țării.  
Citește mai mult

17 octombrie 2022: Unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice oficiale; astfel, dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete cu vârsta sub 15 ani, în vreme ce 17.366 de adolescente care au devenit mame au vârsta între 15-19 ani. Județul Brașov ocupă a treia poziție pe țară, în clasamentul mamelor adolescente: aici, 762 de adolescente au născut în anul 2020.
Citește mai mult

11 octombrie 2022: Salvați Copiii salută adoptarea proiectului de lege „Fără prădători de copii pe buletinele de vot” de către Parlamentul României, care a fost modificat și extins la toate categoriile de infractori, proiect generat de propunerea legislativă inițială a organizației prin care persoanele care au comis infracțiuni împotriva vieții copiilor, viol, pornografie infantilă, trafic de copii, rele tratamente ori altele nu mai pot candida pentru funcții publice.
Citește mai mult


Septembrie

30 septembrie 2022: România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, mai mult decât adulții (34,5%), fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.  
Citește mai mult

23 septembrie 2022: România s-a confruntat în prima jumătate a anului 2022 cu un record de cereri de azil; astfel, s-au depus 7.525 de cereri de azil, dintre care 4.359 de cereri au fost depuse de cetățeni ucraineni. Dintre toate cererile de azil depuse în prima jumătate a anului 2022, 1.997 au fost depuse de minori – 1.504 copii cu vârsta între 0-13 ani și 493 de copii cu vârsta între 14-17 ani.


22 septembrie 2022:  Părinții unui copil care nu a supraviețuit unei forme agresive de cancer au decis să doneze fondurile strânse pentru tratamentul acestuia pentru ca alți copii bolnavi să aibă cât mai repede după diagnostic șansa unui tratament adecvat. Astfel, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași, cu susținerea Organizației Salvați Copiii, va fi dotat cu un aparat pentru mixarea citostaticelor, în valoare de 120.000 de euro (fonduri provenite integral din donațiile făcute pentru salvarea lui Călin Mihai), primul de acest fel din România.
Citește mai mult

16 septembrie 2022: Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la alegerile parlamentare din 2020, cea mai scăzută prezență înregistrată la scrutinele din ultimii ani (date BEC). Astfel, dintre cele 4.662.066 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, potrivit listelor Biroului Electoral Central, doar 1.183.680 au votat la ultimele alegeri legislative. 
Citește mai mult

14 septembrie 2022: Organizația Salvați Copiii România condamnă eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, în condițiile în care inechitatea sistemului de educație și abandonul școlar au devenit cronice.
Citește mai mult

09 septembrie 2022: Peste 100 de copii ucraineni, care se refugiază din calea războiului în România, au marcat, luni, deschiderea anului școlar, după ce au fost incluși în programul Școală după Școală, derulat de Organizația Salvați Copiii România în cadrul Școlii nr. 73 “Barbu Delavrancea” din București. Copiii, cu vârste de ciclu primar, au cântat imnul Ucrainei, în vreme ce colegi români au intonat imnul României, pentru a transmite astfel un mesaj de solidaritate.
Citește mai mult

August

30 august 2022: Aproape trei sferturi (73%) dintre copiii ucraineni care se află în România și-au continuat educația la distanță, urmând online programa din Ucraina, 7% dintre aceștia și-au întrerupt complet educația, în vreme ce 6% au frecventat școlile românești, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene și cu profesori din țara de origine, doar 1% fiind înscriși ca audienți în sistemul românesc de educație.
Citește mai mult

24 august 2022: Orice formă de acoperire a nevoilor școlii cu banii părinților ar trebui interzisă expres prin legea educației, consideră 39% dintre persoanele (cadre didactice, părinți, elevi) care au răspuns întrebărilor din cadrul consultării online derulate de Organizația Salvați Copiii România, în vreme ce tot 39% spun că decizia trebuie lăsată la latitudinea părinților.
Citeste mai mult 

​18 august 2022: Salvați Copiii, în parteneriat cu PEPCO România, derulează o campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil
Citeste mai mult 

16 august 2022: Amenințarea cu violența fizică, umilirea, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România: datele centralizate de Salvați Copiii România
Citeste mai mult 

​10 august 2022: Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, derulează activități de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanței de vară
Citeste mai mult 

08 august 2022: Salvați Copiii a organizat un transport umanitar cu 1.200 de ghiozdane echipate cu rechizite pentru copiii ucraineni
Citeste mai mult 

3 august 2022: Salvați Copiii deschide cel de-al treilea centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina
Citeste mai mult 

Iulie 

28 iulie 2022: Salvați Copiii a modernizat și dotat secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Gheorgheni, necesară tratării patologiei pediatrice în județul Harghita
Citeste mai mult 

​27 iulie 2022: Salvați Copiii România dotează Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș cu un dispozitiv ECMO performant (cord-plămân artificial), care poate fi folosit post  intervenții chirurgicale cardio-vasculare pediatrice
Citeste mai mult 

​25 iulie 2022: Legea Educatiei Salvati Copiii cere reintroducerea a burselor de studiu, fara examen de admitere la licee
Citeste mai mult 

13 iulie 2022: Eva și Zlata, surorile gemene care au fugit din Odesa, cu mama lor. Salvați Copiii România deschide la Iași primul Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina
Citeste mai mult 

​12 iulie 2022: Unu din trei elevi români a rămas în urmă cu materia școlară, în ultimii doi ani, în vreme ce rata de participare la educație timpurie a scăzut. Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială și deschide, pentru cel de-al 25-lea an, Grădinițele estivale
Citeste mai mult 

​05 iulie 2022: Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani beneficiază de aparatură medicală în valoare totală de aproape 900.000 lei, constând în 41 de echipamente performante: 2 aparate de ventilație, 6 monitoare, 8 blendere de aer, 1 hotă filtrantă cu flux de aer laminar, 6 lămpi de fototerapie, 15 injectomate, 1 Kit complet  de resuscitare neopuff, 2 aparate de ventilație CPAP - pentru a le asigura celor mici un tratament adecvat.
Citește mai mult

​04 iulie 2022: Mame minore: 719 adolescente din județul Iași au devenit mame în 2020. Caravana Salvați Copiii - Sănătate pentru fiecare comunitate ajunge la Iași
Citeste mai mult 


Iunie

29 iunie 2022: Viktoria, fetița din Ucraina care a inventat o poveste cu îngeri, pentru a face față traumei. Salvați Copiii România deschide în Galați primul Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina
Citeste mai mult 

27 iunie 2022: Educația nedreaptă: Sunt disparități mari între județe, elevii din rural au de trei ori mai puține medii de trecere la examenele naționale față de cei din urban și peste 10% dintre elevii de clasa a VIII-a nu s-au înscris la examene
Citeste mai mult 

15 iunie 2022: Două treimi dintre familiile cu copii din Ucraina aflate în România au nevoie de acces la servicii medicale. Copiii ucraineni resimt acut frica de război, chiar și de departe, și vor să se poată întoarce la casele lor
Citeste mai mult 


03 iunie 2022: Starea copilului în România: Unul din doi copii e supus unei forme de abuz, 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE. 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România
Citeste mai mult 

01 iunie 2022: Starea copilului în România: Unul din doi copii e supus unei forme de abuz, 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE. 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România
Citeste mai mult 

Mai

25 mai 2022: Peste 7.500 de sesizări privind copiii dispăruți, în decurs de un an, cei mai mulți copii au peste 14 ani
Citeste mai mult 

19 mai 2022: Salvați Copiii România finalizează încă un proiect de dotare cu echipamente medicale a șase unități medicale din cinci județe, în valoare totală de 300.000 euro
Citeste mai mult 

17 mai 2022: Copiii expuși la fake news dezvoltă anxietate: Aproape jumătate dintre copiii cu vârsta între 8 și 17 ani verifică uneori, rar sau deloc informațiile găsite pe internet
Citeste mai mult 


09 mai 2022: Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).
Citeste mai mult 

07 mai 2022: Salvați Copiii România demarează campania pentru dotarea Secției de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri a Spitalului  Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, la Semimaratonul București
Citeste mai mult 


Aprilie

26 aprilie 2022: La doar câteva zile după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia și-a luat fiica și a trecut granița în România. Poveștile mamelor din Ucraina, în lupta de a-și salva copiii
Citeste mai mult 

19 aprilie 2022: A fugit din Ucraina și a născut prematur la Botoșani. Numărul nașterilor premature a crescut în Ucraina, femeile însărcinate ajung în România într-o stare vulnerabilă
Citeste mai mult 

12 aprilie 2022: Salvați Copiii România trimite un transport umanitar în Republica Moldova, pentru mamele și copiii care s-au refugiat din Ucraina
Citeste mai mult 

5 aprilie 2022: Școala după pandemie (SONDAJ): Cei mai mulți elevi români fac meditații, au nevoie de ajutor suplimentar la școală și se simt extenuați. Doar 1 din 3 elevi din clasa a VIII-a se consideră pregătit pentru Evaluarea Națională
Citeste mai mult 

4 aprilie 2022: Povestea lui Iuri, copilul care și-a pierdut ambii părinți în război și a ajuns singur în România - Care este procedura pentru copiii neînsoțiți, care intră în România din Ucraina 
Citeste mai mult 

Martie

31 martie 2022: Abuzul asupra copilului: în primele nouă luni ale anului 2021 s-au înregistrat 11.903 cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, din care 1.019 sunt cazuri de abuz sexual 
Citeste mai mult »

24 martie 2022: Cei nouă copii care fug de război. Povești ale mamelor care ajung din Ucraina la Vama Isaccea, pentru a-și salva copiii
Citeste mai mult »


19 martie 2022: Un copil din Ucraina a fost nevoit să fugă pentru a doua oară dintr-o țară aflată în război. În total, 528 de copii din Ucraina au ajuns neînsoțiți în România
Citeste mai mult »

14 martie 2022: 100.000 de copii instituționalizați sunt în risc de a fi lăsați în urmă, în Ucraina bombardată - Salvați Copiii România atrage atenția asupra riscurilor la care sunt supuși copiii refugiați 
Citeste mai mult »

9 martie 2022: Organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială Bucureşti, a amenajat la Gara de Nord un spațiu prietenos pentru copiii care se refugiază din Ucraina
Citeste mai mult »

8 martie 2022: Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității serviciilor psihologice pentru copiii refugiați 
Citeste mai mult »

5 martie 2022: O mamă, un copil și o valiză: Mamele și copiii din Ucraina au nevoie de sprijin, la punctele de frontieră și în centrele de refugiați. Povestea Taniei
Citeste mai mult »

3 martie 2022: 8827 Salvez: Salvați Copiii România lansează Fondul de asistență umanitară pentru copiii refugiați din Ucraina
Citeste mai mult »


2 martie 2022: Frontiera mamelor și copiilor: Aproape 1.200 de copii refugiați și mamele lor au primit asistență umanitară la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina
și în Centrele de refugiați
Citeste mai mult »


Februarie

28 februarie 2022: Echipele Salvați Copiii România au acordat asistență umanitară pentru 350 de copii și familiile lor, în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiulești și Isaccea. Mulți au nevoie de sprijin psiho-emoțional
Citeste mai mult »

26 februarie 2022: Salvați Copiii România acordă asistență umanitară pentru copiii și familiile lor, care se refugiază din Ucraina în România
Citeste mai mult »


21 februarie 2022: Salvați Copiii România dotează cu un turn de artoscopie 4K, în valoare de 113.169 euro, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”
Citeste mai mult »


14 februarie 2022: Puțin peste 25% dintre românii care puteau să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pentru cauze sociale au ales să o facă. Restul au lăsat banii la îndemâna statului.
Citeste mai mult »

8 februarie 2022: STUDIU: O treime dintre copii afirmă că au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet, în mod intenționat. A scăzut vârsta la care copiii accesează internetul.
Citeste mai mult »

2 februarie 2022: Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii doi ani, județul Satu Mare are o rată a mortalității copiilor de sub un an de 5 ori mai mare decât municipiul București - Salvați Copiii întărește programul de dotare și reabilitare a maternităților și secțiilor de pediatrie.
Citeste mai mult »


Ianuarie

24 ianuarie 2022: 76% dintre copii sunt certați la școală, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii
- Salvați Copiii extinde programul ”Să fim prieteni – Fără bullying” în 15 grădinițe
Citeste mai mult »

18 ianuarie 2022: Dezbatere Salvați Copiii România: Ce înseamnă Valul 5 pentru copii și spitale, ce repercusiuni poate avea boala și cum protejăm școlile
Citeste mai mult »

10 ianuarie 2022: STUDIU: Cei mai mulți copii români (67%) sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră. România, percepută mai puțin responsabilă decât alte țări, în lupta contra schimbărilor climatice. 
Citeste mai mult »

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE