Skip to main content
Comunicate 2024

2024

Decembrie

06 decembrie 2024: Cu o miză ambițioasă pentru cea de-a 24-a ediție, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să adune fonduri de 1.000.000 euro, pentru restabilirea dreptului egal la educație pentru copiii aflați în risc sever de sărăcie și excluziune socială.  Cei 23 de brazi licitați în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, vor asigura astfel sprijin socio-educațional pentru 15.000 de copii.
Citește mai multe

Noiembrie

27 noiembrie 2024: La Muzeul Național de Artă al României, un spațiu definitoriu pentru rolul culturii în societate, cea  de-a 24-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun care va avea loc în data de 5 decembrie 2024 are caracterul unei ediții-manifest, dedicată accesului egal la educație de calitate.
De această dată, artiști și designeri de renume au creat 23 de brazi unicat, care vor fi licitați în seara de gală la Muzeul Național de Artă al României.
Citeste mai multe

25 noiembrie 2024: Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor în România au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România față de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). În ciuda creșterii forței de muncă din sănătate în ultimul deceniu, numărul medicilor și al asistenților medicali la 1.000 de locuitori rămâne sub media UE: astfel, în 2021, erau 3,5 medici practicanți la 1.000 de locuitori – o rată printre cele mai scăzute din UE (media UE era de 4,1 la 1.000)[1]. 
Citește mai multe

21 noiembrie 2024: Cei mai mulți dintre copiii rămași în țară, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, apreciază că nevoia de sănătate este prima prioritate pentru ei, urmată de sentimentul de siguranță și de acoperirea nevoilor materiale de bază, arată rezultatele unei anchete derulate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor.
Citește mai multe

20 noiembrie 2024: Unu din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar, iar incidența este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar față de gimnaziu și de patru ori mai mare comparativ cu adolescenții. Părinții raportează acte de violență asupra propriilor lor copii cu o rată cu 3% mai ridicată, cu un vârf de 22,4% la ciclul primar, arată datele unei anchete recente realizate de Salvați Copiii România.
Citește mai multe

05 noiembrie 2024: Nouă din zece mame folosesc Cutia Bebelușului ca pătuț pentru nou-născut în primele luni de viață și utilizează zilnic sau de 4-5 ori pe săptămână produsele din cutie. În plus, peste 60% dintre acestea afirmă că nu își permit să cumpere produsele din cutie, iar 80% dintre ele susțin că au nevoie acută de Cutia Bebelușului. 95% dintre mamele beneficiare au participat pentru prima oară la cursuri despre creșterea și îngrijirea nou-născutului. Rezultatele fac parte din studiul de impact al programului „Cutia Bebelușului", derulat în perioada mai 2023-iunie 2024 de Salvați Copiii România și Asociația SAMAS în 314 comunități dezavantajate din 17 județe, cu finanțarea Fundației OMV Petrom.
Citește mai multe

Octombrie

30 octombrie 2024: Puțin peste trei sferturi (77,5%) dintre respondenții la sondajul realizat de Salvați Copiii în rândul părinților din străinătate ai căror copii rămași în România în grija rudelor sunt incluși în programul de suport al organizației consideră că menținerea legăturii emoționale cu copilul/copiii din România reprezintă principala provocare pe care o întâmpină ca părinte aflat la muncă peste hotare. Pe locul doi sunt indicate problemele de integrare culturală și adaptare în țara de rezidență, menționate de aproximativ 25% dintre părinți, urmate de comunicarea cu instituțiile din România (școala/grădinița copilului, primărie, instituții fiscale etc.), specificată de 18% dintre respondenți.
Citește mai multe

30 octombrie 2024: În România, numai în 2022, 746 de nașteri au fost înregistrate la fete cu vârsta între 10 și 14 ani, alte 1.286 de nașteri fiind la mame care aveau 15 ani. Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). Peste 45 de unități medicale au solicitat sprijinul Organizației Salvați Copiii pentru programe de dotare și reabilitare, în 2024.
Citește mai multe

16 octombrie 2024: România a înregistrat 324 decese la copiii sub 15 ani, cauzate de afecțiuni respiratorii, reprezentând 42,5% din totalul deceselor, fiind cel mai mare număr de decese înregistrate în țările din UE la această grupă de vârstă, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2021[1], ultimul an în care țara noastră a raportat datele.
Citește mai multe

15 octombrie 2024: 85% dintre specialiști consideră că preșcolarii cu care lucrează se întâlnesc cu situații de bullying, iar 54% dintre ei afirmă că nu toți copiii au parteneri de joacă la grădiniță. Salvați Copiii România extinde programul Să fim prieteni - Fără Bullying - un program de prevenire a bullying-ului, cu o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca – la peste 260 de grădinițe din București și din țară.
Citește mai multe 

08 octombrie 2024: Lucrările de reabilitare a Maternității Polizu București, care au presupus intervenții majore în ceea ce privește starea a trei secții medicale esențiale, precum și dotarea acestora cu aparatură medicală vitală, conform cu cele mai recente progrese tehnologice, continuă, anunță Organizația Salvați Copiii România. Este vorba despre Secția de Terapie Intensivă, Blocul Operator și Secția Obstetrică Ginecologie 4, costurile totale ridicându-se la peste 3.000.000 de euro. Într-o singură lună, companii responsabile, precum și persoane fizice, au răspuns apelului  comun al medicilor și Organizației Salvați Copiii și au donat deja jumătate din sumă: 1,5 milioane de euro. Ultimele modificări de renovare în Blocul Operator și ATI s-au făcut în urmă cu 40 de ani, este nevoie să fie refăcute circuitele pentru administrarea gazelor anestezice și  circuitele electrice, precum  și de modernizare, astfel încât pacientelor să li se ofere siguranță.
Citește mai multe

07 octombrie 2024: Dintre cele 5.964 de raportări pocesate de Salvați Copiii România la linia de raportare esc_Abuz, singurul punct de contact civil pentru raportarea materialelor online care prezintă abuz asupra minorilor găzduite pe serverele din România, în perioada ianuarie-iunie 2024, 3.938 sunt materiale ce înfățișează abuz sexual asupra minorilor. Dintre acestea 66,13% (3.944) ilustrau imagini cu abuz sexual asupra copiilor (CSAM) sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate, 93,86% (3.702) dintre ele reprezentând materiale generate chiar de către minori. Din 2016 până la sfârșitul lunii iunie 2024, au fost procesate 35.830 de notificări.
Citește mai multe

03 octombrie 2024: Salvați Copiii România dotează cu aparatură medicală de ultimă generație Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Ploiești Dr. Constantin Andreoiu și Spitalul Municipal Câmpina. Investiția de peste 300.000 de euro face parte din programul “Împreună din prima zi” finanțat de Fundația OMV Petrom și contribuie la reducerea mortalității infantile.
Citește mai multe

01 octombrie 2024: Un copil român din cinci de vârstă școlară nu frecventează școala, în timp ce 1 din 5 copii nu reușește să finalizeze învățământul obligatoriu la timp.  La 100 de ani de la adoptarea internațională a Declarației de la Geneva privind Drepturile Copilului, Organizația Salvați Copiii România dă voce grijilor copiilor vulnerabilizați de sărăcie, război sau risc climatic din întreaga lume. Declarația, redactată de Eglantyne Jebb, fondatoarea Organizației Salvați Copiii, a stipulat că fiecare copil are drepturi fundamentale la viață, dezvoltare, asistență, ajutor și protecție. Însă, în ciuda progreselor realizate în ultimul secol, astăzi drepturile copiilor sunt erodate și inegalitatea crește.
Citește mai multe

Septembrie

27 semptembrie 2024: Elena și Sabin, doi copii de 7 și 13 ani, locuiau în Corod cu mama, bunica și străbunica. În noaptea inundațiilor, Elena și Sabin au fost luați prin surprindere, apa intrând în casă fără ca familia să realizeze acest lucru. Frica i-a ghidat pe copii alături de mamă, bunică și străbunică către partea mai înaltă a uliței pe care locuiau, au trecut prin apa care era până la nivelul geamurilor. Familia a pierdut toată avuția din cauza inundațiilor. În ultimii ani, mama reușise să renoveze casa părintească, inclusiv cu utilitățile minim necesare unei familii cu copii.

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra riscurilor la care sunt expuși copiii din localitățile grav afectate de inundații, de la cele privind sănătatea fizică, prin expunerea la frig și alimentație precară, la traumele emoționale pe termen lung.
Citeste mai multe

19 septembrie 2024: Organizația Salvați Copiii România anunță mobilizarea unui fond de urgență pentru intervențiile umanitare imediate în localitățile afectate sever de inundații. Astfel, copiii din aceste zone și familiile lor vor primi asistență umanitară și vor fi monitorizați, pentru evaluarea constantă a nevoilor pe care le au. Echipele mobile ale organizației acționează deja în localitățile Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Pechea, Grivița și Costache Negri.
Citește mai multe

17 septembrie 2024: Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” și, prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, pune la dispoziția medicilor un incubator de înaltă performanță, în valoare de 10.000 de euro. În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame. Gestul donatorului, care dorește să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca nou-născuții prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală.
Citește mai multe

12 septembrie 2024: Conform datelor statistice furnizate de serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale organizației Salvați Copiii, în ultimii doi ani, unu din trei copii cu vârsta între 8 și 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoțională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare.
Citește mai multe 

August

28 august 2024: Salvați Copiii demarează cel mai amplu proiect de reabilitare și dotare la Maternitatea Polizu: 3 milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea Blocului Operator, Secției ATI și Obstetrică Ginecologie 4, unde vin pe lume prematuri și de 500 de grame și sunt îngrijite sarcini cu patologii dificile, inclusiv ale gravidelor sub 17 ani. 
Citește mai multe

20 august 2024: Organizația Salvați Copiii România a urgentat în anul 2024 programul de dotare a maternităților și secțiilor de neonatologie și pediatrie din regiunea Sud Muntenia, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 900.000 de euro, printre care ventilatoare de suport respirator, aparat de radiologie, incubator de transport, masă radiantă. În regiune, județul Călărași a înregistrat o rată a mortalității infantile (7 la mia de copii născuți vii) de aproape trei ori mai mare decât cea înregistrată în București (2,5 la mie), ceea ce arată nevoia de dotare a unităților medicale din țară. 
Citește mai multe

06 august 2024: Numărul copiilor sub un an care au murit în mediul rural în 2023 este cu 40% mai mare decât cel din urban. În anul 2023, din cele 897 de decese înregistrate la copiii sub un an, 372 sunt în mediul urban și 525 în mediul rural, unde accesul la servicii medicale în perioada sarcinii și în primul an de viață al copilului este îngreunat.
Citește mai multe

Iulie

22 iulie 2024: Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele medicale aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Salvați Copiii România răspunde pozitiv solicitărilor făcute de zece unități medicale din București și asigură urgent aparatură medicală de ultimă generație, esențială pentru diagnosticarea și tratarea nou-născuților și copiilor. Astfel, au fost dotate prioritar Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, Compartimentul de Primiri Urgențe Pediatrie al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu și Secția Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu.
Citește mai multe

19 iulie 2024: Probleme de subnutriție și anemii carențiale, cauzate de accesul limitat la servicii medicale și de vulnerabilitatea mediului social în care trăiesc, au fost diagnosticate de medicii care asigură consultații gratuite, în cadrul caravanelor medicale din mediul rural. Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, una dintre consecințe fiind o rată a mortalității infantile în mediul rural (6,8 la mia de copii născuți) cu 33% mai ridicată decât în mediul urban (5,1‰). 
Citește mai multe

16 iulie 2024: Fundaţia OMV Petrom, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România şi Asociaţia SAMAS, lansează ediția a doua a programului „Cutia Bebeluşului“, care se extinde astfel la 15.300 de mame și nou-născuții acestora din aproape 1.300 de comunități dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile şi de a îmbunătăți sănătatea și starea de bine a mamelor și bebelușilor.
Citește mai multe 

15 iulie 2024: Rezultatele finale ale  Evaluării Naționale, după contestații, ne arată că doar trei din cinci copii intrați în școală acum nouă ani au reușit să obțină medii peste 5, iar situația în plan teritorial este și mai îngrijorătoare. Mai precis, în timp ce, la nivel național, ponderea elevilor înscriși în clasa pregătitoare acum nouă ani și care nu au ajuns până la finalul clasei a VIII-a este de puțin peste 15%, în plan teritorial, putem observa discrepanțe foarte mari, existând județe unde nivelul acestui indicator se apropie sau depășește pragul de un sfert dintre elevii înscriși la școală: Giurgiu (27,26%); Călărași (25,9%), Covasna (24,51%).
Citește mai multe 

09 iulie 2024: Pentru anul școlar 2022-2023, dintre cele 7.471 de grădinițe publice, 1.616 au funcționat cu program prelungit, doar 310 aflându-se în mediul rural, în contextul riscului crescut de sărăcie și excluziune socială. Pentru al 27-lea an consecutiv, Organizația Salvați Copiii România anunță deschiderea grădinițelor estivale și a programelor de educație remedială, în care vor fi incluși peste 1.500 de copii. De asemenea, Școala mobilă a organizației va ajunge la copiii cu acces redus sau inexistent la educație, care trăiesc în zone izolate sau în comunități profund afectate de sărăcie.  
Citește mai multe

Iunie

03 iulie 2024: Patru din cinci educatori trebuie să gestioneze situații de bullying la grupă. Salvați Copiii România publică analiza de impact a programului antibullying Să fim prieteni - Fără Bullying desfășurat în 60 de grădinițe, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, în anul școlar 2023-2024. Programul a contribuit la dezvoltarea psiho-emoțională a 8.821 de copii cu vârste între 3 și 6 ani din 60 de grădinițe din București și 8 județe: Argeș, Buzău,  Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Prahova și Teleorman și are la bază o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca. Peste 600 de cadre didactice au dobândit competențele necesare implementării metodologiei Free of bullying la clasă, iar peste 8.800 de părinți au fost informați cu privire la metode educaționale pozitive. 
Citește mai multe

Iunie

28 iunie 2024: Trei din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri, ponderea crescând la patru din 10, în cazul adolescenților. Îngrijorător este că indică pe cineva din grupul de egali (prieten / coleg de școală), ceea ce arată incidența ridicată a consumului în mediul școlar sau în proximitatea copiilor, potrivit unei anchete Salvați Copiii România. Copiii cu vârsta peste 14 ani consumă în număr mai mare alcool și tutun: astfel, 27% afirmă că au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat, în ultima săptămână. 
Citește mai multe

26 iunie 2024: Copiii ucraineni, reuniți într-un forum special organizat de Salvați Copiii România, solicită cursuri de limba română, o mai bună integrare în școli, măsuri reale anti-bullying, cantine școlare și acces la servicii medicale și servicii de sprijin psiho-emoțional. Puțin peste o treime dintre ei spun că s-au simțit uneori sau tot timpul nefericiți, în vreme ce peste jumătate dintre ei au resimțit cu periodicitate stări de neliniște, arată rezultatele unei anchete derulate de Salvați Copiii România, în rândul copiilor ucraineni, cu vârsta între 10 și 17 ani. Dintre aceștia, 23% au apelat la servicii de psihoterapie sau consiliere individuală, 8% au avut nevoie de ședințe cu medicul psihiatru și tot pentru 8% a fost nevoie de vizite la centre de zi pentru îngrijirea sănătății mintale.
Citește mai multe

25 iunie 2024: Este perioada examenelor și de aici și întrebarea firească a părinților referitoare la cum își pot ajuta copiii să depășească cu bine astfel de momente, care generează stres și anxietate. Prea mult stres poate crea dificultăţi de adaptare, gânduri anxioase, furie, iritabilitate, nervozitate, sentimente de singurătate şi astfel poate apărea eşecul. Anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale Salvați Copiii România: astfel, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, psihologii organizației au tratat 678 de cazuri, cele mai multe reprezentând cazuri de anxietate – 148 și de tulburare emoțională – 128.
Citește mai multe

20 iunie 2024: Numai în 2023, numărul solicitanților de azil în România a ajuns la 10.483, dintre care 934 copii, 155 dintre aceștia ajungând în țara noastră neînsoțiți. Alte 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie – martie a acestui an, dintre care 120 se referă la copii. Principalele țări de origine pentru copii, inclusiv minori neînsoțiți, sunt Siria (pe primul loc, la fel ca în anii anteriori), Somalia și Irak. 56% dintre copiii din alte țări decât Ucraina s-au simțit în pericol pe parcursul călătoriei lor (comparativ cu 18% dintre copiii din Ucraina), o mare parte raportând că au simțit acest pericol din cauza poliției (65%) și a grănicerilor (50%), iar alți 6 din 10 au spus că se simt în pericol din cauza contrabandiștilor, relevă datele unei anchete Salvați Copiii România, derulate la finalul anului trecut.
Citește mai multe

11 iunie 2024: Dotarea precară a secțiilor de terapie intensivă neonatală și a maternităților din România, precum și întârzierea lucrărilor de reabilitare și modernizare sunt condiții agravante pentru rata ridicată a mortalității infantile în România, din nou în creștere. Pentru anul 2024, peste 45 de unități medicale au solicitat sprijinul Organizației Salvați Copiii pentru programe de dotare și reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare,  13 ecografe, 17 aparate de ventilație, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susținerea alimentației parenterale - aparat de analiză nutrițională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro. 
Citește mai multe

05 iunie 2024: Potrivit datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în perioada ianuarie – decembrie 2023 au fost înregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 1.994 au fost abuzuri fizice, 2.240 au fost abuzuri emoționale și 1.504 au fost abuzuri sexuale. Cele mai multe cazuri intrate în atenția autorităților au fost cele de abuz  prin neglijare – 11.605. Au fost și cazuri extrem de grave, de exploatare prin muncă – 210, exploatare pentru comiterea de infracțiuni - 113 și exploatare sexuală – 43. 
Totodată, în 2023  au fost înregistrate 766 de cazuri de violență domestică împotriva copilului, în creștere față de anul anterior (676), dintre care 10 au fost cazuri încadrate la categoria omor (date Ministerul Public). 
Citește mai multe

03 iunie 2024: Inechitatea este prezentă în viața copiilor români încă de la naștere: România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, aproape jumătate dintre nașterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în țara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia. Aproape unu din doi copii români este afectat de sărăcie și se află în risc de excluziune socială. Mai mult, copiii sunt expuși riscurilor crescute de a deveni dependenți de jocuri de noroc și sunt afectați de anxietate și depresie, cu consecințe severe, cum este tentativa de suicid. Conținutul nociv online la care copiii sunt expuși ia tot mai des forma imaginilor reprezentând abuz sexual asupra copilului. Îngrijorător rămâne faptul că, deși cei mai mulți dintre copii (65%) pot recunoaște un abuz, doar 1 din 3 se află în situația de a ști cui să ceară ajutorul și de a avea și încredere în acea persoană sau instituție de referință
Citește mai multe

Mai

30 mai 2024: Anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale Salvați Copiii România: astfel, în perioada ianuarie  2022 – decembrie 2023, psihologii organizației au tratat 678 de cazuri, în cele mai multe – 217 – fiind vorba despre copii de vârsta claselor primare, pe locul al doilea fiind copii de gimnaziu – 215, urmați de adolescenți (140) - care au avut nevoie de terapie. În celelalte cazuri, 106, a fost vorba despre copii cu vârste mici, preșcolari care au avut nevoie de sprijin psihologic.  
Citește mai multe

29 mai 2024: Ținând cont de degradarea cronică a principalilor indicatori care privesc bunăstarea fizică și psiho-emoțională a copilului în România și în urma analizării, din perspectiva drepturilor copilului, a programelor politice a șapte partide cotate cu șanse de a obține mandate în Parlamentul European, Organizația Salvați Copiii solicită partidelor prioritizarea investițiilor pentru respectarea drepturilor copilului și luarea unor măsuri urgente, printre care: masă caldă generalizată în grădinițe, școli, licee, program de școală prelungit de la 8 la 16 sau 9-17, introducerea educației pentru sănătate în curriculumul școlar, asigurarea gratuității transportului intrajudețean și interjudețean pentru elevi și servicii gratuite de consiliere psihologică pentru copii. 
Citește mai multe

24 mai 2024: Rendez-vous aux jardinsˮ: ateliere de creație pentru copii, cu participare gratuită, în grădina Institutului Cultural Român 
Citește mai multe

22 mai 2024: Fenomenul copiilor dispăruți este cu atât mai alarmant în România, cu cât, dintre cele 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, procesate în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele D.G.A.S.P.C, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Organizația Salvați Copiii România. Dintre aceste sesizări, active mai sunt, în acest moment, 424, dintre care majoritatea (295) privesc minori cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani. Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care li se întâmplă. 
Citește mai multe

20 mai 2024: Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al UE, disputând primul loc cu Bulgaria, România are un deficit cronic de medici neonatologi, respectiv 40%, iar vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.
Citește mai multe

11 mai 2024: Medici de la Maternitatea Polizu fac parte din echipa Salvați Copiii România, care a luat startul la semimaratonul București, pentru a strânge fonduri de 100.000 euro, necesare pentru renovarea și dotarea Blocului Operator, secției ATI și a celei de Neonatologie din cadrul Maternității Polizu a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Aici medicii salvează nou-născuți cu prematuritate extremă, îngrijesc patologii complexe ale nou-născutului și ale femeii, de la intervenții minore până la cele din sfera oncologică. Secțiile au nevoie de renovare și dotare cu aparatură performantă, compatibilă cu ultimele progrese ale tehnologiei medicale.
Citește mai multe

09 mai 2024: Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvați Copiii România. Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din sistemul neonatologic), în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.
Citește mai multe

Aprilie

30 aprilie 2024: Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în cazul accesului la învățământul liceal, unde regăsim mai puțin de un sfert dintre elevii romi (22%), comparativ cu populația majoritară unde ponderea urcă la 80%. În perioada martie 2021 – aprilie 2024, Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) și Primăria Bahna, a implementat proiectul “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, un program complex de integrare socio-educațională a copiilor romi, pentru a reduce decalajele sociale dramatice.
Citește mai multe

29 aprilie 2024: Mai mult de jumătate -  55% -  dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece sărbătorile pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paște, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu/zile libere în această perioadă.
Citește mai multe

25 aprilie 2024: Una din trei fete care în prezent sunt mame/gravide minore a rămas însărcinată pentru prima dată în jurul vârstei de 15 ani sau mai puțin.Pentru mai mult de o treime dintre fetele care au rămas însărcinate în jurul vârstei de 15 ani sau mai puțin, diferența dintre ele și partenerul lor este de 5 ani sau mai mare. Una din șase minore însărcinate nu a fost pe parcursul sarcinii nici la medicul de familie, nici la medicul ginecolog pentru monitorizarea evoluției intrauterine a copilului. Una din trei fete gravide în perioada minoratului are mamă care a născut la rândul ei primul copil înainte de a împlini 18 ani.

Citește mai multe

23 aprilie 2024: Cea mai mare parte (51%) a părinților din regiunea Sud-Est, care pleacă să muncească în străinătate, sunt persoane tinere, până în 39 de ani, iar 75% dintre acestea au absolvit cel puțin 12 clase, regiunea înregistrând cea mai intensă migrație în segmentul cu educație medie-superioară. 30% dintre copii aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl, arată datele unei anchete sociologice realizate de Organizația Salvați Copiii România. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,5 ani).
Citește mai multe

17 aprilie 2024: Trei din cinci părinți ucraineni refugiați în România nu au un loc de muncă, în condițiile în care doar 17% sunt angajați cu contract în România, 11% lucrează la distanță pentru o companie din afara României și 7% sunt angajați fără contract de muncă, potrivit anchetei derulate de Salvați Copiii România, în luna februarie. 
Citește mai multe

04 aprilie 2024: Peste 40.000 de copii din Regiunea Sud-Vest Oltenia aveau părinții plecați la muncă în străinătate, în perioada 2021 – 2022, număr de aproximativ zece ori mai mare decât cel înregistrat de ANPDCA. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței. Cei mai mulți părinți plecați să muncească în străinătate, din Regiunea Sud-Vest Oltenia, au sub 40 de ani. Aproximativ 1 din 3 copii (36%) cu părinții plecați are (și) mama plecată. Italia și Spania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia, Spania și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. La nivel regional, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au șanse cu aprox. 50% mai scăzute de a avea controalele și analizele medicale anuale făcute și cu 30% mai mici de a avea schema de vaccinare aferentă vârstei completă.

Citește mai multe

02 aprilie 2024: Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom extind programul „Primul pas spre sănătate” și dotează cu aparatură medicală 100 de cabinete de medicină de familie, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame și copii de până la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalității infantile. Astfel, în acest an, față de cele 40 de cabinete dotate în 2023, alte 60 de cabinete de medicină de familie vor fi dotate cu echipamente medicale: ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical.

Citește mai multe

Martie

28 martie 2024: Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce mai mult de un sfert - 28%  - dintre respondenți afirmă că, în unitatea de învățământ pe care o frecventează, au asistat cu frecvență ridicată (des și foarte des) la astfel de situații, arată datele celei mai recente anchete derulate de Salvați Copiii România (2022). Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din anul 2016, când 73% dintre elevi au spus că asistaseră la astfel de situații în școală, iar frecvențele ridicate fuseseră indicate de 22,7% dintre respondenți.  În acest context, Salvați Copiii România a extins programul de prevenire a acțiunilor de bullying în grădinițe și școli, considerând că întreaga comunitate poate susține școlile, pentru a facilita funcționarea grupurilor de acțiune antibullying.

Citește mai multe

26 martie 2024: 
Accesul la îngrijirea medicală este extrem de important pentru persoanele din comunitățile vulnerabile, care trăiesc în regiuni îndepărtate. În condițiile în care mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe.

Organizația Salvați Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu două sonde și scaun ginecologic și pediatric,  cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum și ecografii pediatrice. Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.

Citește mai mult 

21 martie 2024:În aproape 10% dintre cazurile de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului în perioada ianuarie-septembrie 2023 (13.340 de cazuri) a fost vorba despre abuz sexual sau/și exploatare sexuală (1.192, respectiv 31 de cazuri), cele mai multe victime fiind fete - dintre cele 1.192  de cazuri, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor. 
Organizația Salvați Copiii România a inițiat un program intensiv de formare a unor echipe de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în domeniul investigării infracţiunilor comise împotriva copiilor, astfel încât ancheta să ducă la identificarea vinovaților și să evite retraumatizarea victimelor-copii.

În cadrul unui seminar intensiv derulat la Sinaia pe parcursul a cinci zile, Organizația Salvați Copiii România a facilitat formarea a 12 ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în domeniul investigării infracţiunilor comise împotriva copiilor din cadrul Poliției Sector 6 - Serviciul de Investigații Criminale, Secția 17, Secția 20, Secția 21, Secția 22, Secția 25 și Poliției Sector 5 - Secția 17. Formatori au fost Marian Truşcă - Procuror specializat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Alexandra Tomescu - Procuror specializat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Citește mai multe

20 martie 2024: Dacă mai mult de unu din trei copii (38%) care au fost nevoiți să se refugieze din țările lor declară că se simt mai puțin fericiți de când și-au părăsit țara de origine, proporția copiilor din Ucraina care au raportat tristețe sau tensiune crescută a fost considerabil mai mare decât cea a copiilor refugiați proveniți din alte țări.

Astfel, un studiu realizat de Salvați Copiii (Speranță și rău. Experiențele copiilor în căutarea siguranței în Europa) a relevat niveluri similare de nefericire (57%, fie foarte nefericiți, fie ceva mai puțin fericiți) în rândul copiilor ucraineni chestionați. Dintre copiii refugiați din alte țări decât Ucraina care au răspuns la anchetă, aproape un sfert (23%) nu merg la școală. Un număr mai mic de copii ucraineni nu merg deloc la școală (5%), dar este mult mai probabil ca aceștia să frecventeze școala online (18% doar online, 11% frecventează și fizic și online). 
Citește mai mult

14 martie 2024: La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți români (24%) și 1 din 7 fete (14%) au declarat că au avut contact sexual, iar 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție.[1] La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930),  înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017). În acest context, Salvați Copiii lansează campania Vrem educație pentru sănătate în școli!, prin care solicită accesul nelimitat al adolescenților de peste 14 ani la programe de educație pentru sănătate, fără necesitatea acordului părinților.

Citește mai mult

07 martie 2024: Regiunea Nord-Est înregistrează cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România - peste 130.000 de copii au avut această experiență doar în perioada 2021-2022. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,4 ani). Peste jumătate (51%) dintre părinții plecați sunt persoane tinere, cu vârsta până în 39 de ani. Aproximativ unu din trei copii (32%) rămași în țară are (și) mama plecată, în 30% din cazuri mama fiind unicul susținător al familiei. Una din patru mame din Regiunea NE (27%) pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, mai mult cu 35% față de media națională. Mamele (atât la nivel regional, cât și național) tind să NU trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară.

Citește mai multe

05 martie 2024: România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%. Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. Cezarienele reprezintă 50% din totalul nașterilor, în timp ce rata prematurității este de 9%. Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secțiilor de nivel 3.

Citește mai mult
 

Februarie

26 februarie 2024: Părinții copiilor ucraineni care s-au refugiat în România declară că principalele lor nevoi sunt legate de ajutor financiar (23%), sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%), cursuri de limba română (16%), servicii de afterschool pentru copii (13%) și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă (12%), arată rezultatele anchetei realizate de Salvați Copiii România. Dintre nevoile pe care nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei și a utilităților, 54% sunt legate de vizite la doctor și achiziția de medicamente, 43% de îmbrăcăminte și încălțăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare.

Cei mai mulți dintre părinții ucraineni, ai căror copii sunt incluși în programele educaționale ale Salvați Copiii România, menționează ca prioritate absolută ținerea în siguranță a copiilor lor, urmată de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil și contra cost, și la educație, menționând aici și nevoia de transport gratuit pentru copii. Majoritatea menționează că nu reușesc să satisfacă toate nevoile de bază, dar încearcă să asigure copiilor cele necesare, făcând economii: "Economisim în toate, dar suntem recunoscători că trăim în siguranță."

Citește mai mult  

19 februarie 2024: • Aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual.
• În aproape două treimi dintre cazuri agresorul este o persoană necunoscută.
• În cazurile de abuz sexual vorbim preponderant de fete: astfel, dintre cele 1.192 de cazuri din 2023, 1.062 au fost abuz sexual asupra fetelor.
• Fetele- victime sunt mult mai predispuse la automutilare și autoînvinovățire.

Personalul care lucrează cu copii și în preajma acestora, care nu e capabil să respecte și să protejeze drepturile și integritatea acestora, poate fi depistat de timpuriu dacă se constată anumite aspecte care ar putea provoca un abuz, cum ar fi: boli psihice, comentarii negative la adresa copilului, lipsa ataşamentului faţă de copil, violenţa fizică, etc. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția că victima unui abuz sexual poate suferi repercusiuni traumatice grave, dacă nu primește ajutor de specialitate, respectiv servicii de consiliere sau de psihoterapie.
Citește mai mult 

14 februarie 2024: Pentru protecția copiilor și tinerilor împotriva dependenței de jocurile de noroc, Organizația Salvați Copiii solicită Parlamentului României interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online, dar și amplasarea sălilor de jocuri de noroc la o distanță de cel puțin 300 de metri de unitățile de învățământ sau alte spații destinate copiilor și tinerilor.

Citește mai mult 

13 februarie 2024: Rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru Municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826  - în 2020.

Citește mai mult 

06 februarie 2024: • Intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
• Vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților.
• 34% dintre adolescenții de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi;
• Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021.  
• 75% dintre părinți declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet. 
• 70% dintre părinți  se tem că copiii lor ar putea fi contactați online de persoane pe care aceștia nu le cunosc în viața reală. 
• 59% dintre părinți își fac griji că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. 
Citește mai mult 

01 februarie 2024: Elevii solicită drepturi noi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber, precum și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora. Astfel, majoritatea elevilor care au participat la o amplă consultare a Salvați Copiii România au afirmat că nu au suficient timp pentru activități recreative, culturale și sportive din cauza sarcinilor școlare exagerate care le sunt trasate în afara programului școlar. 
Urmare a consultării, un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor au depus, joi, la registratura Ministerului Educației un proiect al “Statutului Elevului 2.0”. Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Citește mai mult 

Ianuarie 

30 ianuarie 2024: Dintre cele 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani în anul 2022, majoritatea covârșitoare sunt la copiii sub un an – 1.014, malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator reprezentând principalele cauze. Organizația Salvați Copiii România va extinde programul de combatere a mortalității infantile, pe cele două paliere majore: accesul la servicii medicale în timpul sarcinii, pentru gravidele din comunități vulnerabile și pentru gravidele minore, pe de o parte și dotarea urgentă, cu aparatură medicală de importanță vitală, a maternităților și secțiilor de neonatologie și Terapie Intensivă neonatală din întreaga țară. Anul trecut, fondurile colectate prin mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit au fost de 261.600 de euro, care s-au transformat în echipamente performante precum: două ecografe, un aparat de mixare a soluțiilor, două pulsoximetre și o hotă de flux laminar, pentru monitorizarea și tratarea nou-născuților prematur sau cu patologii medicale severe.

Citește mai mult    

17 ianuarie 2024: Unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (81%). Anual, peste 7.000 de copii români se nasc din mame minore, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere. Peste jumătate de milion de copii au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. În mediul rural, rata mortalității infantile continuă să fie sensibil mai ridicată în comparație cu mediul urban (6,5 vs. 4,2 la mie). Salvați Copiii România prezintă, în comunicatul de presă atașat, analiza principalilor indicatori care reflectă radiografia situației copilului în România și atrage atenția Guvernului României că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate și educație de calitate și în condiții de echitate

Citește mai mult    

08 ianuarie 2024: Organizația Salvați Copiii se alătură protestului Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Vâlceană a Elevilor și Asociației Elevilor din București și Ilfov și solicită Ministerului Educației și consiliilor județene să preia soluțiile identificate de acești elevi și comunicate public de aproape un deceniu pentru modificarea și îmbunătățirea cadrului legal existent cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru toți elevii în mod echitabil, o problemă critică nerezolvată de-a lungul anilor, ce afectează dreptul egal la educație al elevilor din România, în condițiile unui abandon școlar crescut, pe fondul acutizării sărăciei în rândul copiilor vulnerabili socio-economic.

Citește mai mult    

 

 

Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE