Decembrie
22 decembrie 2023: România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, mai mult decât adulții (34,5%)[1], fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
În ianuarie 2021, peste 286.150 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2019/2020 a fost de 1,3%, ceea ce înseamnă aproximativ 20.878 de elevi.
Pentru a preveni și corecta abandonul școlar, Organizația Salvați Copiii lucrează direct în comunitățile vulnerabile și a dezvoltat un model integrat de stimulare a participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, model ce a fost aplicat, în parteneriat cu Școala Profesională ”Constantin Argetoianu”, în cadrul proiectului POCU/987/6/26/154649 dedicat elevilor din învățământul primar, gimnazial și secundar superior din comuna Argetoaia, județul Dolj.
Citește mai mult
21 decembrie 2023: România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii, mai mult decât adulții (34,5%)1, fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
Citește mai mult
19 decembrie 2023: La doar 550 de grame, doi copii care au împărțit același salon de terapie intensivă au învățat să respire singuri și vor putea merge acasă. Medicii au reușit să opereze o fetiță de doar 540 de grame și aparatura medicală performantă i-a susținut funcțiile vitale, până când a început să respire și să mănânce, ca orice nou-născut.
Organizația Salvați Copiii România vă spune poveștile lui Ivan, Ionuț, Mirela, Alexandra, Virgil și Ioana, născuți cu prematuritate severă, și a curajului lor de a trăi: aparatura medicală de ultimă generație pe care o aveau maternitățile unde au venit pe lume a făcut diferența între reușită și dramă.
Citește mai mult
15 decembrie 2023: 34% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Vest Oltenia provin din județul Vâlcea și 17% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Regiunea Vest provin din județul Hunedoara.
Citește mai mult
15 decembrie 2023: 34% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Reginea Sud-Vest Oltenia provin din județul Vâlcea și 17% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Reginea Vest provin din județul Hunedoara.
15 decembrie 2023: Jumătate (50%) dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din județele Vrancea şi Galați.
Citește mai mult
15 decembrie 2023: Aproape o treime (28%) dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est provin din județele Tulcea şi Constanţa. .
Citește mai mult
15 decembrie 2023: Peste 38% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Vest provin din județele Olt şi Dolj. La nivel național, unu din șapte copii din România - 536.000 de copii în cifre absolute - are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. Statisticile oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care reflectă numărul copiilor aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, arată că 6,3% dintre aceşti copii sunt din Regiunea Sud-Vest
Citește mai mult
13 decembrie 2023: Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu” din București, cea mai mare unitate medicală de pediatrie din țară, vor putea trata cazurile complicate de scolioză la copii, după ce Organizația Salvați Copiii România a dotat spitalul cu cel mai performant sistem de navigație chirurgicală din domeniu - sistem de Navigație Nav3i cu instrumente optic active - în valoare de 1.332.800 lei. O scolioză gravă se tratează doar prin intervenție chirurgicală și la „Grigore Alexandrescu” ajung în medie 50 de cazuri /an care necesită intervenție de specialitate.
09 decembrie 2023: Cu o miză ambițioasă pentru cea de-a 23-a ediție, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să adune fonduri de un million de euro, pentru restabilirea dreptului egal la educație pentru copiii aflați în risc sever de sărăcie și excluziune socială. Cei 22 de brazi licitați în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, vor asigura astfel sprijin socio-educațional pentru 16.000 de copii. Cei mai râvniți doi brazi au reușit să fie ofertați contra sumei de 140.000 de euro. Ancheta Salvați Copiii România arată că 95% dintre familiile care se confruntă cu sărăcia nu mai au bani de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii.
În cadrul Galei Festivalului Brazilor de Crăciun, brazii concepuți și donați de către designeri și artiști recunoscuți din România au fost licitați cu sume cuprinse între 10.000 și 140.000 de euro, de companiile care și-au asumat rolul de actori majori ai responsabilității sociale. În total, suma strânsă a fost de un million de euro din licitația brazilor, vânzarea biletelor de tombolă și sponsorizări.
06 decembrie 2023: Decalajul dintre cei mai vulnerabili elevi și cei mai avantajați a crescut cu aproape un an de școală, între 2018 și 2022, potrivit rezultatelor PISA (PISA 2022 – Volume 1)[1]. Creșterea decalajului a fost generată atât de o scădere a performanței elevilor săraci (-11 puncte), cât și de o îmbunătățire a performanței elevilor avantajați (+13 puncte). Mai mult, analizând performanțele scăzute la matematică (sub nivelul 2), în cazul României, observăm o diferență masivă între procentul elevilor dezavantajați din punct de vedere socioeconomic în comparație cu cei din sfertul cel mai avantajat (peste 50 pp – calculat ca ”% elevi dezavantajați cu performanță scăzută - % elevi avantajați cu performanță scăzută).
02 decembrie 2023: Pentru a 23-a ediție succesivă, Festivalul Brazilor de Crăciun își deschide porțile și aduce pe scenă 22 de creații unicat, brazi cu poveste, care vor fi licitați în seara de Gală din 8 decembrie, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. La ediția din 2022, s-au strâns fonduri de peste 800.000 de euro, patru brazi reușind performanța de a fi adjudecați cu peste 50.000 de euro fiecare. Organizația Salvați Copiii România spune poveștile celor 22 de brazi unici, care vor asigura fondurile necesare accesului la educație pentru cei mai vulnerabili dintre noi: ancheta organizației arată că 95% dintre familiile care se confruntă cu sărăcia nu mai au bani de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. De-a lungul celor 22 de ediții anterioare au fost colectate fonduri în valoare de peste 8 milioane de euro: 211.127 de copii din medii sociale vulnerabile au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională.
Noiembrie
29 noiembrie 2023: Desi doar 14% dintre copii au recunoscut ca au practicat jocuri de noroc pe bani, impactul fenomenului este mult mai amplu, 40% dintre ei mentionand ca au prieteni implicati in astfel de activitati, conform celei mai recente anchete sociologice realizate de Salvati Copiii. Cu atat mai ingrijorator este faptul ca majoritatea copiilor care au recunoscut ca participa la astfel de jocuri au acces la agentii specializate, incalcand astfel legislatia care interzice accesul in agentiile de jocuri de noroc pana la varsta de 18 ani.
Accesul minorilor la jocurile de noroc e posibil, fie din neglijenta, fie din dorinta angajatilor acestor agentii de a creste profiturile, ignorand astfel impactul negativ profund pe care il au jocurile de noroc asupra copiilor.
Aceasta problema subliniaza necesitatea unei monitorizari mai atente a acestor agentii, o limitare a expunerii copiilor la publicitatea acestor practici si adoptarea urgenta a proiectului de lege care prevede o distanta minima de 300 de metri intre spatii in care se practica jocurile de noroc si unitatile de invatamant.
27 noiembrie 2023: Criza costului vieții a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integrați în programele educaționale ale Organizației Salvați Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte pentru copii. Astfel, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunțe la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvați Copiii România.
În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și dedică cea de-a 23-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susținerea educației copiilor vulnerabili.
Evenimentul este organizat, pentru al 3-lea an consecutiv, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României.
20 noiembrie 2023: Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele / ecografiile / consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban - 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
16 noiembrie 2023: În urma solicitărilor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a decis dotarea de urgență a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă, de necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro. Astfel, cu susținerea clienților Libris, medicii vor avea la dispoziție aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după nașterea copilului, dar și care să le permită stabilizarea și ținerea în viață a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară.
09 noiembrie 2023: Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, desfășoară programul Să fim prieteni - Fără Bullying - un program de prevenire a bullying-ului, cu o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca - în 60 de grădinițe din București și din țară. 600 de specialiști din grădinițe - educatori, directori și consilieri - au fost deja formaţi să utilizeze metodologia programului și, pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, vor lucra cu 8.800 de copii preşcolari şi cu părinţii acestora pentru a crea comunităţi educaţionale incluzive şi sigure şi a-i ajuta pe copii să aibă relaţii pozitive. Studiul preliminar* efectuat în cadrul programului arată că 78% dintre educatori trebuie să gestioneze situații de bullying la grupă și 35% dintre educatori au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace.
01 noiembrie 2023: În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.
Octombrie
31 octombrie 2023: Majoritatea cazurilor cu arsuri peste 20% din suprafața corpului care ajung la Secția Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” provin din toate județele țării, doar 10-12% fiind din regiunea București - Ilfov. Pentru a optimiza intervenția medicală, Salvați Copiii România dotează secția, singura din țară care îngrijește cazurile de arsuri extensive la copii, cu aparatură medicală de ultimă generație. Totodată, vor fi dotate și Secția ORL și cea de Terapie Intensivă Neonatală ale spitalului, investiția totală fiind de 120.000 euro.
24 octombrie 2023: La nivelul lunii decembrie 2022, în România erau 79.720 de copii identificați oficial cu C.E.S. și având certificat de handicap, potrivit datelor ANPDCA. Organizația Salvați Copiii România a prioritizat de-a lungul timpului programul de integrare socio-educațională a copiilor vulnerabili, fie că sunt copiii aflați în situații de risc social, fie că sunt copiii cu cerințe educaționale speciale. Astfel, pentru a sprijini din punct de vedere educaţional şi social copiii din familii defavorizate socio-economic şi copiii cu cerinţe educaţionale speciale, din anul 2020 Salvaţi Copiii a derulat șapte programe locale, în judeţele Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Giurgiu, Vaslui şi municipiul Bucureşti, prin proiectul O şcoală pentru fiecare.
20 octombrie 2023: Din totalul de 1.485 de abuzuri sexuale asupra copiilor, au beneficiat de consiliere juridică/asistenţă 591 de copii, iar de consiliere psihologică 1.135 de copii, în 121 dintre situații a fost nevoie chiar de servicii de psihoterapie. Potrivit datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în anul 2022 au fost înregistrate 17.175 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 1.912 au fost abuzuri fizice, 2.089 au fost abuzuri emoționale și 1.485 au fost abuzuri sexuale.
Citește mai mult
11 octombrie 2023: 16 unități medicale - secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie din 12 județe ale țării - vor fi dotate cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuților, în cadrul ediției a doua a programului „Împreună din prima zi”. Investiția este de 1,5 milioane de euro. Datorită echipamentelor donate, nou-născuții cu probleme majore vor putea primi îngrijire adecvată, fără a se pierde timp vital prin căutarea unor soluții de transfer la spitalele care au aparatura necesară.
Numărul total al spitalelor dotate prin programul “Împreună din prima zi” se ridică la 60, iar investiția totală este de 2,5 milioane de euro.
Citește mai mult
Septembrie
29 septembrie 2023: Organizația Salvați Copiii se alătură celor 27 de organizații umanitare, de protejare a drepturilor omului și de protejare a drepturilor refugiaților care salută decizia Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene de a extinde Directiva privind Protecția Temporară pentru persoanele care se refugiază din Ucraina până la 4 martie 2025. Este un pas pozitiv, care permite asigurarea condițiilor de viață pentru cei dislocați de război, dându-le posibilitatea de a-și reconstrui viețile, prin garantarea accesului egal la serviciile esențiale de sănătate, educație, precum și a dreptului la muncă. Organizațiile solicită Uniunii Europene și statelor membre să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste drepturi sunt puse în practică. De exemplu, un număr îngrijorător de copii din Ucraina care s-au refugiat în țările vecine nu sunt incluși în sistemul de educație. În Polonia, țară care găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni, 56% dintre copiii ucraineni nu studiau în școlile poloneze, la finalul ultimului an școlar. În România, procentul copiilor ucraineni care studiau în școlile românești se situa sub 10%.
Citește mai mult
26 septembrie 2023: Spitalul Orășenesc Rupea, care deservește un areal geografic semnificativ, cu acces dificil la unități spitalicești și care îngrijește pacienți care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile, a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, necesară Secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Medicii vor avea la dispoziție două monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele având și modulul de monitorizare a funcțiilor vitale materne.
Citește mai mult
21 septembrie 2023: Salvați Copiii solicită Guvernului României, Președinției și Parlamentului demararea urgentă a unui proces de reconsiderare și reelaborare a dispozițiilor Codului Penal. Organizația atrage atenția că prevederea care stipulează că actul sexual cu un minor care nu a împlinit 16 ani este considerat viol dacă diferența de vârstă depășește cinci ani, potrivit modificărilor aduse Codului Penal, este excesivă și creează condițiile comiterii de abuzuri sexuale.
Citește mai mult
20 septembrie 2023: Copiilor ucraineni refugiați le este dor de familia lor, de prietenii și de animalele de companie lăsate în urmă și își fac griji în ceea ce privește integrarea în țări a căror limbă nu o cunosc, dar nu vor să se întoarcă acasă, până când țara lor nu va fi în siguranță, arată datele celui mai recent raport al Save the Children și al partenerului său IMPACT Initiatives, realizat în urma unei anchete complexe în mai multe state, printre care și România și Polonia.
Citește mai mult
12 septembrie 2023: Numai pe parcursul anului anului 2022, în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează raportarea conținutului dăunător (ilegal si legal) pentru copii și tineri în mediul online, au fost primite 8.816 astfel de raportări, din care 68% (6.029) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate, iar 89% (5.077) dintre ele reprezentând materiale generate chiar de către minori (CSAM).
Organizatia Salvați Copiii România lansează campania « Povestea unui abuz », cu scopul de a avertiza asupra modurilor prin care toți utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii, prin raportarea conținutului dăunător de pe internet.
Citește mai mult
06 septembrie 2023: Organizația Salvați Copiii România solicită Ministerului Educației să revină asupra propunerii legislative de a condiționa acordarea burselor sociale elevilor cu un părinte decedat de venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.
Potrivit datelor EUROSTAT și ale Institutului Național de Statistică, România are una dintre cele mai mari rate de sărăcie persistentă din Uniunea Europeană în familiile cu copii (20,3%), în special în rândul familiilor monoparentale (33,7%). Cu toate acestea, copiii care își pierd un părinte fac parte din familii care se confruntă cu sarcini financiare bruște, neplanificate, cea mai importantă fiind pierderea unei surse de venit, aspecte care nu sunt luate în considerare în acordarea burselor sociale standard.
Citește mai mult
05 septembrie 2023: O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Organizaţia Salvaţi Copiii și Fundaţia OMV Petrom lansează proiectul "Cutia Bebeluşului", cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.
Citește mai mult
August
22 august 2023: De la ”Casa cu ferestre deschise’’ la cea mai puternică organizație neguvernamentală pentru cauza copiilor: Salvați Copiii Timișoara împlinește 30 de ani, timp în care eforturile conjugate și solidaritatea au dus la inversarea statisticilor negative despre starea copilului.
Citește mai mult
09 august 2023: ANCHETĂ: Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România. Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, derulează activități de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară
Citește mai mult
Iulie
20 iulie 2023: STUDIU: Internetul are o influență semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, 15% dintre copii spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet, iar dintre aceștia, 41% spun că imaginile cu caracter sexual le-au fost solicitate de un adult; TikTok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet
Citește mai mult
12 iulie 2023: Dintre cei 536.000 de copii cu părinți care lucrează în alte state, 4 din 10 (232.000 de copii) au mama plecată. Mai mult, 77.000 dintre ei au rămas în țară în grija rudelor, ambii părinți fiind nevoiți să lucreze peste granițe. Majoritatea mamelor, 58%, se întorc o dată pe an acasă, 14% se întorc de două ori pe an, 21% de trei ori pe an sau mai mult, însă există și un procent de 5% de mame care se întorc o dată la doi ani sau chiar mai rar.
Citește mai mult
07 iulie 2023: Dintr-un total de 355 de licee cu profil tehnologic din România, 166 se află în mediul rural, ceea ce înseamnă că aproximativ unu din doi elevi care frecventează aceste unități de învățământ trăiește și învață în mediul rural.
Datele Ministerului Educației arată că, dintre elevii liceelor tehnologice înscriși la examen, aproape 6% nu s-au prezentat, în timp ce dintre elevii filierei teoretice doar 0,9% au absentat de la examen.
Citește mai mult
05 iulie 2023: Peste 15% dintre tinerii din România (18 – 24 de ani) au absolvit cel mult gimnaziul, rata de abandon în cazul elevilor de etnie romă este mai mare. Salvați Copiii România extinde programul de educație remedială pentru 3.156 de copii din grupuri vulnerabile
Citește mai mult
03 iulie 2023: O treime dintre gravidele din România afirmă că nu au făcut analizele recomandate în sarcină Caravana medicală ajunge la fetele și femeile din comuna Mica, județul Mureș
Citește mai mult
03 iulie 2023: Elevii din cele mai sărace regiuni ale României au cea mai mică pondere a mediilor de peste 5 la Evaluarea Națională. Cele mai puține note sub 5 s-au obținut în București și Ilfov, unde rata sărăciei severe e și de două ori mai mică decât în alte regiuni
Citește mai mult
Iunie
20 iunie 2023: Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 109.650 din cele circa 843.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.
Citește mai mult
14 iunie 2023: În România rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.
Citește mai mult
12 iunie 2023: Peste 40% din decesele la copiii sub 1 an înregistrate în România în 2021 au fost în rândul copiilor care la naștere aveau o greutate mică sau/și o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni, multe dintre aceste decese putând fi prevenite dacă mama ar fi beneficiat de control medical în sarcină; totuși, o treime dintre gravidele din România afirmă că nu au făcut analizele recomandate în sarcină, arată datele unei cercetări Salvați Copiii.
Citește mai mult
1 iunie 2023: Situația copilului în România rămâne una marcată de disparități severe, inechitatea fiind prezentă în viața copiilor români încă de la naștere: România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, în ultimii doi ani a crescut dramatic mortalitatea maternă, aproape jumătate dintre nașterile la mame sub 15 ani sunt înregistrate în țara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia. Dacă, de pildă, în 2019, 9,6% dintre familiile monoparentale erau expuse riscului de sărăcie, procentul s-a dublat la 18,2% în 2020 și a crescut apoi la 23% în 2021. În total, aproape 1 din 2 copii se află în risc de sărăcie severă/excluziune socială, asta ducând la abandon școlar și discriminare.
Citește mai mult
Mai
31 mai 2023: Pe fondul creșterii cazurilor de anxietate și despresie la copii, corelată cu amploarea fenomenului de bullying din școli, copiii participanți la cea de-a XXIII-a ediție a Forumului Național al Copiilor, organizat de Salvați Copiii România, solicită autorităților un plan concret de susținere a sănătății psiho-emoționale a elevilor, prin majorarea numărului de consilieri școlari, activarea grupurilor anti-bullying din școli și crearea unui sistem de raportare anonimă a abuzurilor, a situațiilor de bullying și a altor probleme care afectează climatul școlar, pentru că experiența arată că sistemele actuale de raportare duc la etichetare, victimizare și uneori la noi abuzuri.
Totodată, copiii cer interzicerea reclamelor care promovează și încurajează frecventarea caselor de pariuri și a spațiilor dedicate jocurilor de noroc în apropierea unităților de învățământ.
Citește mai mult
25 mai 2023: Numărul sesizărilor privind dispariția de la domiciliu a copiilor a crescut exponențial în ultimii doi ani: astfel, analiza perioadei cuprinse între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 semnalează faptul că au fost înregistrate 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de la domiciliu, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior.
Citește mai mult
22 mai 2023: - Nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată. Astfel, dacă în județul Tulcea, de pildă, rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în București rata este de cinci ori mai mică (date 2021). Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.
