Skip to main content
Comunicate 2024

2024

Aprilie

23 aprilie 2024: Cea mai mare parte (51%) a părinților din regiunea Sud-Est, care pleacă să muncească în străinătate, sunt persoane tinere, până în 39 de ani, iar 75% dintre acestea au absolvit cel puțin 12 clase, regiunea înregistrând cea mai intensă migrație în segmentul cu educație medie-superioară. 30% dintre copii aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl, arată datele unei anchete sociologice realizate de Organizația Salvați Copiii România. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,5 ani).
Citește mai multe

17 aprilie 2024: Trei din cinci părinți ucraineni refugiați în România nu au un loc de muncă, în condițiile în care doar 17% sunt angajați cu contract în România, 11% lucrează la distanță pentru o companie din afara României și 7% sunt angajați fără contract de muncă, potrivit anchetei derulate de Salvați Copiii România, în luna februarie. 
Citește mai multe

04 aprilie 2024: Peste 40.000 de copii din Regiunea Sud-Vest Oltenia aveau părinții plecați la muncă în străinătate, în perioada 2021 – 2022, număr de aproximativ zece ori mai mare decât cel înregistrat de ANPDCA. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței. Cei mai mulți părinți plecați să muncească în străinătate, din Regiunea Sud-Vest Oltenia, au sub 40 de ani. Aproximativ 1 din 3 copii (36%) cu părinții plecați are (și) mama plecată. Italia și Spania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia, Spania și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. La nivel regional, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au șanse cu aprox. 50% mai scăzute de a avea controalele și analizele medicale anuale făcute și cu 30% mai mici de a avea schema de vaccinare aferentă vârstei completă.

Citește mai multe

02 aprilie 2024: Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom extind programul „Primul pas spre sănătate” și dotează cu aparatură medicală 100 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile. Astfel, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical.

Citește mai multe

Martie

28 martie 2024: Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce mai mult de un sfert - 28%  - dintre respondenți afirmă că, în unitatea de învățământ pe care o frecventează, au asistat cu frecvență ridicată (des și foarte des) la astfel de situații, arată datele celei mai recente anchete derulate de Salvați Copiii România (2022). Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din anul 2016, când 73% dintre elevi au spus că asistaseră la astfel de situații în școală, iar frecvențele ridicate fuseseră indicate de 22,7% dintre respondenți.  În acest context, Salvați Copiii România a extins programul de prevenire a acțiunilor de bullying în grădinițe și școli, considerând că întreaga comunitate poate susține școlile, pentru a facilita funcționarea grupurilor de acțiune antibullying.

Citește mai multe

26 martie 2024: 
Accesul la îngrijirea medicală este extrem de important pentru persoanele din comunitățile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. În condițiile în care mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe.

Organizația Salvați Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric,  cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum și ecografii pediatrice. Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.

Citește mai mult 

21 martie 2024:În aproape 10% dintre cazurile de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului în perioada ianuarie-septembrie 2023 (13.340 de cazuri) a fost vorba despre abuz sexual sau/și exploatare sexuală (1.192, respectiv 31 de cazuri), cele mai multe victime fiind fete - dintre cele 1.192  de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor. 
Organizația Salvați Copiii România a inițiat un program intensiv de formare a unor echipe de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în domeniul investigării infracţiunilor comise împotriva copiilor, astfel încât ancheta să ducă la identificarea vinovaților și să evite retraumatizarea victimelor-copii.

În cadrul unui seminar intensiv derulat la Sinaia pe parcursul a cinci zile, Organizația Salvați Copiii România a facilitat formarea a 12 ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în domeniul investigării infracţiunilor comise împotriva copiilor din cadrul Poliției Sector 6 - Serviciul de Investigații Criminale, Secția 17, Secția 20, Secția 21, Secția 22, Secția 25 și Poliției Sector 5 - Secția 17. Formatori au fost Marian Truşcă - Procuror specializat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Alexandra Tomescu - Procuror specializat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Citește mai multe

20 martie 2024: Dacă mai mult de unu din trei copii (38%) care au fost nevoiți să se refugieze din țările lor declară că se simt mai puțin fericiți de când și-au părăsit țara de origine, proporția copiilor din Ucraina care au raportat tristețe sau tensiune crescută a fost considerabil mai mare decât cea a copiilor refugiați proveniți din alte țări.

Astfel, un studiu realizat de Salvați Copiii (Speranță și rău. Experiențele copiilor în căutarea siguranței în Europa) a relevat niveluri similare de nefericire (57%, fie foarte nefericiți, fie ceva mai puțin fericiți) în rândul copiilor ucraineni chestionați. Dintre copiii refugiați din alte țări decât Ucraina care au răspuns la anchetă, aproape un sfert (23%) nu merg la școală. Un număr mai mic de copii ucraineni nu merg deloc la școală (5%), dar este mult mai probabil ca aceștia să frecventeze școala online (18% doar online, 11% frecventează și fizic și online). 
Citește mai mult

14 martie 2024: La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți români (24%) și 1 din 7 fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție.[1] La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930),  înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). În acest context, Salvați Copiii lansează campania Vrem educație pentru sănătate în școli!, prin care solicită accesul nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără necesitatea acordului părinților.

Citește mai mult

07 martie 2024: Regiunea Nord-Est înregistrează cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România - peste 130.000 de copii au avut această experiență doar în perioada 2021-2022. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,4 ani). Peste jumătate (51%) dintre părinții plecați sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani. Aproximativ unu din trei copii (32%) rămași în țară are (și) mama plecată, în 30% din cazuri mama fiind unicul susținător al familiei. Una din patru mame din Regiunea NE (27%) pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, mai mult cu 35% față de media națională. Mamele (atât la nivel regional, cât și național) tind să NU trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară.