Citește mai mult
17 mai 2023: - Aproximativ 50% dintre copiii care se nasc prematur, la o vârstă gestațională mai mică sau egală cu 32 de săptămâni, vor dezvolta, în evoluție, o formă de retinopatie de gravitate diferită. Dintre aceștia, aproximativ 5% vor face o formă gravă de retinopatie a prematurității, cu evoluție naturală spre dezlipire de retină și deteriorarea vederii, arată studiile (CRYOROP și ETROP).
Citește mai mult
13 mai 2023: - Echipa Salvați Copiii România ia startul la Semi-maratonul București, pentru a strânge fondurile necesare dotării cu aparatură de ultimă generație a Secției Clinice de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, singura secție din țară care îngrijește cazurile de arsuri extensive la copii. Majoritatea cazurilor cu arsuri peste 20% din suprafața corpului provin din toate județele țării, doar 10-12% sunt din regiunea București - Ilfov.
Citește mai mult
11 mai 2023: - Organizația Salvați Copiii România dotează Maternitatea Cantacuzino, care tratează prematuri de la 24 de săptămâni de gestație, cu echipamente medicale de ultimă generație, în valoare totală de aproape 100.000 de euro.
Citește mai mult
4 mai 2023: - Aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniți au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate.
În medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului; a fost plecată, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migrația mamei și dintre mamele plecate să muncească în străinătate, 58% se întorc în țară o dată pe an.
Citește mai mult
3 mai 2023: - Prin programul “Împreună din prima zi”, Organizaţia Salvați Copiii România și Fundaţia OMV Petrom au investit 1 milion de euro în dotarea a 45 de maternități și secții de nou-născuți din 28 de judeţe, cu peste 170 de echipamente medicale.
Astfel, peste 20.000 de nou-născuți vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale, în cadrul misiunii comune de a susține reducerea mortalității infantile și de a oferi o șansă egală la viață pentru toți copiii.
Citește mai mult
Aprilie
27 aprilie 2023: - Aproape un copil din trei s-a confruntat cu tulburări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în centrele Salvați Copiii România în ultimii doi ani, procentul crescând la aproape 72% (7 din 10) în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România.
Citește mai mult
24 aprilie 2023: - La finalul lunii septembrie 2022, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie. Doar 6.162 dintre acești copii erau asistați în centre de zi ale consiliilor locale, în condițiile în care, în Romania, 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă, procentul urcând dramatic la 33,7% (cele mai recente date, pentru anul 2021) în cazul familiilor monoparentale.
Citește mai mult
13 aprilie 2023: - Organizația Salvați Copiii România și Asociația Elevilor din Constanța solicită Ministerului Educației Naționale introducerea explicită, în textul Legii Educației Naționale, a prevederii ca în fiecare unitate de învățământ să fie înființat un grup de acțiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluționare a faptelor de bullying.
Citește mai mult
12 aprilie 2023: - 21.276 de copii români au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare.
Citește mai mult
06 aprilie 2023: Cu toate că elevii de etnie romă încă se confruntă cu situații legate de discriminare și segregare, procentul copiilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7%, în 2013, la 61,8%, potrivit unei anchete sociologice reprezentative realizată de Organizația Salvați Copiii România, lansată în luna aprilie. Mai mult, copiii afirmă că nu ar avea nimic împotrivă să aibă un coleg de bancă de etnie romă, procent considerabil în creștere, în ultimii zece ani: de la 32,3% la 50,4%. În egală măsură, se observă o scădere semnificativă a procentului celor care ar fi împotrivă să fie colegi de clasă/bancă cu un elev rom: cu circa 14 puncte procentuale în cazul colegului de clasă, respectiv 7%, în cazul colegului de bancă. Este unul dintre rezultatele programelor de integrare socio-educațională, prin care Salvați Copiii România facilitează și sprijină activ accesul egal la educație de calitate pentru copiii de etnie romă.
Citește mai mult
04 aprilie 2023: Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe, în vreme ce o treime dintre aceștia și-ar dori să-și continue studiile în străinătate. Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunitățile legate de educație (26,3%) și nemulțumirea sau neîncrederea față de condițiile de viață din România (21,9%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Organizația Salvați Copiii România. Sentimentul de neîncredere că lucrurile se pot îmbunătăți este relevant și atunci când copiii admit că, în fața unei situații de abuz, doar puțin peste o treime se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință.
Citește mai mult
Martie
29 martie 2023: Copiii ucraineni și familiile lor care și-au găsit refugiu din calea războiului în România spun că s-au întâlnit în proporție minoră cu situații de discriminare, abuz verbal sau comportament ostil (7%), dar întâmpină probleme de integrare socio-educațională (copiii) și pe piața muncii (adulții), în principal din cauza barierei lingvistice, arată datele unui studiu calitativ al UNHCR, din decembrie 2022.
În acest context, Organizația Salvați Copiii România deschide cel de-al optulea centru de consiliere și servicii integrate pentru copiii care se refugiază din Ucraina și familiile lor, la Baia Mare.
Citește mai mult
28 martie 2023: Sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicații materne și fetale: din datele statistice existente, la nivel național, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii.
Citește mai mult
27 martie 2023: Efortul Salvați Copiii de a întări maternitățile și secțiile de pediatrie și terapie intensivă neonatală în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur sau cu patologii medicale severe este consistent, iar progresul este vizibil: cele mai recente date Eurostat arată că România nu mai ocupă prima poziție din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, unde acum se situează Bulgaria.
Citește mai mult
23 martie 2023: O analiză recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că jumătate dintre elevii români devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (81%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Îngrijorătoare este evoluția procentului elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului: de la 29% în 2016 la 49% în 2022, potrivit datelor comparative ale anchetelor derulate de Salvați Copiii România.
Citește mai mult
07 martie 2023: Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din Uniunea Europeană, cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0 % la 24,4 %, între 2020 și 2021, cu rata cea mai ridicată în România – 41,5%, urmată la distanță de Spania 33,4%, în vreme ce în Finlanda și Danemarca a fost cel mai scăzut, în 2021 (13,2% și respectiv 14%), potrivit Eurostat[1].
La nivelul Uniunii Europene, numărul copiilor care trăiesc în sărăcie sau excluziune socială a crescut în 2021 cu 200.000, ceea ce înseamnă că 19,6 milioane de copii din Uniune (unu din patru) se află în această situație, arată datele raportului Save the Children. Dintre aceștia, 12,5%, adică 25.000, sunt din România (Eurostat).
În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.
Citește mai mult
01 martie 2023: În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puțin o carte școlară s-a diminuat și el cu peste 450.000. Organizația Salvați Copiii și Libris continuă proiectul de dotare a școlilor din țară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură și la cunoaștere.
Citește mai mult
Februarie
27 februarie 2023: În urma solicitării primite de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, care îngrijește copiii răniți din zona de conflict din Ucraina, Organizația Salvați Copiii trimite urgent un lot de produse și echipamente medicale spitalicești pentru secția de Terapie intensivă, Anesteziologie și blocul Prematuri din cadrul instituției, precum și un transport umanitar cu produse de îngrijire pentru nou-născuți, copii si mame, ambele în valoare de 200.000 de Euro.
Citește mai mult
22 februarie 2023: De când conflictul din Ucraina a escaladat, copiii din această țară au fost forțați să se ascundă în subteran pentru o medie de aproximativ 920 de ore în ultimul an, echivalentul a 38,3 zile sau mai mult de o lună, arată datele Save the Children. Sursele care adună date oficiale pentru a calcula numărul și durata sirenelor de raid aerian pe teritoriul Ucrainei arată că un total de 16.207 de sirene au fost anunțate în ultimul an, cu o durată de aproximativ o oră în medie.
Citește mai mult
21 februarie 2023: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală; ponderea cea mai redusă o înregistrăm în cazul violului (74%) și agresiunilor sexuale (73%), ponderea cea mai ridicată în cazul racolării minorului în scopuri sexuale 92%, arată datele statistice din Raportul Inspecției Judiciare (2021).
Citește mai mult
20 februarie 2023: Zilnic, mai mult de patru copii sunt uciși sau răniți în războiul din Ucraina, iar acest număr se crede că este mult subestimat, arată datele Save the Children International, și sunt tot mai multe rapoarte despre violență sexuală, crimă, tortură și alte tratamente degradante asupra copiilor.
Sofia și Nadiia, două surori pe care mama lor a reușit să le salveze din Ucraina și să le aducă în siguranță în România, învață limba română într-unul dintre centrele Salvați Copiii România, special deschise pentru integrarea educațională a copiilor ucraineni. Cele două surori au locuit câteva săptămâni într-o fabrică din Kiev, de frica bombardamentelor, iar minele și muniția neexplodată reprezintă un risc mortal pentru peste două milioane de copii.
În situația celor două surori, sunt milioane de copii ucraineni dislocați de la casele lor, care au nevoie în continuare de sprijin umanitar, educațional și psiho-emoțional: Salvați Copiii România, împreună cu Televiziunea Română, marchează un an de la debutul războiului, care a adus cea mai mare criză umanitară din Europa postbelică, printr-o serie de reportaje, interviuri și portrete, care vor fi difuzate la TVR pe parcursul întregii săptămâni 20 – 24 februarie.
Citește mai mult
17 februarie 2023: Mai puțin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susțină cauze sociale și-au exercitat acest drept în 2002, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. În număr absolut, au fost completate 1.871.098 formulare, prin care românii au sprijinit activ cauze și programe socio-umanitare, suma totală colectată prin acest mecanism fiind de 296.587.817 lei (din care 268.238.966, în urma depunerii Formularului 230 și 28.348.851, în urma depunerii Declarației unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvați Copiii România. Organizația face un apel pentru ca românii să își exercite opțiunea de a susține cauzele sociale și anunță o listă de 39 de spitale de pediatrie și maternități care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă.
Citește mai mult
10 februarie 2023: Cât salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături și speră ca aceștia să reziste, echipele Save the Children fac tot posibilul să prevină alte tragedii de proporții. Cele două cutremure majore din dimineața de 6 februarie (7,7 pe Richter) și apoi altul, 12 ore mai târziu, (7,6 pe Richter) au lăsat mii de copii fără părinți, locuințe, haine călduroase, hrană și acces la medicamente și servicii medicale. În astfel de situații, intervenția umanitară trebuie să fie imediată.
Citește mai mult
7 februarie 2023: Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut.
Organizația atrage atenția că hărțuirea online, cyberbullying-ul, are consecințe socio-emoționale pe termen lung și se adaugă cazurilor de violență fizică din școli.
Citește mai mult
Ianuarie
30 ianuarie 2023: Conform datelor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715). În realitate însă, fenomenul este mult mai grav: analiza recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%).
Semnalul de alarmă al Organizației Salvați Copiii, transmis astăzi cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţă în Școală, vine ca urmare a relatărilor din ce în ce mai numeroase din presă cu privire la acte inacceptabile de violență produse între elevi în România.
Citește mai mult
25 ianuarie 2023: Bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, după afecțiunile a căror origine se situează în perioada perinatală: astfel, în 2021, arată datele INS, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecțiuni respiratorii (inclusiv Covid-19), 379 de afecțiuni din perioada perinatală și câte 277 au fost cauzate fie de malformații și anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice și otrăviri.
În acest context, în urma solicitărilor primite de la spitale, Organizația Salvați Copiii România va prioritiza dotarea secțiilor de neonatologie și de pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante, pentru susținerea a 40 de unități medicale din întreaga țară și lansează, în acest sens, un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, o sursă vitală în acest demers.
Citește mai mult
20 ianuarie 2023: Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra etapelor prin care abuzatorul preia controlul asupra victimei, de la manipularea emoțională până la abuzul sexual agravant și controlul exercitat asupra victimei. Dintre cele 12.761 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului, în 1.143 de cazuri a fost vorba de abuz sexual, iar în 34 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor, potrivit datelor furnizate de ANPDCA, pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022.
Citește mai mult
19 ianuarie 2023: După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creștere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese.
În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.
Citește mai mult