Citește mai multe

05 martie 2024: România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%. Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Cezarienele reprezintă 50% din totalul nașterilor, în timp ce rata prematurității este de 9%. Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secțiilor de nivel 3.

Citește mai mult
 

Februarie

26 februarie 2024: Părinții copiilor ucraineni care s-au refugiat în România declară că principalele lor nevoi sunt legate de ajutor financiar (23%), sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%), cursuri de limba română (16%), servicii de afterschool pentru copii (13%) și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă (12%), arată rezultatele anchetei realizate de Salvați Copiii România. Dintre nevoile pe care nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei și a utilităților, 54% sunt legate de vizite la doctor și achiziția de medicamente, 43% de îmbrăcăminte și încălțăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare.

Cei mai mulți dintre părinții ucraineni, ai căror copii sunt incluși în programele educaționale ale Salvați Copiii România, menționează ca prioritate absolută ținerea în siguranță a copiilor lor, urmată de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil și contra cost, și la educație, menționând aici și nevoia de transport gratuit pentru copii. Majoritatea menționează că nu reușesc să satisfacă toate nevoile de bază, dar încearcă să asigure copiilor cele necesare, făcând economii: "Economisim în toate, dar suntem recunoscători că trăim în siguranță."

Citește mai mult  

19 februarie 2024: • Aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual.
• În aproape două treimi dintre cazuri agresorul este o persoană necunoscută.
• În cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri din 2023, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor.
• Fetele- victime sunt mult mai predispuse la automutilare și autoînvinovățire.

Personalul care lucrează cu copii și în preajma acestora, care nu e capabil să respecte și să protejeze drepturile și integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu dacă se constată anumite aspecte care ar putea provoca un abuz, cum ar fi: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa ataşamentului faţă de copil, violenţa fizică, etc. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția că victima unui abuz sexual poate suferi repercusiuni traumatice grave, dacă nu primește ajutor de specialitate, respectiv servicii de consiliere sau de psihoterapie.
Citește mai mult 

14 februarie 2024: Pentru protecția copiilor și tinerilor împotriva dependenței de jocurile de noroc, Organizația Salvați Copiii solicită Parlamentului României interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online, dar și amplasarea sălilor de jocuri de noroc la o distanță de cel puțin 300 de metri de unitățile de învățământ sau alte spații destinate copiilor și tinerilor.

Citește mai mult 

13 februarie 2024: Rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru Municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826  - în 2020.

Citește mai mult 

06 februarie 2024: • Intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
• Vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților.
• 34% dintre adolescenții de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi;
• Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021.  
• 75% dintre părinți declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet. 
• 70% dintre părinți  se tem că copiii lor ar putea fi contactați online de persoane pe care aceștia nu le cunosc în viața reală. 
• 59% dintre părinți își fac griji că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. 
Citește mai mult 

01 februarie 2024: Elevii solicită drepturi noi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber, precum și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora. Astfel, majoritatea elevilor care au participat la o amplă consultare a Salvați Copiii România au afirmat că nu au suficient timp pentru activități recreative, culturale și sportive din cauza sarcinilor școlare exagerate care le sunt trasate în afara programului școlar. 
Urmare a consultării, un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor au depus, joi, la registratura Ministerului Educației un proiect al “Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Citește mai mult 

Ianuarie 

30 ianuarie 2024: Dintre cele 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani în anul 2022, majoritatea covârșitoare sunt la copiii sub un an – 1.014, malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator reprezentând principalele cauze. Organizația Salvați Copiii România va extinde programul de combatere a mortalității infantile, pe cele două paliere majore: accesul la servicii medicale în timpul sarcinii, pentru gravidele din comunități vulnerabile și pentru gravidele minore, pe de o parte și dotarea urgentă, cu aparatură medicală de importanță vitală, a maternităților și secțiilor de neonatologie și Terapie Intensivă neonatală din întreaga țară. Anul trecut, fondurile colectate prin mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit au fost de 261.600 de euro, care s-au transformat în echipamente performante precum: două ecografe, un aparat de mixare a soluțiilor, două pulsoximetre și o hotă de flux laminar, pentru monitorizarea și tratarea nou-născuților prematur sau cu patologii medicale severe.

Citește mai mult    

17 ianuarie 2024: Unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (81%). Anual, peste 7.000 de copii români se nasc din mame minore, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere. Peste jumătate de milion de copii au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. În mediul rural, rata mortalității infantile continuă să fie sensibil mai ridicată în comparație cu mediul urban (6,5 vs. 4,2 la mie). Salvați Copiii România prezintă, în comunicatul de presă atașat, analiza principalilor indicatori care reflectă radiografia situației copilului în România și atrage atenția Guvernului României că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate și educație de calitate și în condiții de echitate

Citește mai mult    

08 ianuarie 2024: Organizația Salvați Copiii se alătură protestului Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Vâlceană a Elevilor și Asociației Elevilor din București și Ilfov și solicită Ministerului Educației și consiliilor județene să preia soluțiile identificate de acești elevi și comunicate public de aproape un deceniu pentru modificarea și îmbunătățirea cadrului legal existent cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru toți elevii în mod echitabil, o problemă critică nerezolvată de-a lungul anilor, ce afectează dreptul egal la educație al elevilor din România, în condițiile unui abandon școlar crescut, pe fondul acutizării sărăciei în rândul copiilor vulnerabili socio-economic.

Citește mai mult    

 

 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE